431.
2013/1210
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Bereczki Birsalma
birsfával érlelve
A mai napon egy párlat erejéig visszatérünk az
érlelt pálinkáimhoz. Ezúttal egy olyan különlegességet tudok beharangozni,
amely önmagában is nagyon tetszetős, és kedvező ital. 2013-ban az évpálinkája
címet is egy ehhez hasonló nyerte, de őt a Brill Pálinkaház készítette el, akik
tőlünk nem olyan túl messze működnek. Ebből a körül írásból már sokan rá is
jöttek, hogy egy birs pálinkáról van szó. Az utóbbi időben már én is évről-évre
elkészítem e pálinkámat remélve, hogy mind jobbak lesznek. Néhány dolgot
azonban mégis érdemes elöljáróban elmondani. A legjobb és a legrosszabb
pálinkát is e fajtából kóstolhattam meg. Aki neki vág az elkészítésének annak
szigorú szabályokat kell betartania, ha nem akarja, hogy sok pénz és energia
semmibe vesszen. A legfontosabb a gyümölcs megmosása és szőrtelenítése, mert
ennek elvégzése nélkül ihatatlan lesz az italunk. A második legfontosabb a
gyümölcsünk ledarálása. A harmadik a pektinbontás és élesztővel való beoltás,
ha ezeket, vagy akár csak egyiket nem tudjuk meg tenni, akkor ne is fogjunk
bele a cefre készítésébe. Ez a gyümölcs, amelyet nekem idén volt szerencsém
megkapnom a Bereczki birsalmafajtát képviseli. A birsalma az ősi civilizációk egy nagyra becsült gyümölcse, mely
feltehetően az antik törökországi Szmirna városából ered. Ezt a
gyümölcsöt széles körben fellelhetjük Olaszország elveszett városának,
Pompeinak művészeti ábrázolásain, falfestményein és a mozaikokon. Bár az ókori
görögök kivételes minőségű, oltott birsalmát fejlesztettek ki, a mezőgazdasági
kutatóknak csak az utóbbi időben sikerült puha állagú, zaftos gyümölcsöt
nemesíteni. Néhány újabb Bibliafordítás szerint Ádám az Édenkertben egy almát kóstolt meg
valószínű, hogy ez a gyümölcs birsalma lehetett, mivel az alma egy sokkal
későbbi időpontban jelent meg azon a vidéken. Persze ez csak egy feltevés,
hiszen a Szentírásban nincs megnevezve, hogy milyen gyümölcsről is lehetett
szó. Az érett
birsalmák általában sárga színűek, de az új „narancs" birsalma
már narancssárga színű. Illatuk kellemes. A fa áprilisban virágzik, és
júliustól szeptemberig hoz gyümölcsöt, attól függően, hogy milyen fajtáról van
szó. A gyümölcs felülete általában molyhos, mint a baracké, kivéve a szmirnait,
amely sima és viaszos. Után érő gyümölcs, így nem érdemes túlérésig várni vele
a savtartalom megőrzése érdekében. Ezt az italomat köhögés ellen ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése