Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. július 20., péntek

Zenit szőlő


Zenit szőlő


A Zenit szőlőből készült bor, illetve pálinka igazi Hungarikumként van számontartva, hiszen magyar nemesítésű szőlőfajtáról van szó. A Badacsony névre keresztelt sorozat egyik jellegzetes fajtája, melyet 1951-ben Pécsett Király Ferenc nemesített az ezerjó és bouvier keresztezésével. Állami elismerésére ennek ellenére csak 1976-ban került sor. Egyre népszerűbb fajta, köszönhetően jó termesztési adottságainak, megbízható termőképességének, valamint a jelenlegi borízlésnek, mely inkább az illatos-zamatos, harmonikus savú boroknak kedvez. Fő termőhelyei a Balaton északi partján, valamint a magasabb fekvésű területeken, Eger és Mátraalja környékén találhatók, de a Mecsek lejtőin is megtalálható. A bátai helyi mikroklíma igazi élményt adó bor készítését teszik lehetővé e fajtából, és ha a bora ilyen jó, akkor a pálinkájába is átmenthetők ezek a tulajdonságok. Magyarországon és a környező államok hűvösebb és csapadékosabb borvidékein terjed. 1977-ben területe hazánkban 870,1 ha. Kedveli az ásványi anyagokban gazdag, vulkáni talajokat, bora ezeken a területeken - kis hozam mellett - elegáns, finoman gyümölcsös, ásványos, harmonikus savszerkezetű. Érése szeptember első felére tehető, bőtermő, aszúsodásra hajlamos. Levele nagyméretű, sötétzöld, fürtje közepesen nagy, vállas, bogyói kicsik, /100 gr./ zöldes fehérek, pontozottak. Nem túl zöldmunka - igényes fajta, azonban rendkívül fagyérzékeny, ezt a tulajdonságát a fekvés kiválasztásakor mindenképpen szem előtt kell tartani. Fajtára jellemzően édeskés illatú, ízű, az aromaanyagaihoz simuló édessége különleges értékű, rendkívül finom savú, harmonikus, kellemes fogyasztású fehérbor. Íz- és illatjegyeiben elsősorban fűszerek, fehér húsú gyümölcsök, és borsmenta dominálnak. Bár hajlamos az "ellágyulásra", mégis több éves érlelést igényel, hogy igazi karakterei kibontakozhassanak, valódi szépségeit csak ekkor mutatja meg. Illat- és ízvilága általában finoman gyümölcsös, soha nem tolakodó. Nyughatatlan, vibráló jellege már tüntetően magas alkoholos illatában megjelenik, amelynek mazsolás kiegészítése izgalmasságát, rejtélyességét fokozza. Tüzes zamatokkal tombol tovább a párlat, vastagsága, teltsége zabolátlan. Ezért okoz fájdalmas hiányt sok esetben a lágyság érzetét keltő, ellustult sav. Egyszüretű szőlő, ha ez jó időben történik, a nem túl elegáns, de érdekes savérzet talányosan feszessé teszi őt, majd a pálinkájában is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése