432.
2013/1211
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Vilmoskörte
üvegben érlelve
Már szinte nem is emlékezem arra, hogy mióta
szeretnék ebből a fajta gyümölcsből önálló párlatot készíteni. Minden évben,
amióta cefrekészítéssel foglalkozom, állt rendelkezésemre valamennyi körte
ebből a fajtából, de valahogyan önállóan egyszer sem sikerült még ezt
megfelelően elkészítenem, csak valamivel házasítva. Idén azonban gigantikus
körtetermés született hazánkban, és azt hiszem, hogy szűkebb pátriárkánkban is.
De ahogy pincészetünkben már szokás ezúttal sem a nagy mennyiségre utaztunk,
hiszen ebből a fajtából is csupán egy hordónyi cefrét készítettünk el, és az
abból született pálinkát osztottuk el háromfelé, hogy mind a három
alkategóriában végre legyen ebből a fajtából is. Azt már úgy-e elárultam, hogy
körtéről van, hát abból is a leghíresebbről, a vilmoskörtéről. Talán nem sokan
tudják az elnevezésével kapcsolatban, hogy úgy lett ez a körte nálunk Vilmos,
hogy tévesen fordították a nevét. Magyar
elnevezése egy régi, helytelen, de meggyökeresedett fordításnak lett az
eredménye. Az Angliai Aldermastonban
már 1770-ben ismerték, ahol is Williams nevezetű úr terjesztette el. Innen vette
eredeti nevét: Williams, Bon-chrétien Williams, Williams Christbirne. 1797-ben
átkerül Észak-Amerikában, ahol a legelterjedtebb, Bartlett néven ismerik.
Érdekessége, hogy csak miután az újvilágot meghódította, 1817-ben kezdik
telepíteni az öreg kontinensen. Gyümölcse
2 hétig eltartható, konzerv céljára kedvelik fehér húsát. A Vilmos körte
árugyümölcsöseink egyik legfontosabb korai fajtája, üzemi ültetvényeink 6%-át
teszi ki, jelenlegi közszaporításunkban 8%-kal szerepel. Napjainkban főként a cefrekészítők, és pálinka fogyasztok körében
lett igen népszerű fajta, amelyből, igazából nagyon nehéz valóban finom és
fajta jelleges párlatot készíteni, de mindenképpen kihívás annak, aki belevág,
és, akinek sikerül annak pincéjének valódi ékessége lesz. Sajnos meg kell
küzdenünk azzal a nehézséggel is, hogy a régi rendszerben a valódi gyümölcs
helyett aromából készítették nagy mennyiségben ezt a párlatot, és annak
megszokott ízét a valódi gyümölcs íze nehezen tudja megvalósítani. E párlatom
elég jól sikerült, és bízom abban, hogy a pihentetési, érlelési idő után egy
versenyekre is benevezhető ital születik belőle. Első pillanatban a muskotály, és hársméz mellett a
frissen felszelt feszes, kövecses körte illatával kényeztet. Tisztasága, gyümölcsössége
újraértelmezi a Vilmosról kialakult képet. Gyomorhurutra ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése