Zenit szőlő
A Zenit szőlőből készült bor, illetve pálinka igazi
Hungarikumként van számontartva, hiszen magyar nemesítésű szőlőfajtáról van
szó. A Badacsony névre keresztelt sorozat egyik jellegzetes fajtája, melyet
1951-ben Pécsett Király Ferenc nemesített az ezerjó és bouvier
keresztezésével. Állami elismerésére ennek ellenére csak 1976-ban került sor.
Egyre népszerűbb fajta, köszönhetően jó termesztési adottságainak, megbízható
termőképességének, valamint a jelenlegi borízlésnek, mely inkább az
illatos-zamatos, harmonikus savú boroknak kedvez. Fő termőhelyei a Balaton
északi partján, valamint a magasabb fekvésű területeken, Eger és Mátraalja környékén találhatók, de a Mecsek
lejtőin is megtalálható. A bátai helyi mikroklíma igazi élményt adó bor készítését
teszik lehetővé e fajtából, és ha a bora ilyen jó, akkor a pálinkájába is
átmenthetők ezek a tulajdonságok. Magyarországon és a környező államok hűvösebb
és csapadékosabb borvidékein terjed. 1977-ben területe hazánkban 870,1 ha. Kedveli
az ásványi anyagokban gazdag, vulkáni talajokat, bora ezeken a területeken -
kis hozam mellett - elegáns, finoman gyümölcsös, ásványos, harmonikus
savszerkezetű. Érése szeptember első felére tehető, bőtermő, aszúsodásra
hajlamos. Levele nagyméretű, sötétzöld, fürtje közepesen nagy, vállas, bogyói
kicsik, /100 gr./ zöldes fehérek, pontozottak. Nem túl zöldmunka - igényes
fajta, azonban rendkívül fagyérzékeny, ezt a tulajdonságát a fekvés
kiválasztásakor mindenképpen szem előtt kell tartani. Fajtára jellemzően
édeskés illatú, ízű, az aromaanyagaihoz simuló édessége különleges értékű,
rendkívül finom savú, harmonikus, kellemes fogyasztású fehérbor. Íz- és
illatjegyeiben elsősorban fűszerek, fehér húsú gyümölcsök, és borsmenta
dominálnak. Bár hajlamos az "ellágyulásra", mégis több éves érlelést
igényel, hogy igazi karakterei kibontakozhassanak, valódi szépségeit csak ekkor
mutatja meg. Illat- és ízvilága általában finoman gyümölcsös, soha nem
tolakodó. Nyughatatlan, vibráló jellege már
tüntetően magas alkoholos illatában megjelenik, amelynek mazsolás kiegészítése
izgalmasságát, rejtélyességét fokozza. Tüzes zamatokkal tombol tovább a párlat,
vastagsága, teltsége zabolátlan. Ezért okoz fájdalmas hiányt sok esetben a
lágyság érzetét keltő, ellustult sav. Egyszüretű szőlő, ha ez jó időben
történik, a nem túl elegáns, de érdekes savérzet talányosan feszessé teszi őt,
majd a pálinkájában is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése