Herbarium Librum
Szőlők
Bogyósok
Szőlőfélék Családja
Vitis Vinifera
Néró Szőlő
Az
alábbiakban egy olyan szőlőfajtát szeretnék figyelembe ajánlani, amely nem
csak, hogy hungarikum, hanem olyan beltartalmio tulajdonságokkal is
rendelkezik, mint fajta társai közül is kevés. Ma már a rákbetegség
népbetegséggé lépett elő, sajnálatos módon. Leküzdése, a belőle felgyógyulás
hatékonysága sajnos még mindig nagyon alacsony. Ami eddig is ismert volt az a
flavonoid tartalmú zöldségfélék és gyümölcsök hatása, különösen jó hatású a
nyers céklalé, a homoktövis gyümölcsének kipréselt leve, a néro szőlő leve,
fekete ribizli leve, grapefruit magolaj, valamint a C és az E vitamin. Természetesen a kúra eredményességéhez
tartozik a húsfogyasztás teljes mellőzése. A tejtermékek közül csak a vaj és az
aludttej fogyasztható a kúra alatt. Kerülni kell a kávét, fekete teát,
csokoládét és a zöld teát. Ezen antioxidáns hatású gyümölcsök tulajdonképpen
nem a betegséget szűntetik meg, hanem egy olyan kedvező dolog, ami a szervezetet
felfrissíti. Egészséges működési összhangot teremt. Rezgéseivel visszahangolja
azt, ami valamiért elhangolódott. De a gyógyuláshoz meg kell keresni és meg kell
szüntetni a kiváltó okot. Ennek megszüntetését semmi sem helyettesíti. A
fentiek közül tehát most a Néró szőlőt szeretném kicsit közelebbről is
megismertetni nemcsak a borászokkal, és szőlészekkel, hanem cefrézőkkel, a
pálinkakészítőkkel is. A Néró egy sötétkék színű, bőlevű, fűszeres
zamatú csemegeszőlő - fajta. Az egyedüli
csemegeszőlő, amiből vörösbor készíthető törvényesen elismert módon. Egyébként Bornemissza Gergely 15 fajta néven is ismert hazánkban. Csizmazia József és Bereznai László nemesítették 1965-ben az Eger 2 (Seyve-Villard
12375 sel.) és a Gárdonyi Géza (medoc noir x Csaba gyöngye) keresztezésével. Magyarországon 1993. óta államilag elismertfajta, de Svájcban és Brüsszelben is
fajtaoltalmat kapott. Tovább nemesített változata a Turán. Bőtermő, képes
hektáronként akár 110-120 mázsát is produkálni, akár két-három permetezéssel.
Zöldmunka igénye közepes. Tőkéje erős növekedésű, nem túl sűrű vesszőzetü. Fürtje
vállas vagy szárnyas, nagy, tömött, átlagtömege 200 gramm. Bogyója ovális,
kék, kemény héjú, ropogós, hamvas, átlagtömege 2,3 gramm. Érésideje
augusztus vége, szeptember eleje, a csemegeszőlők esetében szokatlanul
magas beérési cukorfokkal, amely elérheti a 19-20 mustfokot, és
viszonylag magas savtartalommal is párosul a mustban ez körülbelül 9,0 g/l sokéves
átlagban.
Szárazságra mérsékelten érzékeny, fagy- és téltűrése jó. Kedvezőtlen csapadékos
időjárás esetén rothadásra hajlamos. Gombás betegségekkel (lisztharmat, peronoszpóra) szemben rezisztens. Bora
igazoltan gyógyhatású, biobor,
gyulladáscsökkentő hatással, színanyagban igen gazdag. Hazai
elterjedtsége jelenleg házi kertekben található, ahol rendszerint kedveli a
hosszúcsapos művelési módot. Felhasználását tekintve igen széles skálát ölel fel,
frissen fogyasztva igazi csemege, szörpnek, dzsemnek, beföttnek egyaránt
használható, de készítenek belőle olajat, bort, pálinkát és kozmetikumot is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése