429.
2013/1208
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Otellós szilva
szilvafával érlelve
Tulajdonképpen folytatom a mai párlattal a
különleges italok sorozatát, azzal kis eltéréssel, hogy most valóban
alkoholfokát, és tartalmát tekintve is pálinkát szeretnék bemutatni. Hogy mégis
akkor mi a különlegesség benne? Tehetnénk fel jogosan a kérdést. Az, hogy ez a
házasított cefre két különböző gyümölcs összecefrézésével született meg. Van
azonban mégis valami közös ebben a két gyümölcsben. Egy részt mind kettő régi
magyar fajtának tartunk, bár nem igazán azok. Másrészt a színük azonban
mindenképpen. Jellemzően kék színűek. A gasztronómiában kék szín azonban nem
jelent semmi jót. Kutatók egyértelműen arra az eredményre jutottak, hogy a kék
szín minden más színt leseperve a legtaszítóbb étel szín. Pincészetünk
általában igyekszik a párlatainak, pálinkáinak, likőrjeinek, olyan színt adni,
amely jellemző a benne található gyümölcsökre, fűszerekre. Ebben az esetben is
eljátszottam a gondolattal, hogy megpróbálom kékre varázsolni ezt az italt, de
az otelló szőlőnek hiába szép kék a színe, bogyójából és héjából is piros szín
oldódik ki. Ugyanez a helyzet a besztercei szilvával is, hiába hamvaskék a
színe, ágyazásával piros szín lesz a domináns, és ugyanez történik a besztercei
szilvafával történő érleléskor is, a párlat bordó színűvé válik. Biztosan sokan
láttak már levendula mezőt kékülni, és mégis a szárított levendula virágból sem
kékszín oldódik ki. Így aztán el kellett fogadnom, hogy természetesen módon
semmilyen gyümölcsből, fűszerből, fából nem tudok kinyerni kékszínt, így ezt a
párlatot mirabolla szilva fájával érleltem, amelytől szép sárga színe lett a
párlatnak. Mégis igen fontos mind ételeink, mind italaink színe, és annak
látványa. A sötétben elfogyasztott ételek, italok messzemenően kevésbé
gusztusosak, mint azon társaik, amelyeket világosban, láthatóan fogyasztunk. Az
étel és ital megjelenése igenis döntő. Először ugyanis szemünknek kell
megnyernie, mind az ételt, mind az italt, mivel a rossz állagú ételt és italt
nem kívánjuk meg. Kék színű levest alig lehet valakivel is megetetni. Ezzel
szemben a zöld, a piros, a sárga, vagy a barna színek sokkal
bizalomgerjesztőbbnek tűnnek. A piros és sárga színek meleg színek, így
vágykeltőbbek is. A kékkel csak a diétázókat tudjuk megnyerni, mert ők fogyni
szeretnének. Mégis ezt a párlatot idegrendszert erősítő hatása miatt ajánlom
figyelembe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése