Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 10., kedd

Néró Szőlő



Herbarium Librum

Szőlők

Bogyósok

Szőlőfélék Családja

Vitis Vinifera

Néró Szőlő


Az alábbiakban egy olyan szőlőfajtát szeretnék figyelembe ajánlani, amely nem csak, hogy hungarikum, hanem olyan beltartalmio tulajdonságokkal is rendelkezik, mint fajta társai közül is kevés. Ma már a rákbetegség népbetegséggé lépett elő, sajnálatos módon. Leküzdése, a belőle felgyógyulás hatékonysága sajnos még mindig nagyon alacsony. Ami eddig is ismert volt az a flavonoid tartalmú zöldségfélék és gyümölcsök hatása, különösen jó hatású a nyers céklalé, a homoktövis gyümölcsének kipréselt leve, a néro szőlő leve, fekete ribizli leve, grapefruit magolaj, valamint a C és az E vitamin.  Természetesen a kúra eredményességéhez tartozik a húsfogyasztás teljes mellőzése. A tejtermékek közül csak a vaj és az aludttej fogyasztható a kúra alatt. Kerülni kell a kávét, fekete teát, csokoládét és a zöld teát. Ezen antioxidáns hatású gyümölcsök tulajdonképpen nem a betegséget szűntetik meg, hanem egy olyan kedvező dolog, ami a szervezetet felfrissíti. Egészséges működési összhangot teremt. Rezgéseivel visszahangolja azt, ami valamiért elhangolódott. De a gyógyuláshoz meg kell keresni és meg kell szüntetni a kiváltó okot. Ennek megszüntetését semmi sem helyettesíti. A fentiek közül tehát most a Néró szőlőt szeretném kicsit közelebbről is megismertetni nemcsak a borászokkal, és szőlészekkel, hanem cefrézőkkel, a pálinkakészítőkkel is. A Néró egy sötétkék színű, bőlevű, fűszeres zamatú csemegeszőlő - fajta. Az egyedüli csemegeszőlő, amiből vörösbor készíthető törvényesen elismert módon. Egyébként Bornemissza Gergely 15 fajta néven is ismert hazánkban. Csizmazia József és Bereznai László nemesítették 1965-ben az Eger 2 (Seyve-Villard 12375 sel.) és a Gárdonyi Géza (medoc noir x Csaba gyöngye) keresztezésével. Magyarországon 1993. óta államilag elismertfajta, de Svájcban és Brüsszelben is fajtaoltalmat kapott. Tovább nemesített változata a Turán. Bőtermő, képes hektáronként akár 110-120 mázsát is produkálni, akár két-három permetezéssel. Zöldmunka igénye közepes. Tőkéje erős növekedésű, nem túl sűrű vesszőzetü. Fürtje vállas vagy szárnyas, nagy, tömött, átlagtömege 200 gramm. Bogyója ovális, kék, kemény héjú, ropogós, hamvas, átlagtömege 2,3 gramm. Érésideje augusztus vége, szeptember eleje, a csemegeszőlők esetében szokatlanul magas beérési cukorfokkal, amely elérheti a 19-20 mustfokot, és viszonylag magas savtartalommal is párosul a mustban ez körülbelül 9,0 g/l sokéves átlagban. Szárazságra mérsékelten érzékeny, fagy- és téltűrése jó. Kedvezőtlen csapadékos időjárás esetén rothadásra hajlamos. Gombás betegségekkel (lisztharmat, peronoszpóra) szemben rezisztens. Bora igazoltan gyógyhatású, biobor, gyulladáscsökkentő hatással, színanyagban igen gazdag. Hazai elterjedtsége jelenleg házi kertekben található, ahol rendszerint kedveli a hosszúcsapos művelési módot. Felhasználását tekintve igen széles skálát ölel fel, frissen fogyasztva igazi csemege, szörpnek, dzsemnek, beföttnek egyaránt használható, de készítenek belőle olajat, bort, pálinkát és kozmetikumot is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése