Herbarium Librum
Szőlők
Bogyótermésűek
Szőlőfélék Családja
Vitis Vinifera
Piros Tramini
Az a
gyümölcs, amelyet most szeretnék bemutatni a kedves érdeklődőknek, rendkívüli
módon kétarcú. Ebből még nem lehet kitalálni, hogy a Tramini szőlőről van,
pedig így van. De hogy mindjárt meg is magyarázzam ennek a kettőségnek a miben
létét, el kell árulnom, hogy, mint szőlésznek a tramini kevésbé, míg a
borászoknak, és a fogyasztóknak annál nagyobb kedvence. Furcsa fajta a tramini,
már a neve is félreértés. A manapság traminiként emlegetett szőlőfajta
tulajdonképpen a fűszeres vagy piros tramini, az ősi tramininek egy muskotályos
mutációja. Egyszer egy szakíró a következő képen jellemezte ezt a fajtát: „A
Tramini manapság a magyar borfogyasztók félreértett fajtája, de írhatnám azt
is, hogy egy meg nem értett zseni. Ahhoz a helyzethez tudnám leginkább hasonlítani,
amikor egy komoly előadáson a híres professzor rózsaszín pólóban és kockás
rövidnadrágban jelenik meg a pulpituson. Ember legyen a talpán, aki vissza
tudja fojtani a mosolyát. A traminivel pont ez a helyzet. Hajlamosak vagyunk az
első benyomás alapján ítéletet mondani róla, holott ennél komolyabb figyelmet
érdemelne.” Mind a gyümölcs maga, mind bora, vagy éppen pálinkája erősen
fajtajelleges, kissé muskotályos, fűszeres zamatú, amelyben a rózsára
emlékeztető illat, és ízjegyek dominálnak. De ne fussunk ennyire előre, hanem
ismerkedjünk meg egy kicsit magával a gyümölccsel. Annak ellenére, hogy a
feljegyzések már a XI. században említést tesznek e szőlőfajtáról, pontos
eredetével nem tudunk elszámolni. Vannak, akik Délkelet-Európából, megint mások Észak-Görögországból származtatják, de egyes források szerint talán
Egyiptomból. Annyi minden esetre biztos, hogy első ismert borai Dél-Tirolban
születtek, egy bizonyos Tramin nevű község határában, s végül innen kapta nevét
is, míg mások a Rajna mentét és megint mások
Franciaországot jelölik meg származási helyeként. A természetes
fajtarendszerezés szerint a nyugati változatcsoportba tartozik. Gyűjteményekben
ismert a Fehér és a Kék tramini is, de termesztési jelentősége csak a Piros
tramininek van. A traminit gyakran azonosítják a Gewürztraminer szőlőfajtával (amit Gewürz, illetve Traminer neveken is emlegetnek), bár az Office
Internationale de la Vigne et du Vin szerint nagyon hasonló, de mégis külön
fajták. Épp ezért a tramini és a Gewürztraminer hasonnevei, mint például Tramin cervené és Traminer
Rosso is keverednek. Egyéb
hasonnevei a Traminer, Traminac, Traminer Musqué, Traminer Parfumé, Traminer Aromatico, Roter Traminer, Edel Traube, Rousselet, Savagnin és a Savagnin
Rosé.A tramini hűvösebb klímájú termőhelyeken adja legélvezetesebb borait.
Ennek oka, hogy a déli vidékek nyári melegében könnyen veszíti el savait, s
ezek hiányában bora lágy és rövid életű lesz. A szürkebaráthoz hasonlóan a
tramini is kedvelt szőlőfajtája a magyar borvidéknek annak ellenére, hogy
kiváló illatokkal bír, napjainkban termesztése kissé háttérbe szorult. Nem
véletlen, hogy hazánk borvidékein általában északi fekvésű, árnyékos,
„savkímélő” területekre telepítik. Megfigyeléseim szerint, legizgalmasabb borai
vulkáni alapkőzettel rendelkező szőlőskertekről származnak. Nemzetközi
összefüggésben Alsace és Dél-Tirol említendő, mint klasszikus tramini
termőhelyek. Különféle változatokban
terjedt el, mint például a fűszeres tramini, a piros tramini és a gyümölcsös
tramini (mely önálló változatnak tekinthető, ám a gyakorlatban ritkán teszünk
különbséget). Hazánkban elsősorban a fűszeres tramini vált ismertté, amellyel a
Pannonhalma-Sokoróaljai, Mátraaljai, Egri és Móri borvidéken találkozhatunk.
Badacsonyra inkább a Piros Tramini a jellemző.
Termőterülete Magyarországon 760 hektár körül mozog. Keveset terem, kicsi, szabálytalan alakú fürtökkel, kevés savval. Az
alacsony terméshozam miatt nem igazán elterjedt. Szőlőként
és borként is nagyon kényes, megfelelő szakértelmet kíván. Szőlőjének színe
éretten pirosas. Levele apró,
kerek, vastag szövetű, alig tagolt (esetleg három karéjú) részaránytalan és
hólyagos felületű. Kis tömött fürtjei szorosan a vesszőn ülnek. Az aranysárga, testes, alacsony savtartalmú, kissé olajos
szerkezetű bort adó tramini azonnal felismerhető egzotikus illatáról, amelyben
a licsi rózsaszirommal, törökmézzel, ritkábban gyömbérrel keveredik. Édes
iskolázásban ez késői szüretelésű, vagy botrytises borokat jelent ízvilága
mézes jegyekkel egészül ki. Bár sokfelé termesztik Németországban, Ausztriában,
Olaszország Alto Adige tartományában, Svájcban és felénk is, sokan a
legpikánsabbnak és, ízgazdagabbnak az elzászit tartják. Az Újvilág legtöbb
borvidéke túl meleg számára, bár Új-Zélandon, és Chilében több tramini is
bizonyítja, hogy a hűvösebb területeken mindenhol érdemes kísérletezni vele.
Elzászon és Pfalzon kívül persze még terem tramini szerte a világon.
Ausztráliában az Adelaide Hills és az Eden Valley vidékén, Kanadában a
Vancouver-szigeten, Kaliforniában a Monterey, Mendocino és Sonoma területeken,
valamint Washington és Oregon borvidékein is szűrnek traminit; ha nem is sokat,
de mindenképpen jót. A traminiben tehát sokat látott világfajtát tisztelhetünk.
A muscat fajta
rokonának tartják. Tőkéje középerős növekedésű, sűrű vesszőjű, fürtje kicsi,
szabálytalan, tömött vagy közepesen tömött. Bogyói kicsik, vagy közepesek,
kicsit megnyúlt gömbölyű alakúak, húspiros színűek és hamvasak, vastag héjúak,
ropogósak, édesek és lédúsak, de a sok mag miatt viszonylag kevés levet adnak.
Szeptember vége felé érik viszonylag
magas 18-20 –as mustfokkal szüretelhető. Apró fürtjei miatt termőképessége kicsi, ezért hosszú, szálvesszős
metszést igényel. Ernyőművelésen kifejezetten jól érzi magát. Fagytűrése a tiszta vinifera
fajták között kiemelkedő, alig rothad. Hátrányos tulajdonsága, hogy sűrű lombot
nevel és zöldmunka igénye nagyobb az átlagosnál, továbbá rövid, elfásodó
fürtnyele miatt kézzel nehezen szüretelhető. A tramini egy úgynevezett
„buké-szőlő”. Jellegzetes, intenzív aromavilágú bort ad. A borát általában fiatalon fogyasztják, de vannak olyan
fajták, amelyek a fahordós érleléssel évekig élvezetesek maradnak, de a
könnyedebb, csak acélban érett stílus sem áll messze tőle. Öt évnél tovább
viszont ritkán élnek. Későnyári esték a
kertben a rózsabokrok mellett, amikor a déli tikkasztó hőség kifacsarja a
rózsaszirmokból az utolsó csepp olajat is, majd a levegőbe hinti. Ez a vízió
egy kellemes, simogató bort jellemez, melyben a lágy, légies savak és az
ásványi anyagok bűvölik el fogyasztóját. Jelenleginél nagyobb arányú
elterjedésére a jövőben nem számíthatunk. A
száraz traminit fehér húsú szárnyasokhoz, az édes traminit gyümölcsös
édességekhez ajánlják A tramini
a Gewürztraminerrel együtt a kevés fehérborok egyike, amely kellemes curryvel, de fogyasztható zsíros vadhúshoz is. Aromáinál fogva
jól illeszkedik keleti fűszerezésű ételekhez, valamint igazán nagyszerű társa
azon fogásoknak, amelyekben dominánsan jelenik meg a gyömbér. Világszerte első
számú sushi-kísérőként lett elkönyvelve. Emellett saláták és spárga alapú
fogások remek kísérője. Kiváló kiegészítő
étkezés utáni kávézáshoz, süteményekhez, szivarokhoz. Mindezzel együtt a
tramini nem egyszerű fajta. A tramininek egyénisége, karaktere van, ráadásul
nem is kicsi. Hogy ezt az egyéniséget, bujaságot és feltárulkozó, már-már orrba
vágó harsányságot valaki szereti-e vagy sem, az megint csak közhelyszerűen
szubjektív. Vannak helyzetek és alkalmak, amikor ez a bukéjelleg csábító tud
lenni, és van, amikor taszító. Az sem magától értetődő, hogy milyen ételekhez
érdemes egy jó traminit inni. Ez a terület is erősen szubjektív, de szerintem
májas ételekhez, mint sült borjú- vagy libamáj mindenképpen jó választás egy
tramini, vagy, mint a Fülöp-szigeteki sinigang vagy a thai tom yum levesek.
Ahogy egy kései szüretből származó, illatával egy marrákesi bazár arab
parfümárusát leiskolázó illatú, olajosan édes tramini kiválóan helytállhat
desszertborként, úgy egy könnyedebb iskolázású, friss tramini fröccs alapnak is
kitűnő választás. A tramini esetében nem
kell túl sokat gondolkodni a pohárválasztáson. Én mindenképp a chardonnay pohárba tölteném, ami széles szájkiképzésének
köszönhetően kellően felerősíti savérzetét, s harmonikusabbá varázsolja a bor
ízét. Befejezésül rátérve a mi szakterületünkre, pálinkafogyasztói szemmel a
tramini a kezdő vakkóstolók kedvence. A legkisebb kóstolói gyakorlattal is
minden gond nélkül fel lehet ismerni már az első szippantás után. Az
illatjegyei közül a rózsavíz, a licsi és a marakuja illata a legjellemzőbb. A
tramini illata az egyik legszebb bizonyítéka annak, hogy amikor a pálinka
illatáról szólunk, akkor nemcsak asszociációkról és benyomásokról beszélünk,
hanem bizony az orrunk felismeri a konkrét kémiai molekulákat is. A tramini
fajtajellegét meghatározó rózsás illatot például pontosan ugyanaz a C10H18O
molekula adja, mint a licsi illatát. Az ízét rendszerint ugyanez a bukés aroma
uralja, de egy-egy jobb traminiben néha mogyoró- és dióíz is felfedezhető.
Fajtajellegként szinte közhelyszerűen szokás a tramini szemére vetni a gyenge
savakat. Az biztos, hogy vibráló, délceg és izgalmas savai ritkán vannak a
traminiból készült pálinkának, vagy ha mégis, akkor érdemes gyanút fogni. A
savak megmentésére vagy javítására ugyanis több mód is van. A legjobb és
legetikusabb mód az ültetvény helyének helyes megválasztása. Sűrű, árnyékos
sorokban, esetleg terebélyes fák alatt, nyugati-keleti kitettségű területen
jobb eséllyel maradnak meg a tramini savai. A másik, etikai szempontból még
elfogadható út az, hogy a gazda több lépcsőben szüretel, és az első szüretek
savtartalma meg tudja menteni a későbbi szüret lágyabb mustjait. Ennek persze
megvan az a kockázata, hogy korai szüret mustja nemcsak jó savtartalmú lesz,
hanem zöld és éretlen is. Az ilyen traminikre próbálják néha elsütni a
florális, vegetális ízjegyeket, pedig csak arról van szó, hogy a gazda simán
éretlen traminivel mentette meg a savakat. A harmadik és vélhetőleg a
legelterjedtebb módja a tramini savmentésének, hogy 5-15% más fajtájú, de jó
savú musttal vagy borral támasztják meg a túl lágy traminit. Magyarországon
erre a legalkalmasabb fajta az Olaszrizling, mivel az olaszrizling jellegzetes
rezedaillata soha nem fog érződni a minden illatot leuraló tramini mellett.
Ellenben az olaszrizlingre jellemző mandulás utóíz minden kétséget ki tud zárni
afelől, hogy az adott tramini savkészletét mivel is pótolta ki a gazda. Végső
esetben a sima, művi savpótlás is megoldás lehet annak, aki ezt elfogadhatónak
tartja. Mindenesetre akár a cserszegi fűszeres esetében, itt is megállja a
helyét azaz állítás miszerint sokkal jobb ennek a szőlőfajtának a pálinkája,
mint a bora.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése