Herbarium
Librum
Körték
Almatermésűek
Rózsafélék Családja
Pyrus communis
Fétel Apát kobakja
Magyarországon
több száz fajta körte van forgalomban, illetve áll telepítés alatt. Ezek közül
is, ez a fajta nagyon kis területen van használatban. Származásának ehhez
azonban nincsen semmi köze. A
Fétel apát körte Franciaországból származik, ezen felül Olaszország és
Dél-Amerika egyes területein terem novembertől nyár elejéig. Nevét Fétel
apátról kapta, aki Franciaországban nemesítette ki ezt a fajtát a 19. században,
egészen pontosan 1866-ban. Hazai termesztése szűk körben terjedt el, ennek oka
egyrészt az alacsony hozam, másfelől azoknak a hegyoldalaknak a hiánya, melyek
a körtefák védettségét biztosítják. Ezek a tényezők egyben magyarázatot is
adnak az Fétel apát körte magasabb árfekvésére. A többi körtéhez képest durva
héjon található rozsdafoltok nem jelentenek minőségbeli problémát. E
kitűnő újdonságot, hihetőleg a ezernyolcszázhatvanas években nyerte magról
Liabaud. A Simon-Luis testvérek 1875. évben kiadott pótkatalógusa csak ennyit
jegyez meg Fétel apát körte eredetéről. Ki az a Liabaud? Hol nyerte magról
körtéjét? Arról most még hallgat a krónika. Úgy a gyümölcs nagysága, sajátszerű
és finom íze, valamint fájának edzettsége és rendkívüli termékenysége végett
megérdemli a legszélesebb elterjesztést. Tudtommal még nem írta le senki
körülményesen. A Simon-Luis Testvérek, akiktől 1876-ban meghozattam e fajt,
következő, rövid jellemzést közölték róla, föntebb említett pótkatalógusukban:
„Gyümölcse nagy, igen hosszú alakú, egy közönséges vizes üveg hosszával vetekedő,
szára felé madárfej alakúlag kinyújtózkodó; napos oldalán világos piros; finom,
olvadó, leves, cukros húsú; kitűnő, I. rendű; szeptember végén november elején érő.
A lyoni gyümölcstárlaton 1874-ben első rendű jutalomban részesült.” Fajom
mindenben egyezik ezen jellemzéssel. Mindezt nagy gyümölcsészünk Bereczki Máté
írta erről a gyümölcsről. Nagyon sok féle képen nevezik ezt a körtét, ami némi
keveredésre is adhat okot. Ilyen nevei vannak, mint például Abate, ahogyan
nálunk is nevezik, vagy Fétel körte, Fétel apát kobakja, a franciák pedig
eredetileg Calebasse abbé Fétel-nek hívják. Fája vígnövésű, egészséges, edzett; korán és igen bőven
termő; fölálló vagy rézsút felfelé törekvő ágaival, melyek gyümölcsöző
szervekkel hamar és jól beruházkodnak, sűrűlombos, magas, gúla alakú koronát
alkotó. Vadoncon és birsen is díszlik; nagy gyümölcsei miatt inkább való
gúlafának, mintsem szálasfának; úgy látszik, helyben és talajban nem válogatós.
Gyümölcsei nagyságuk mellett is eléggé jól állják helyüket a fán. Őnmeddő, így
porzását más fajtákkal szükséges elvégezni, ilyen példának okáért a Nemes
krasszán, Vilmos körte, Hardy vajkörte. Vesszői elég számosak, elég hosszúak,
vékonyak vagy középvastagok, hegyük felé is csak keveset vékonyodók; egyenesek,
alig könyökösek; szelíden és nem szembetűnően bordázottak, fölállók, vagy
inkább vagy kevésbbé éles szögekben fölfelé törekvők, gyenge korukban ritkásan
és finoman molyhosak. Éltesebb korukban csupaszak, hegyük felé barnás sárgák;
aljuk felé olajszín barnák; apró, kerek, vagy itt-ott hosszas, fakó pontokkal
ritkásan és nem szembetűnően pontozottak; rendetlen, többnyire azonban rövid
levélközűek. Levelei kicsinyek, a vesszők alján középnagyok, kissé vastag és
törékenyszövetűek, tojásdadok vagy körülékesek, itt-ott csaknem lándzsásak;
többnyire hirtelen elkeskenyedő, rövidke, szúrós hegyben végződök; laposak vagy
lapos völgyesek, alig íveltek, nyelőkről csaknem vízirányosan elállók. Gyenge
korukban csak alig észrevehetően, ritkásan és finoman molyhosak; éltesebb
korukban csupaszak, simák, bágyadtan fénylők, világos zöldek; széleiken
előrehajló, tompa fogakkal nem mélyen és nem szabályosan fűrészesek.
Levélnyelük rövid, középvastag, elég merev, inkább vagy kevésbé nyílt szögekben
fölfelé álló. Levélpálhái áridomúak, hegyűkkel a vesszőt ölelők, elég tartósak.
Virágrügyet körítő levelei többnyire nagyobbak, mint a vesszőkön levők;
körülékesek, laposak; hosszas, rugalmas nyelőkről majd vízirányosan
szétterülök, majd kissé lefelé konyulok. Rügyei kicsinyek, kúposak, hegyesek
csaknem lapulók; szürkével tarkázott pirosas barnák; inkább vagy kevésbbé
kiemelkedő, alig észrevehetően bordázott talapon ülők. Virágrügyei szintén
kicsinyek, tojásdadok, hegyesek, simák, pirosasbarnák. Gyümölcsének nagysága
nagy, vagy igen nagy, 180-320 g. Alakját tekintve szabálytalan gúla vagy karcsú
kobak alakú; bárha szabálytalanul hullámos; mégis síkfelületűnek nevezhető.
Zöme a középtájnál jóval alább, a kelyhes vég felé esik, honnét kelyhe felé
szelíden gömbölyödik s kelyhe körül szűk karimában végződik; szára felé pedig
eleinte szelíden, aztán behajlással vagy anélkül is, szabálytalanul és mintegy
hullámosan fogyva, mindinkább összehúzódik s karcsú csaknem hegyes csúcsban
enyészik el. Szára középhosszú, elég vastag, csaknem húsos, rugalmas, kissé
bunkósan végződő ; fényes sárgásbarna mázzal végig bevont; a gyümölcs
csúcsából, többnyire ennek folytatásaként húsosán és görcsösen kiemelkedő.
Kelyhe nyílt; fölálló, rövides, sárgásbarna, szaruszerű osztványaival szűk, és
nem mély üregben ülő, melynek falain, finom, lapos ráncok és barázdák
váltakoznak, melyek azonban a karimát nem teszik hullámossá s a gyümölcs
derekára sem vonulnak föl. Bőrének színe kissé vastag és szívós, sima, gyöngéd
tapintású, bágyadtan fénylő; eleinte sápadt zöld; értével zöldessárga vagy
sápadt sárga; napos oldalán némi szelíd pirossal, gyakran belehelt vagy
színezett. Pontozata elég sűrű; egyenlően elszórt, barnás vagy fahéjszínű
pettyecskék alakjában jelentkező, igen szembetűnő. Rozsdaalakzatok csak elvétve
mutatkoznak felületén; de száras és kelyhes végén inkább vagy kevésbé sűrűn
összefolyt, finom rozsdamáz majd mindig jelentkezik. Gyümölcs húsa szép fehér,
csaknem áttetsző, finom, tömöttes, olvadó; magtokja körül sem köves-szemcsés;
leve igen bő, cukros, finom savannyal emelt, igen kellemes, sajátszerűen
illatos és fűszeres ízzel. Magtokja zárttengelyű; tágas tömlőcskéi mindenikében
egy-egy ép, karcsú tojásdad, hegyes, világos barna magot rejtő. Nagy mennyiségben találhatunk benne rostokat, C és A
vitamint, valamint káliumot. A körte fontos B vitamin féleséget, folsavat is
tartalmaz, ami a szervezetben található boldogsághormon működését javíthatja. A
körtefogyasztás jót tesz az idegeknek, oldja a húgykősavat és a káros
sólerakódásokat. Salaktalanítja a szervezetet. Tartalmaz még vasat, foszfort,
szénhidrátot, fehérjét és rostokat. Segíti a gyomor és vese problémák
leküzdését, segíti az emésztőrendszer zavartalan működését, valamint jótékonyan
hat a csontok és izmok állapotára. Gyorsítja az emésztést, enyhíti a
reumatikus panaszokat, vértisztító hatású. Érés után gyorsan megpuhul, így
egyszerre csak annyit érdemes venni, amennyit el is fogyasztunk. Szívós héjú,
enyhén savanykás, nagyon légazdag, ezért biztonságosan csak szívogatással összekötött
harapással fogyasztható gyümölcs. Fogyasztható frissen,
levesekben, dzsemekben, süteményekben, jégkrémekben, szószokban. Bereczki Máté végül leírását ezzel a megjegyzéssel zárta le: E jeles körtefajnak
hazánkban egyetlen egy kertből sem volna szabad hiányoznia. Jólélekkel merem
ajánlani mindenkinek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése