430.
2013/1209
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Néró szőlős Otellós szilva
üvegben érlelve
Ennek a párlat családnak két tagját készítettem el,
a tegnap bemutatott fával érlelt változatott, amelynél leginkább a
gasztronómiai jelleget emeltük ki, valamint a ma bemutatásra kerülő ágyas
változatot, ahol sokkal inkább a beltartalmi erényeit szeretném kiemelni ennek
az italnak. Ezt azért is szeretném megtenni, mert az ágyazást ezúttal nem is
otelló szőlővel végeztem el, ami logikus lett volna, nem is szilvával, hanem
egy harmadik gyümölccsel, de megtartva a kékszőlő jellegét, és a szőlő a Néró.
Nem csak, hogy hungarikum, hanem olyan beltartalmi tulajdonságokkal is
rendelkezik, mint fajta társai közül is kevés. Ma már a rákbetegség népbetegséggé
lépett elő, sajnálatos módon. Leküzdése, a belőle felgyógyulás hatékonysága
sajnos még mindig nagyon alacsony. Ezen antioxidáns hatású gyümölcsök
tulajdonképpen nem a betegséget szűntetik meg, hanem egy olyan kedvező dolog,
ami a szervezetet felfrissíti. Egészséges működési összhangot teremt.
Rezgéseivel visszahangolja azt, ami valamiért elhangolódott. De a gyógyuláshoz
meg kell keresni és meg kell szüntetni a kiváltó okot. Ennek megszüntetését
semmi sem helyettesíti. A fentiek közül tehát most a Néró szőlőt szeretném
kicsit közelebbről is megismertetni nemcsak a borászokkal, és szőlészekkel,
hanem cefrézőkkel, a pálinkakészítőkkel is. A
Néró egy sötétkék színű, bőlevű,
fűszeres zamatú csemegeszőlő - fajta. Az
egyedüli csemegeszőlő, amiből vörösbor készíthető törvényesen elismert módon.
Fürtje vállas vagy szárnyas, nagy, tömött, átlagtömege 200 gramm. Bogyója
ovális, kék, kemény héjú, ropogós, hamvas, átlagtömege 2,3 gramm. Érésideje augusztus vége,
szeptember eleje, a csemegeszőlők esetében szokatlanul magas beérési
cukorfokkal, amely elérheti a 19-20 mustfokot, és viszonylag magas
savtartalommal is párosul a mustban ez körülbelül 9,0 g/l sokéves átlagban Bora
igazoltan gyógyhatású, biobor, gyulladáscsökkentő hatással, színanyagban igen
gazdag. Hazai elterjedtsége jelenleg házi kertekben található, ahol rendszerint
kedveli a hosszúcsapos művelési módot. Felhasználását tekintve igen széles
skálát ölel fel, frissen fogyasztva igazi csemege, szörpnek, dzsemnek,
beföttnek egyaránt használható, de készítenek belőle olajat, bort, pálinkát és
kozmetikumot is. Én ezúttal ezt a párlatunkat jó szívvel tudom ajánlani a
rákbetegség megelőzése érdekében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése