Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 8., vasárnap

V. Ongai Pálinkaverseny 2014-II.



V. Ongai Pálinkaverseny - 2014
Versenyszabályzat

A verseny kiíró, rendező:

- Ongai Kulturális Egyesület (3562 Onga, Görgey u. 2/A.).

A verseny célja:
·  a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése,
·  a versenyen résztvevő pálinkák megmérettetése,
·  a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,
·  a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
·  a minőségi pálinkát főzető lakosok és bérfőzdék munkájának elismerése.

A verseny meghirdetésének köre:

- Az ország egész területéről, sőt a határon túlról is nevezhetnek a magánfőzők, bérfőzetők és a kereskedelmi főzdék/bérfőzdék.

Nevezési határidő:

- 2014. január 10. péntek 16.00 óra.

Nevezési minta:

- Fajtánként minimum kétszer 0,33 liter.

Nevezési díj:

- Nevezett pálinkánként, párlatonként 2500 Ft. Az összeg befizethető számla ellenében személyesen a minták leadásakor, illetve átutalható az Ongai Kulturális Egyesület bankszámlaszámára: Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet Ongai Kirendeltsége 54500198-10000719, a közleményben feltüntetve, hogy pálinkaverseny nevezési díj.

Nevezési minták átvétele:

- Az általános iskola média termében (3562 Onga, Görgey u. 2. III. számú új épületszárny média terem) 2014. január 10-éig, hétköznap 8.00 órától 16.00 óráig, illetve eljutatható postán az egyesület címére (Ongai Kulturális Egyesület 3562 Onga, Görgey u. 2/A.)

Nevezési feltételek:

- A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) kereskedelmi pálinkafőzdék, a Jöt. szerinti bérfőzetők és a Jöt. szerinti otthoni magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, egyidejűleg a nevezési díj befizetésével.
- Nevezni az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet. A pálinkák eredetét törvényesen igazolni kell:
- Kereskedelmi célú főzdék: Jöt. szerinti szeszfőzde, kereskedő, előírt okmánnyal.
- Bérfőzetők: Jöt. szerinti bérfőző, a 66.§ (6) szerinti egyszerűsített kísérő okmánnyal.
- Magánfőzők: Jöt. szerinti magánfőző a 67/A §(3) szerinti származási igazolvánnyal.
- A felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének. Az indulók kötelesek feltüntetni a nevezési lapon a pálinkákból rendelkezésre álló mennyiséget hektoliterfokban. Az kereskedelmi főzdéknél a palackozott termékeknél a tételazonosító (LOT) számot is.
- A bérfőzetők és magánfőzők a vonatkozó jövedéki szabályok szerint nevezhetnek, a versenyszabályzat szerint. Nyilatkozni kell arról is, hogy a minta Magyarországon termett gyümölcsből van, itt cefrézték, főzték, és hozzáadott cukrot nem tartalmaz, mert e nélkül pálinka megnevezést nem kaphat.
- Lehetőség van két személy együttes nevezésére is, amennyiben a cefrézést együtt végezték. Itt is követelmény azonban az egyikük nevére kiállított hivatalos bérfőzési lap.

Zsűrizés (nyilvános):

- 2014. január 17−18. 9.00 óra (Onga, Görgey u. 2. általános iskola új épületszárnyának média és emeleti számítógépes termei).
- A közönségdíjas pálinka cím a Champion díjas pálinkák közül kerül kiválasztásra 2014. január 25-én, az erre az alkalomra külön meghívott társadalmi zsűri tagjai által. A versenyben résztvevők vállalják, hogy amennyiben a nevezett pálinkáik, párlataik Champion díjat kapnak, akkor minden egyes Champion díjas pálinkából, párlatból 1,5 litert térítésmentesen eljuttatnak 2014. január 22-éig a verseny kiírója számára, a társadalmi zsűrizés céljára, a közönségdíjas pálinka és párlat kiválasztásához.

Eredményhirdetés időpontja és helye:

- 2014. január 25. 18.00 óra, Lillafüred – Palotaszálló, az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkabálon.

A verseny színvonalát, és tisztaságát biztosító bizottságok, csoportok:

• Verseny Szervező Bizottság
• Zsűri

-          A Verseny lebonyolítása jelen szabályzatban rögzítettek szerint történik.
- A verseny kiírója 2013 szeptemberében a Verseny felhívást és Versenyszabályzatot közzéteszi a nevezésre, s annak feltételeire vonatkozóan a www.okeonga.hu honlapon, illetve a potenciális versenyzők közvetlen megkeresésével, az ország legkülönfélébb  sajtóorgánumaiban, valamint az Ongai Kékdaru számaiban.

A zsűri tagjai:
- Elnöke: Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, Pálinka Sommelier, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló, a KOETHE cég hivatalos magyarországi képviselője.
- Min. 16 fő, max. 20 fő, nemzetközileg és országosan is elismert pálinkabírálók közül határon innen és túl, a zsűri elnökének javaslatára, a versenykiírójának felkérésére.
- A zsűrizésben csak azon személyek, vehetnek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra.
- A zsűri tagjai számára minimum két felkészítő tréning kerül megszervezésre. A tervezett felkészítő tréning időpontok: november 15. – Fót, november 29. – Onga, december 13. – Onga.

A Verseny Szervező Bizottság (VSZB)

Versenyigazgató: Takács László

Elnök: Juhász József

Tagok:
·         Takács László versenyigazgató
·         Juhász József elnök
·         Buzás Zoltán
·         Buzás Zoltánné
·         Fata Edina
·         Juhászné Rácz Enikő
·         Karabinszkyné Becse Ágnes
·         Karabinszky Géza
·         Kovácsné Garadnai Éva
·         Kovács György
·         Kovács József
·         Kovácsné Nagy Ágnes
·         Melecski Zoltán
·         Poroszkainé Urszin Márta
·         Prion Gábor
·         Polák Péter
·         Polák Zsuzsanna
·         Rácz Attila
·         Rácz Linda
·         Tóth Zoltán

Versenyigazgató feladatai:

·         Kibocsátja a versenyfelhívást.
·         Javaslattétel az előkóstolás alapján kiválasztott átlagos „belövő” mintára, amelyet a szakmai zsűri tagjai közösen értékelnek ki.
·         A minták bírálatának, bírálati sorrendjének megállapítása, mintacsoportok kiosztása a bíráló zsűriknek.
·         Döntés a zsűrizés során felmerülő vitás kérdésekben.
·         Az eredmények helyes rögzítésének, értékelésének ellenőrzése.
·         Előkészíti a zsűri valamint az adatfeldolgozás személyi és tárgyi feltételeit.
·         Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását, valamint azt, hogy a bírálók ne egyeztessék, ne befolyásolják egymás véleményét a bírálat során.
·         A végső eredmények hitelesítése, a verseny kategóriák meghatározása, melyekben kategória győztes hirdethető.
·         A zsűri elnökével és annak tagjaival való kapcsolattartás.
·         Beszerzi az okleveleket, ajándékokat, gondoskodik az oklevelek kitöltéséről.
·         Gondoskodik a különdíjat adományozó szponzorok beszervezéséről.
·         A verseny igazgatója egy személyben jogosult a versenyben résztvevők felé történő hivatalos adatszolgáltatásra – kizárólag az eredményhirdetés után.
·         A versenyigazgató az anonimitás megtartása mellett minden szükséges információt biztosít a zsűri eredményes munkavégzéséhez.

Az elnök feladatai:

·         A verseny szakmai irányítása.
·         Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását, biztosítja azon az íz közömbösítő anyagok állandó jelenlétét.
·         Megszervezi a zsűri számára a minták szakszerű kihordását.
·         A verseny tisztaságának, a szabályzat szerint történő lebonyolításának garantálása.
·         Gondoskodik a verseny helyszínének biztosításáról.
·         Általános szaktanácsadás a verseny lebonyolításában a közreműködők felé.
·         A versenyben résztvevő termékek anonimitásának megőrzésének ellenőrzése, az eredmények kihirdetéséig.
·         A Verseny Szervező Bizottságának elnöke az anonimitás megtartása mellett minden szükséges információt biztosít a zsűri eredményes munkavégzéséhez.

A tagok feladatai:

  • A versenyigazgató és az elnök munkájának segítése, folyamatos szakmai ellenőrzése, támogatása.
  • A versenyigazgató személyi javaslatainak megtárgyalása, majd a döntések végrehajtásának segítése, ellenőrzése.
  • A Verseny Szervező Bizottságában a vitás kérdésekben a döntéshozatal egyszerű szavazattöbbséggel történik, szavazategyenlőség esetén a versenyigazgató szavazata dönt.

A verseny előkészítése:

- Nyilvántartásba veszik, majd titkosított azonosítóval, ugyanazon verseny cimkével ellátják a beérkezett mintákat. Összegyűjtik a bizonylatokat és nevezési díjakat, ellenőrzik, hogy azok megfelelnek a kiírás feltételeinek.
- Gondoskodni kell arról, hogy a minták teljesen titkosítva legyenek, azokat olyan elzárt helyen tárolják, ahová más nem mehet be.
- A verseny lezárásáig minden szervező köteles az adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!

A zsűri feladatai:

- A beküldött pálinkákat, illetve gyümölcspárlatnak minősülő mintákat a zsűri érzékszervileg vizsgálja.
- A bírálat során egyénileg értékelnek, majd konszenzusra törekednek a minta értékelésében.
- A zsűri határozza meg, és választja ki a „Az V. Ongai Pálinkaverseny – 2014
kategória győztes pálinkáit/párlatait.
- Választja ki a Champion-díjakat, az adott kategóriák legjobb pálinkáit, párlatait.
- Javaslatot tesz a különdíjasokra, az oklevelekre.
- Az érzékszervi bírálat lefolytatását kizárólag a versenyigazgató és a VSZB elnöke irányítja.

Az érzékszervi bírálat lebonyolítása

- A verseny kiírásának megfelelően a különböző tételek együtt kerülnek bírálatra, kategória sorrendben.
- Az érzékszervi bírálat időpontja: 2014. január 17−18. 9 óra (Onga, Görgey u. 2. általános iskola új épületszárnyának média terme).
- A zsűri érzékszervi bírálata nyilvános.
- A nevezett pálinkák, párlatok eredményeinek rögzítése elektronikusan a zsűritagokon keresztül az egyesület által kidolgozott saját számítógépes szoftver segítségével történik.

Oda ítélhető díjak:

- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb pálinkája” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb bérfőzetője” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb bérfőzdéje” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb kereskedelmi főzde” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb magánfőzője” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb ó- és érlelt pálinkája” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb ágyas pálinkája” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb” ongai pálinkája” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb” párlata, likőre” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 közönségdíjas pálinkája” cím
- A közönségdíjas pálinka cím a Champion díjas pálinkák közül kerül kiválasztásra 2014. január 25-én, az erre az alkalomra külön meghívott társadalmi zsűri tagjai által.
- Az aranyérmes mintákból a kategória győztes Champion-díjak. (A Champion-díj csak akkor ítélhető oda, ha az adott fajta pálinkából legalább 8 nevezett minta került értékelésre, és volt aranyérmes pálinka az értékelt pálinkák között.)
- Arany-, ezüst- és bronz oklevelek, érmek
- Esetleges egyéb különdíjak
Az odaítélt címek mellé 1–1 darab egyedi, faragott pálinkás tölgyfahordó, egyéb ajándékok, szponzori felajánlások, a Champion-díjak mellé ajándékcsomagok, szponzori felajánlások kapcsolódnak.

- A résztvevők a versenyen elért eredményüknek megfelelően a szervezőtől oklevelet és érmeket, lehetséges szponzoroktól ajándékokat kapnak.
- A szervező engedélyezheti, hogy a résztvevők a pálinkájukra olyan címkét tegyenek, amely tartalmazza a versenyen elért eredményüket.
- Mindkét előbbi esetben a felhasználónak kötelessége igazolni a felhasznált tételszámot, melyet a szervezőnek joga van ellenőrizni.

Egyéb kedvezmények:

- Ha valaki az V. Ongai Pálinkaversenyen 16 pontot, vagy többet ér el, akkor kedvezményt kap a nevezési díjából a világon legrangosabbnak tartott gyümölcspárlat versenyre, a Destillatára éppúgy, mint a többi általuk elfogadott regionális osztrák, német, olasz, svájci és egyéb közép-európai versenyek résztvevői.
- Az a bérfőzető magánszemély vagy magánfőző, akinek pálinkája az V. Ongai Pálinkaversenyen érmet nyer, ugyanazon versenypálinka nevezési díjából a gyulai Pálinka Világkupán 10−30% kedvezményt kap.
- A versenyre nevezett személyek közül (maximum 200 fő) ingyenes 2 fős belépőt kap az eredményhirdetésre és az ahhoz kapcsolódó pálinkabálra Lillafüreden, a Palotaszállóba. (A rangsort a nevezett pálinkák száma határozza meg.)

A legjobb bérfőzető, magánfőző pontszámítás:

A vonatkozó kategóriában indulóknál az induló 5 legjobb minősítését elért minta vehető figyelembe!
• Minden, a versenyre benevezett, és a szakmai zsűritől minimum 10 pontot kapott, de nem érmes pálinkáért, párlatért: 1 pont
• Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont
• Minden Champion-díjért: 10 pont
• Legjobb pálinkáért 15 pont

A legjobb bérfőzde pontszámítás:

- A kereskedelmi bérfőzdék a legjobb kereskedelmi bérfőzde címért a magán bérfőzetők által a náluk főzetett pálinkák kapcsán leadott származási igazolással versenyeznek. Az adott kereskedelmi főzdében főzetett magán bérfőzések eredményei kerülnek összesítésre.

- A vonatkozó kategóriában indulóknál az induló 5 legjobb minősítését elért minta vehető figyelembe!
• Minden, a versenyre benevezett, és a szakmai zsűritől minimum 10 pontot kapott, de nem érmes pálinkáért, párlatért: 1 pont
• Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont
• Minden Champion-díjért: 10 pont
• Legjobb pálinkáért 15 pont

A legjobb kereskedelmi főzde pontszámítás:

- A vonatkozó kategóriában indulóknál az induló 5 legjobb minősítését elért minta vehető figyelembe!
• Minden, a versenyre benevezett, és a szakmai zsűritől minimum 10 pontot kapott, de nem érmes pálinkáért, párlatért: 1 pont
• Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont
• Minden Champion-díjért: 10 pont
• Legjobb pálinkáért 15 pont

- Egyéb díjakért, címekért a kereskedelmi főzdék is a saját maguk által főzetett és nevezett pálinkákkal versenyeznek együtt a magán bérfőzetőkkel és magánfőzőkkel.

Bírálati kategóriák:

I.Tiszta gyümölcspárlatok, pálinkák alapanyagainak - fajta megjelöléssel:

1. Almatermésűek:
- alma,  
- körte,
- vilmoskörte
- birs, birskörte

2. Bogyósok:
- szamóca, földieper
- faeper (morus)
- málna
- szeder
- ribiszke,
- köszméte, egres (büszke)

3. Csonthéjasok:
- cseresznye
- meggy
- kajszibarack
- őszibarack
- szilva

4. Szőlő- és szőlő eredetű termékek:
- szőlő pálinka
- szőlő törkölypálinka
- seprőpárlat  
- borpárlat

5. Egyéb gyümölcsök
- naspolya

6. Gyűjtött erdei gyümölcsök és vadon termők:

1.Erdei gyümölcsök:
- kökény
- som
- berkenyék
- galagonya
- csipkebogyó
- bodza
- áfonya
- homoktövis

2. Vadon termők:
- vadmálna
- erdei szamóca
- vadszeder
- vadalma
- vadkörte
- vackor
- vadcseresznye
- vadmeggy
- vadőszíbarack
- vadbírs
- borzak (gyalog bodza)
- boróka
- ostorfa
- egyebek

7. Vegyes pálinkák

8. Egyéb párlatok, likőrök

II. Érlelt pálinkák és párlatok:

- fahordóban érlelt pálinka
- gyümölcságyon érlelt pálinka
- 5 évnél idősebb érlelt pálinkák

III. Párlatként való nevezés esetén:

- narancs
- banán
- kivi
- füge
- gránátalma
- sütőtök
- sárgadinnye
- sárgarépa
- maláta
- egyéb

Bírálólap:

20 pontos bírálat alapján történik, mely megegyezik az ausztriai Destillata pontozási rendszerével, és az alábbiak szerint osztódnak fel:

- Illat tisztaság: 5 pont: nem optikai tisztaság, hanem párlat tisztaság. Az elő-utópárlat és egyéb technológiai hibákból származó (pl.: penészes cefre, ecetesedés stb.) hibákat vizsgálják illat alapján. 5 pont, ha nem érezhető ilyen hiba. A hibák mértékétől és mennyiségétől függően vonnak le pontot.
- Gyümölcskarakter: 5 pont: illat alapján vizsgálják, mennyire felel meg a megnevezésben szereplő gyümölcsfajtának. Ha egyáltalán nem annak a gyümölcsnek az illatát érzik, vagy abszolút neutrális, akkor 1 pont. Innentől kezdve, minél jellegzetesebb, intenzívebb, kellemesebb, úgy nőhetnek az adott pontok 5-ig.
- Íz tisztaság: 5 pont: nevével ellentétben itt vizsgálják a gyümölcs karaktert is épp úgy, mint az előző pontban, csak itt a szájban érezhető ízeket. Valamint ebben a pontban osztályozzák az íz tisztaságot is hasonló módon, mint az illat tisztaságnál.
- Harmónia: 5 pont: itt a termékről alkotott össz. benyomásokat, az íz, illat harmóniáját értékelik. Minél jobb, annál több pont. Figyelembe veszik, hogy az illat és az íz összhangban van-e. A kóstolás után az íz megfelel-e annak az elvárásnak, amit a szaglás után támasztottak a termékkel szemben.

- A bíráló lapok az egyesület saját maga által fejlesztett számítógépes programjának segítségével bírálókként kerülnek kitöltése. Minden pálinkát egymástól függetlenül minimum 4 bíráló minősít. Ha nincs konszenzus vagy 14 pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség mutatkozik meg a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, majd szükség esetén a csúcs zsűrihez kerül a versenyminta: Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot tölt ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján.
- Az éremhatárok a következők:
- arany: 18,0 - 20,0 pont között
- ezüst: 16,0 - 17,0 pont
- bronz: 14,0 - 15,0 pont

Egyéb feltételek:

- Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásában, előkészítésében, felszolgálásában közreműködik, nem lehet a zsűri tagja.
- Különösen kirívó esetben az érintett bizottsági tagot a versenyigazgató felmentési joga alapján mentesíti a további bírálat alól.
- A vizsgálatra kerülő minták sorrendjét a versenyigazgató előre köteles meghatározni. Minden esetben a közömbösebb ízű, illatú termékekkel ajánlatos kezdeni a bírálatot, majd az áthatóbb ízű, illatú termékek következnek. Először az alacsonyabb alkoholtartalmú minták kerülnek a zsűri elé.
- Azonos típusú termékek esetében az illat- és az ízhatás növekedése szerint kell a mintákat besorolni. Sorozatvizsgálat esetén lehetőleg azonos íz- és illatjellegű termékeket ajánlatos bírálni.
- Az egyes vizsgálatok között ízhatást közömbösítő anyagokat kell fogyasztani a bírálóknak. Ezek az anyagok: ivóvíz, ásványvíz, kifli, zsemle, sajt, alma, feketekávé lehetnek. A bírálat során megfelelő időközönként pihenőt kell elrendelni. A bírálati potenciál megítélése a zsűri elnökénekének az elsődleges feladata.
- A bírálat során a zsűri elnöke által irányított értékelő megbeszélésen kívül tételekkel kapcsolatban beszélgetni, a termékekre utaló megjegyzéseket tenni nem szabad.
- Az adatfeldolgozás során kizárólag a VSZB. elnökének és a versenyigazgatónak szolgáltatható adat, melyek az eredmény kihirdetéséig titkosnak minősülnek.

Az adatfeldolgozás menete:

• a zsűri által kitöltött bírálati lapok értékelése, rögzítése
• az éremhatárok szerinti rangsorolás összesített, illetve versenykategóriák szerinti értékelés elkészítése

- A versenyben résztvevők nevezett mintáinak eredményét a versenyt követően, 2014. január 25-én megkapja a verseny szervezőitől.
- A verseny tisztasága érdekében a Versenyt Szervező Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a díjazott termékek köréből sorsolással kiválasztott minták eredetének vizsgálatát elvégeztesse. Pozitív eredmény esetén az elnyert díj sajtópublicitás mellett visszavonásra kerül.

A verseny nyilvánossága:

- A Szervező Bizottság törekszik arra, hogy a verseny a lehetőségekhez mérten a legnagyobb publicitást élvezze. A zsűrizést úgy szervezi, hogy azt bárki megtekinthesse, annak tilalmával, hogy a zsűri munkáját nem zavarhatja, és arra befolyásolási kísérletet sem tehet.

Aranyérmes pálinkák, párlatok megőrzése az utókornak:

- A versenyen résztvevők vállalják, hogy amennyiben a nevezett pálinkáik aranyérmet kapnak, akkor minden egyes aranyérmes pálinkából minimum 0,33 litert térítésmentesen felajánlanak az ongai Darvas Közösségi Ház és Múzeum számára, ahol azok a pálinkáspohár-történeti gyűjtemény részeként megőrzésre kerülnek az utókor számára.

- Az ünnepélyes eredményhirdetés 2014. január 15. 18.00.

Társadalmi zsűrizéshez pálinkák, párlatok:

- A versenyben résztvevők vállalják, hogy amennyiben a nevezett pálinkáik, párlataik Champion díjat kapnak (erről a versenyigazgató külön értesítést küld a zsűri munkájának befejezését követően), akkor minden egyes Champion díjas pálinkából, párlatból 1,5 litert térítésmentesen eljuttatnak 2014. január 22-éig a verseny kiírója számára, a társadalmi zsűrizés céljára, a közönségdíjas pálinka és párlat kiválasztásához.

Onga, 2013. szeptember 1.
Ongai Kulturális Egyesület
    versenykiíró, rendező

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése