V.
Ongai Pálinkaverseny - 2014
Versenyszabályzat
A verseny
kiíró, rendező:
- Ongai
Kulturális Egyesület (3562 Onga, Görgey u. 2/A.).
A verseny
célja:
· a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése,
· a versenyen résztvevő pálinkák megmérettetése,
· a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek
közlésén keresztül,
· a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív
befolyásolása,
· a minőségi pálinkát főzető lakosok és bérfőzdék munkájának
elismerése.
A verseny
meghirdetésének köre:
- Az ország egész
területéről, sőt a határon túlról is nevezhetnek a magánfőzők, bérfőzetők és a
kereskedelmi főzdék/bérfőzdék.
Nevezési határidő:
- 2014. január 10. péntek 16.00 óra.
Nevezési minta:
- Fajtánként minimum kétszer 0,33 liter.
Nevezési díj:
- Nevezett
pálinkánként, párlatonként 2500 Ft. Az összeg
befizethető számla ellenében személyesen a minták leadásakor, illetve
átutalható az Ongai Kulturális Egyesület bankszámlaszámára: Felsőzsolca és
Vidéke Takarékszövetkezet Ongai Kirendeltsége 54500198-10000719, a közleményben
feltüntetve, hogy pálinkaverseny nevezési díj.
Nevezési minták átvétele:
- Az általános iskola média termében (3562 Onga,
Görgey u. 2. III. számú új épületszárny média terem) 2014. január 10-éig, hétköznap
8.00 órától 16.00 óráig, illetve eljutatható postán az egyesület címére (Ongai
Kulturális Egyesület 3562 Onga, Görgey u. 2/A.)
Nevezési feltételek:
- A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek
forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt.
szerinti) kereskedelmi pálinkafőzdék, a
Jöt. szerinti bérfőzetők és a Jöt. szerinti otthoni magánfőzők egyaránt részt
vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap
kitöltésével, egyidejűleg a nevezési díj befizetésével.
- Nevezni az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú
pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet. A pálinkák
eredetét törvényesen igazolni kell:
- Kereskedelmi célú főzdék:
Jöt. szerinti szeszfőzde, kereskedő, előírt okmánnyal.
- Bérfőzetők: Jöt. szerinti
bérfőző, a 66.§ (6) szerinti egyszerűsített kísérő okmánnyal.
- Magánfőzők: Jöt. szerinti
magánfőző a 67/A §(3) szerinti származási igazolvánnyal.
- A
felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a
verseny rendezőjének. Az indulók kötelesek feltüntetni a nevezési lapon a
pálinkákból rendelkezésre álló mennyiséget hektoliterfokban. Az kereskedelmi főzdéknél
a palackozott termékeknél a tételazonosító (LOT) számot is.
- A
bérfőzetők és magánfőzők a vonatkozó jövedéki szabályok szerint nevezhetnek, a
versenyszabályzat szerint. Nyilatkozni kell arról is, hogy a minta Magyarországon
termett gyümölcsből van, itt cefrézték, főzték, és hozzáadott cukrot nem
tartalmaz, mert e nélkül pálinka megnevezést nem kaphat.
- Lehetőség van
két személy együttes nevezésére is, amennyiben a cefrézést együtt végezték. Itt
is követelmény azonban az egyikük nevére kiállított hivatalos bérfőzési lap.
Zsűrizés
(nyilvános):
- 2014. január 17−18. 9.00 óra (Onga, Görgey u. 2.
általános iskola új épületszárnyának média és emeleti számítógépes termei).
- A közönségdíjas pálinka cím a Champion díjas
pálinkák közül kerül kiválasztásra 2014. január 25-én, az erre az alkalomra külön
meghívott társadalmi zsűri tagjai által. A versenyben résztvevők vállalják,
hogy amennyiben a nevezett pálinkáik, párlataik Champion díjat kapnak, akkor
minden egyes Champion díjas pálinkából, párlatból 1,5 litert térítésmentesen
eljuttatnak 2014. január 22-éig a verseny kiírója számára, a társadalmi
zsűrizés céljára, a közönségdíjas pálinka és párlat kiválasztásához.
Eredményhirdetés
időpontja és helye:
- 2014. január 25. 18.00 óra, Lillafüred –
Palotaszálló, az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkabálon.
A verseny
színvonalát, és tisztaságát biztosító bizottságok, csoportok:
•
Verseny Szervező Bizottság
•
Zsűri
-
A Verseny lebonyolítása jelen szabályzatban rögzítettek
szerint történik.
- A verseny kiírója 2013 szeptemberében a Verseny felhívást
és Versenyszabályzatot közzéteszi a nevezésre, s annak feltételeire vonatkozóan
a www.okeonga.hu honlapon, illetve a
potenciális versenyzők közvetlen megkeresésével, az ország legkülönfélébb sajtóorgánumaiban, valamint az Ongai Kékdaru
számaiban.
A zsűri tagjai:
- Elnöke: Lovassy György okleveles
élelmiszeripari mérnök, Pálinka Sommelier, a Destillata és más nemzetközi
versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló,
a KOETHE cég hivatalos magyarországi képviselője.
- Min. 16 fő, max. 20 fő, nemzetközileg és
országosan is elismert pálinkabírálók közül határon innen és túl, a zsűri
elnökének javaslatára, a versenykiírójának felkérésére.
- A zsűrizésben csak azon személyek, vehetnek részt,
akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra.
- A zsűri tagjai számára minimum két felkészítő
tréning kerül megszervezésre. A tervezett felkészítő tréning időpontok:
november 15. – Fót, november 29. – Onga, december 13. – Onga.
A Verseny
Szervező Bizottság (VSZB)
Versenyigazgató: Takács László
Elnök: Juhász József
Tagok:
·
Takács László versenyigazgató
·
Juhász József elnök
·
Buzás Zoltán
·
Buzás Zoltánné
·
Fata Edina
·
Juhászné Rácz Enikő
·
Karabinszkyné Becse Ágnes
·
Karabinszky Géza
·
Kovácsné Garadnai Éva
·
Kovács György
·
Kovács József
·
Kovácsné Nagy Ágnes
·
Melecski Zoltán
·
Poroszkainé Urszin Márta
·
Prion Gábor
·
Polák Péter
·
Polák Zsuzsanna
·
Rácz Attila
·
Rácz Linda
·
Tóth Zoltán
Versenyigazgató feladatai:
·
Kibocsátja a versenyfelhívást.
·
Javaslattétel az előkóstolás alapján
kiválasztott átlagos „belövő” mintára, amelyet a szakmai zsűri tagjai közösen
értékelnek ki.
·
A minták bírálatának, bírálati sorrendjének
megállapítása, mintacsoportok kiosztása a bíráló zsűriknek.
·
Döntés a zsűrizés során felmerülő vitás
kérdésekben.
·
Az eredmények helyes rögzítésének, értékelésének
ellenőrzése.
·
Előkészíti a zsűri valamint az adatfeldolgozás
személyi és tárgyi feltételeit.
·
Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását, valamint
azt, hogy a bírálók ne egyeztessék, ne befolyásolják egymás véleményét a
bírálat során.
·
A végső eredmények hitelesítése, a verseny
kategóriák meghatározása, melyekben kategória győztes hirdethető.
·
A zsűri elnökével és annak tagjaival való
kapcsolattartás.
·
Beszerzi az okleveleket, ajándékokat,
gondoskodik az oklevelek kitöltéséről.
·
Gondoskodik a különdíjat adományozó szponzorok
beszervezéséről.
·
A verseny igazgatója egy személyben jogosult a
versenyben résztvevők felé történő hivatalos adatszolgáltatásra – kizárólag az
eredményhirdetés után.
·
A versenyigazgató az
anonimitás megtartása mellett minden szükséges információt biztosít a zsűri
eredményes munkavégzéséhez.
Az elnök feladatai:
·
A verseny szakmai irányítása.
·
Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását,
biztosítja azon az íz közömbösítő anyagok állandó jelenlétét.
·
Megszervezi a zsűri számára a minták szakszerű
kihordását.
·
A verseny tisztaságának, a szabályzat szerint
történő lebonyolításának garantálása.
·
Gondoskodik a verseny helyszínének biztosításáról.
·
Általános szaktanácsadás a verseny
lebonyolításában a közreműködők felé.
·
A versenyben résztvevő termékek anonimitásának
megőrzésének ellenőrzése, az eredmények kihirdetéséig.
·
A Verseny Szervező Bizottságának elnöke az
anonimitás megtartása mellett minden szükséges információt biztosít a zsűri
eredményes munkavégzéséhez.
A tagok feladatai:
- A versenyigazgató és az elnök munkájának segítése, folyamatos szakmai ellenőrzése, támogatása.
- A versenyigazgató személyi javaslatainak megtárgyalása, majd a döntések végrehajtásának segítése, ellenőrzése.
- A Verseny Szervező Bizottságában a vitás kérdésekben a döntéshozatal egyszerű szavazattöbbséggel történik, szavazategyenlőség esetén a versenyigazgató szavazata dönt.
A verseny előkészítése:
- Nyilvántartásba veszik, majd titkosított
azonosítóval, ugyanazon verseny cimkével ellátják a beérkezett mintákat.
Összegyűjtik a bizonylatokat és nevezési díjakat, ellenőrzik, hogy azok
megfelelnek a kiírás feltételeinek.
- Gondoskodni kell arról, hogy a minták teljesen
titkosítva legyenek, azokat olyan elzárt helyen tárolják, ahová más nem mehet
be.
- A verseny lezárásáig minden szervező köteles az
adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy
részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga
után!
A zsűri feladatai:
- A beküldött pálinkákat, illetve gyümölcspárlatnak
minősülő mintákat a zsűri érzékszervileg vizsgálja.
- A bírálat során egyénileg értékelnek, majd
konszenzusra törekednek a minta értékelésében.
- A zsűri
határozza meg, és választja ki a „Az V. Ongai
Pálinkaverseny – 2014
kategória győztes pálinkáit/párlatait.
- Választja ki
a Champion-díjakat, az adott kategóriák legjobb pálinkáit, párlatait.
- Javaslatot tesz a különdíjasokra, az oklevelekre.
- Az érzékszervi bírálat lefolytatását kizárólag a versenyigazgató
és a VSZB elnöke irányítja.
Az érzékszervi
bírálat lebonyolítása
- A verseny kiírásának megfelelően a különböző
tételek együtt kerülnek bírálatra, kategória sorrendben.
- Az érzékszervi bírálat időpontja: 2014. január 17−18.
9 óra (Onga, Görgey u. 2. általános iskola új épületszárnyának média terme).
- A zsűri érzékszervi bírálata nyilvános.
- A nevezett pálinkák, párlatok eredményeinek
rögzítése elektronikusan a zsűritagokon keresztül az egyesület által
kidolgozott saját számítógépes szoftver segítségével történik.
Oda ítélhető
díjak:
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb
pálinkája” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny
– 2014 legjobb bérfőzetője” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny
– 2014 legjobb bérfőzdéje” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny
– 2014 legjobb kereskedelmi főzde” cím
- „V. Ongai
Pálinkaverseny – 2014 legjobb magánfőzője” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny
– 2014 legjobb ó- és érlelt pálinkája” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny
– 2014 legjobb ágyas pálinkája” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny
– 2014 legjobb” ongai pálinkája”
cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny
– 2014 legjobb” párlata, likőre”
cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny
– 2014 közönségdíjas pálinkája” cím
- A közönségdíjas pálinka cím a Champion díjas
pálinkák közül kerül kiválasztásra 2014. január 25-én, az erre az alkalomra külön
meghívott társadalmi zsűri tagjai által.
- Az aranyérmes
mintákból a kategória győztes Champion-díjak. (A Champion-díj csak akkor
ítélhető oda, ha az adott fajta pálinkából legalább 8 nevezett minta került
értékelésre, és volt aranyérmes pálinka az értékelt pálinkák között.)
- Arany-,
ezüst- és bronz oklevelek, érmek
- Esetleges
egyéb különdíjak
Az odaítélt
címek mellé 1–1 darab egyedi, faragott pálinkás tölgyfahordó, egyéb ajándékok,
szponzori felajánlások, a Champion-díjak mellé ajándékcsomagok, szponzori
felajánlások kapcsolódnak.
- A résztvevők a versenyen elért eredményüknek
megfelelően a szervezőtől oklevelet és érmeket, lehetséges szponzoroktól
ajándékokat kapnak.
- A szervező engedélyezheti, hogy a résztvevők a
pálinkájukra olyan címkét tegyenek, amely tartalmazza a versenyen elért
eredményüket.
- Mindkét előbbi esetben a felhasználónak kötelessége
igazolni a felhasznált tételszámot, melyet a szervezőnek joga van ellenőrizni.
Egyéb kedvezmények:
- Ha valaki az V. Ongai Pálinkaversenyen 16 pontot, vagy
többet ér el, akkor kedvezményt kap
a nevezési díjából a világon legrangosabbnak tartott gyümölcspárlat versenyre, a Destillatára éppúgy, mint a többi
általuk elfogadott regionális osztrák, német, olasz, svájci és egyéb
közép-európai versenyek résztvevői.
- Az a bérfőzető magánszemély vagy magánfőző, akinek
pálinkája az V. Ongai Pálinkaversenyen érmet nyer, ugyanazon versenypálinka
nevezési díjából a gyulai Pálinka
Világkupán 10−30% kedvezményt kap.
- A versenyre nevezett személyek közül (maximum 200 fő) ingyenes 2 fős belépőt kap az
eredményhirdetésre és az ahhoz kapcsolódó pálinkabálra Lillafüreden, a Palotaszállóba. (A rangsort a nevezett pálinkák
száma határozza meg.)
A legjobb bérfőzető, magánfőző pontszámítás:
A vonatkozó
kategóriában indulóknál az induló 5 legjobb minősítését elért minta vehető figyelembe!
• Minden, a versenyre benevezett, és a szakmai zsűritől
minimum 10 pontot kapott, de nem érmes pálinkáért, párlatért: 1 pont
• Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont
• Minden Champion-díjért: 10 pont
• Legjobb pálinkáért 15 pont
A legjobb bérfőzde pontszámítás:
- A kereskedelmi
bérfőzdék a legjobb kereskedelmi bérfőzde címért a magán bérfőzetők által a
náluk főzetett pálinkák kapcsán leadott származási igazolással versenyeznek. Az
adott kereskedelmi főzdében főzetett magán bérfőzések eredményei kerülnek
összesítésre.
- A vonatkozó
kategóriában indulóknál az induló 5 legjobb minősítését elért minta vehető
figyelembe!
• Minden, a versenyre benevezett, és a szakmai zsűritől
minimum 10 pontot kapott, de nem érmes pálinkáért, párlatért: 1 pont
• Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont
• Minden Champion-díjért: 10 pont
• Legjobb pálinkáért 15 pont
A legjobb kereskedelmi főzde pontszámítás:
- A vonatkozó
kategóriában indulóknál az induló 5 legjobb minősítését elért minta vehető
figyelembe!
• Minden, a versenyre benevezett, és a szakmai zsűritől
minimum 10 pontot kapott, de nem érmes pálinkáért, párlatért: 1 pont
• Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont
• Minden Champion-díjért: 10 pont
• Legjobb pálinkáért 15 pont
- Egyéb díjakért,
címekért a kereskedelmi főzdék is a saját maguk által főzetett és nevezett
pálinkákkal versenyeznek együtt a magán bérfőzetőkkel és magánfőzőkkel.
Bírálati kategóriák:
I.Tiszta
gyümölcspárlatok, pálinkák alapanyagainak - fajta megjelöléssel:
1. Almatermésűek:
-
alma,
-
körte,
-
vilmoskörte
-
birs, birskörte
2. Bogyósok:
-
szamóca, földieper
-
faeper (morus)
-
málna
-
szeder
-
ribiszke,
-
köszméte, egres (büszke)
3. Csonthéjasok:
- cseresznye
- meggy
- kajszibarack
- őszibarack
- szilva
4. Szőlő- és szőlő eredetű termékek:
- szőlő pálinka
- szőlő törkölypálinka
- seprőpárlat
- borpárlat
5. Egyéb gyümölcsök
-
naspolya
6. Gyűjtött erdei gyümölcsök és vadon termők:
1.Erdei gyümölcsök:
- kökény
-
som
-
berkenyék
-
galagonya
-
csipkebogyó
-
bodza
-
áfonya
-
homoktövis
2. Vadon termők:
- vadmálna
-
erdei szamóca
-
vadszeder
-
vadalma
-
vadkörte
-
vackor
-
vadcseresznye
-
vadmeggy
-
vadőszíbarack
-
vadbírs
-
borzak (gyalog bodza)
-
boróka
-
ostorfa
-
egyebek
7. Vegyes pálinkák
8. Egyéb párlatok, likőrök
II. Érlelt
pálinkák és párlatok:
- fahordóban érlelt
pálinka
- gyümölcságyon érlelt
pálinka
- 5 évnél idősebb
érlelt pálinkák
III. Párlatként
való nevezés esetén:
- narancs
- banán
- kivi
- füge
- gránátalma
- sütőtök
- sárgadinnye
- sárgarépa
- maláta
- egyéb
Bírálólap:
20 pontos bírálat alapján történik, mely megegyezik az
ausztriai Destillata pontozási rendszerével, és az alábbiak szerint osztódnak
fel:
- Illat tisztaság: 5 pont: nem optikai
tisztaság, hanem párlat tisztaság. Az elő-utópárlat és egyéb technológiai
hibákból származó (pl.: penészes cefre, ecetesedés stb.) hibákat vizsgálják
illat alapján. 5 pont, ha nem érezhető ilyen hiba. A hibák mértékétől és
mennyiségétől függően vonnak le pontot.
- Gyümölcskarakter: 5 pont: illat alapján
vizsgálják, mennyire felel meg a megnevezésben szereplő gyümölcsfajtának. Ha
egyáltalán nem annak a gyümölcsnek az illatát érzik, vagy abszolút neutrális,
akkor 1 pont. Innentől kezdve, minél jellegzetesebb, intenzívebb, kellemesebb,
úgy nőhetnek az adott pontok 5-ig.
- Íz tisztaság: 5 pont: nevével
ellentétben itt vizsgálják a gyümölcs karaktert is épp úgy, mint az előző
pontban, csak itt a szájban érezhető ízeket. Valamint ebben a pontban
osztályozzák az íz tisztaságot is hasonló módon, mint az illat tisztaságnál.
- Harmónia: 5 pont: itt a termékről
alkotott össz. benyomásokat, az íz, illat harmóniáját értékelik. Minél jobb,
annál több pont. Figyelembe veszik, hogy az illat és az íz összhangban van-e. A
kóstolás után az íz megfelel-e annak az elvárásnak, amit a szaglás után
támasztottak a termékkel szemben.
- A bíráló lapok az egyesület saját maga által
fejlesztett számítógépes programjának segítségével bírálókként kerülnek
kitöltése. Minden pálinkát egymástól függetlenül minimum 4 bíráló minősít. Ha
nincs konszenzus vagy 14 pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség
mutatkozik meg a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, majd
szükség esetén a csúcs zsűrihez kerül a versenyminta: Végül a számítógépes
program segítségével a bizottság összesített lapot tölt ki mintánként, egyeztetett
vélemény alapján.
- Az éremhatárok a következők:
- arany: 18,0 - 20,0 pont között
- ezüst: 16,0 - 17,0 pont
- bronz: 14,0 - 15,0 pont
Egyéb feltételek:
- Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásában,
előkészítésében, felszolgálásában közreműködik, nem lehet a zsűri tagja.
- Különösen kirívó esetben az érintett bizottsági
tagot a versenyigazgató felmentési joga alapján mentesíti a további bírálat
alól.
- A vizsgálatra kerülő minták sorrendjét a versenyigazgató
előre köteles meghatározni. Minden esetben a közömbösebb ízű, illatú
termékekkel ajánlatos kezdeni a bírálatot, majd az áthatóbb ízű, illatú
termékek következnek. Először az alacsonyabb alkoholtartalmú minták kerülnek a
zsűri elé.
- Azonos típusú termékek esetében az illat- és az
ízhatás növekedése szerint kell a mintákat besorolni. Sorozatvizsgálat esetén
lehetőleg azonos íz- és illatjellegű termékeket ajánlatos bírálni.
- Az egyes vizsgálatok között ízhatást közömbösítő
anyagokat kell fogyasztani a bírálóknak. Ezek az anyagok: ivóvíz, ásványvíz,
kifli, zsemle, sajt, alma, feketekávé lehetnek. A bírálat során megfelelő
időközönként pihenőt kell elrendelni. A bírálati potenciál megítélése a zsűri elnökénekének
az elsődleges feladata.
- A bírálat során a zsűri elnöke által irányított
értékelő megbeszélésen kívül tételekkel kapcsolatban beszélgetni, a termékekre
utaló megjegyzéseket tenni nem szabad.
- Az adatfeldolgozás során kizárólag a VSZB. elnökének
és a versenyigazgatónak szolgáltatható adat, melyek az eredmény kihirdetéséig
titkosnak minősülnek.
Az adatfeldolgozás
menete:
• a zsűri által kitöltött bírálati lapok értékelése, rögzítése
• az éremhatárok szerinti rangsorolás összesített, illetve
versenykategóriák szerinti értékelés elkészítése
- A versenyben résztvevők nevezett mintáinak
eredményét a versenyt követően, 2014. január 25-én megkapja a verseny
szervezőitől.
- A verseny tisztasága érdekében a Versenyt Szervező
Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a díjazott termékek köréből
sorsolással kiválasztott minták eredetének vizsgálatát elvégeztesse. Pozitív
eredmény esetén az elnyert díj sajtópublicitás mellett visszavonásra kerül.
A verseny
nyilvánossága:
- A Szervező Bizottság törekszik arra, hogy a verseny
a lehetőségekhez mérten a legnagyobb publicitást élvezze. A zsűrizést úgy szervezi,
hogy azt bárki megtekinthesse, annak tilalmával, hogy a zsűri munkáját nem
zavarhatja, és arra befolyásolási kísérletet sem tehet.
Aranyérmes pálinkák,
párlatok megőrzése az utókornak:
- A versenyen résztvevők vállalják, hogy amennyiben a
nevezett pálinkáik aranyérmet kapnak, akkor minden egyes aranyérmes pálinkából minimum
0,33 litert térítésmentesen felajánlanak az ongai Darvas Közösségi Ház és
Múzeum számára, ahol azok a pálinkáspohár-történeti gyűjtemény részeként
megőrzésre kerülnek az utókor számára.
- Az ünnepélyes eredményhirdetés 2014. január 15. 18.00.
Társadalmi
zsűrizéshez pálinkák, párlatok:
- A versenyben résztvevők vállalják, hogy amennyiben
a nevezett pálinkáik, párlataik Champion díjat kapnak (erről a versenyigazgató
külön értesítést küld a zsűri munkájának befejezését követően), akkor minden
egyes Champion díjas pálinkából, párlatból 1,5 litert térítésmentesen
eljuttatnak 2014. január 22-éig a verseny kiírója számára, a társadalmi
zsűrizés céljára, a közönségdíjas pálinka és párlat kiválasztásához.
Onga, 2013. szeptember 1.
Ongai Kulturális
Egyesület
versenykiíró, rendező
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése