437.
2013/1216
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Piros Tramini Szőlő
üvegben érlelve
Nem volt könnyű ezen a napon a munkáimmal
foglalkozni, hiszen az esti órákban olyan esemény várt rám, amely azért semmi
képen sem mondható szokványosnak, vagy legalábbis eddig nem volt az. A
televíziótól vártam egy háromtagú stábot, akik riportot készítettek velem, és
az egyik likőrömről. Nap, mint nap kapok munkámmal kapcsolatban pozitív
visszajelzéseket, de azért az überelte mindet. Többen látták, így valószínűen
növekedett az irigyeim száma, de én ettől még tovább végzem a munkámat. Így hát
a mai nappal egy újabb pálinka család bemutatását indítom el, még pedig egy szőlőfajtáét,
a Piros Traminiét. Nem nagy területen, de azért megtalálható Bátai Hegyközség
területén is ez a szőlőfajta, és nemcsak a kis kerti ültetvényekben, hanem
pótlásként az egykori téesz nagy szőlőjében is. A kékfrankossal közel egy
időben érő, küllemre is különleges szőlőt, étkezésre is kellemes fogyasztani,
bár bogyóit leszedni a fürtről nem könnyű, annyira tömör, és rövid száron
helyezkednek el. A szőlőben dolgozik meg is jegyzik az ilyen tőkéket és akár a
seregélyek oda-oda járnak kóstolgatni azt. Visszaemlékezve gyermekkoromban, a
kiskerti szőlőnkben is, helyett kapott, hiszen növényvédelme nem túlzottan
bonyolult, eléggé ellenálló a betegségekkel szemben, és be is érik mire az októberi
esők, elkezdenének lehullani. Érdekes módon azért a német nemzetiségű, vagyis
sváb településeken sokkal inkább elterjedt, hiszen a kultúráját is valószínűleg
ők hozták be hazánkba. Nagyüzemi művelésben nem terjedt el, és valószínűleg már
nem is fog elterjedni, hiszen szerényen terem és ez mellé elég nagy kézimunka
igény társul. A fajta leírásában kiemelten kezeltük a savtartalommal való
helyes bánásmódot, amely borát meghatározza, cefréjéhez azonban nem feltétlenül
szükséges. Így, aki tudja, hogy ebből a szőlőből pálinkát akar készíteni, az
bátran kint hagyhatja kicsit tovább a gyümölcsöt a tőkén, amennyiben az
időjárás nem fordul túl csapadékosra. Ennek hatására magasabb alkoholtartalmat
tudunk elérni, ízében és illatában azonban a túlérettség megérezhető,
amennyiben a cefréjének savját nem állítjuk be. Korai szedésnél idén is az
éretlen szemekre kell ügyelnünk, nehogy a párlatban a zöld íz váljon
uralkodóvá. Ez a pálinka nekem mindenképp emlékezetes lesz az interjú miatt, de
valószínűleg a pálinka is, majd maradandó élménnyel szolgáltat. Ajánlom e
pálinkát a délutáni kávékhoz és szivarokhoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése