Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 11., szerda

Bereczki Birsalma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.



431.

2013/1210
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

  Bereczki Birsalma
  birsfával érlelve
 
 
 A mai napon egy párlat erejéig visszatérünk az érlelt pálinkáimhoz. Ezúttal egy olyan különlegességet tudok beharangozni, amely önmagában is nagyon tetszetős, és kedvező ital. 2013-ban az évpálinkája címet is egy ehhez hasonló nyerte, de őt a Brill Pálinkaház készítette el, akik tőlünk nem olyan túl messze működnek. Ebből a körül írásból már sokan rá is jöttek, hogy egy birs pálinkáról van szó. Az utóbbi időben már én is évről-évre elkészítem e pálinkámat remélve, hogy mind jobbak lesznek. Néhány dolgot azonban mégis érdemes elöljáróban elmondani. A legjobb és a legrosszabb pálinkát is e fajtából kóstolhattam meg. Aki neki vág az elkészítésének annak szigorú szabályokat kell betartania, ha nem akarja, hogy sok pénz és energia semmibe vesszen. A legfontosabb a gyümölcs megmosása és szőrtelenítése, mert ennek elvégzése nélkül ihatatlan lesz az italunk. A második legfontosabb a gyümölcsünk ledarálása. A harmadik a pektinbontás és élesztővel való beoltás, ha ezeket, vagy akár csak egyiket nem tudjuk meg tenni, akkor ne is fogjunk bele a cefre készítésébe. Ez a gyümölcs, amelyet nekem idén volt szerencsém megkapnom a Bereczki birsalmafajtát képviseli. A birsalma az ősi civilizációk egy nagyra becsült gyümölcse, mely feltehetően az antik törökországi Szmirna városából ered. Ezt a gyümölcsöt széles körben fellelhetjük Olaszország elveszett városának, Pompeinak művészeti ábrázolásain, falfestményein és a mozaikokon. Bár az ókori görögök kivételes minőségű, oltott birsalmát fejlesztettek ki, a mezőgazdasági kutatóknak csak az utóbbi időben sikerült puha állagú, zaftos gyümölcsöt nemesíteni. Néhány újabb Bibliafordítás szerint Ádám az Édenkertben egy almát kóstolt meg valószínű, hogy ez a gyümölcs birsalma lehetett, mivel az alma egy sokkal későbbi időpontban jelent meg azon a vidéken. Persze ez csak egy feltevés, hiszen a Szentírásban nincs megnevezve, hogy milyen gyümölcsről is lehetett szó. Az érett birsalmák általában sárga színűek, de az új „narancs" birsalma már narancssárga színű. Illatuk kellemes. A fa áprilisban virágzik, és júliustól szeptemberig hoz gyümölcsöt, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. A gyümölcs felülete általában molyhos, mint a baracké, kivéve a szmirnait, amely sima és viaszos. Után érő gyümölcs, így nem érdemes túlérésig várni vele a savtartalom megőrzése érdekében. Ezt az italomat köhögés ellen ajánlom.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése