428.
2013/1207
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Fűszeres Mézes Besztercei szilva
Üvegben érlelve
Az utóbbi időben érdekes módon pincészetünk
termékkészítésben december hónapban igen aktív, ez leginkább éppen az ágyas
pálinkák és likőrök készítésében nyilvánul meg. Természetesen a közelgő nagy és
hosszú ünnepek is szerepet játszanak ebben, hiszen olyankor mindig több a
családi és baráti összejövetel, leginkább szilveszter felé közeledvén. Ezekre
pedig mindig jól eső érzés egy-egy új itallal előrukkolni, nem kis
meglepetéseket okozva. Ennek szellemiségében készült ez a ma bemutatott likőr
is, amelynek alapanyaga a besztercei szilvából készült pálinka. Az idei esztendő,
ahogy nagyon sok gyümölcsnek, így a szilvának is kedvezően hatott, rekord
terméséből szépen készültek cefrék és párlatok. Vannak e fajtának már új
hibridjei, klónjai is, de a mi esetünkben még a régi apró szemű változatból
készült a cefre. Sajnos ennek szüretelése általában egybe esik a szőlő
szüretelésével és így a szilváimnak nagy része mindig a földön pusztul el.
Azért persze sikerült egy pár mázsát megmenteni az enyészetből és abból bizony
szép tartalmas cefrét készíteni. A besztercei szilvát tipikusan magyarfajta
gyümölcsnek tartjuk, és ebből kifolyólag meghatározó hányadát adja az összes
magyar szilvatermésnek. Őszintén meg vallva én kissé neheztelek e fajtára,
főleg ilyen évben, mint az idei, amikor sokat termett, és elég aprókat. Ennek
ugyanis magozása, feldolgozása, de még a betakarítása is sokkal nehézkesebb,
idő igényesebb, mint az új nagy nemesített szilvafajtáké. Persze nagyon sokan
esküsznek rá cukor, és íztartalma miatt, amelyet specifikusan magunkénak
tartunk. Ennek ellenére az új telepítéseimben már másfajtákat alkalmazok.
Vannak ismerőseim, akik kifejezetten nem szeretik a szilvapálinkát, vannak
viszont, akik kifejezetten igen. Ilyen például új, vagy leendő sógorom, aki
rendszeresen a szilvapálinkámat keresi, bár nem igen issza. Így aztán
elhatároztam, hogy mind a likőr, mind az ágyas kategóriákat is kiterjesztem
ebbe az irányba. Pár éve már egy kiváló érlelt szilvát sikerült készítenem,
most itt is megpróbálkozom. A viszszilvával ellentétben ennek fűszerezése a
piros szín és zamat irányába toltam el, hogy mind színében, mind illatában és
zamataiban is arra emlékeztessen, az akácfa mézes aláfestés mögül. Ünnepek
táján a hölgyek is szívesebben kóstolgatnak italokat, ezt szeretném a szívükbe
belepni. Védi a sejtfalainkat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése