196.
2012/0720
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Zenit szőlő
üvegben érlelve
Az utolsó 2011-es évben készült cefrémről van szó a
következőkben, amelyet egy idősebb gazdatársamtól kaptam. Ez azonban nem
jelenti azt, hogy más cefréket még nem készítek tavalyi alapanyagból, hiszen
borseprők és borok is várnak még kierjesztésre. A szőlő 22-es mustfokkal került
szüretelésre, savai némiképpen ezáltal már tompultak. A Bátai Hegyközség bődei
dűlőjében termett szőlő bogyózottan került darálásra, majd leengedésre. Enyhe
préselés után kaptam meg azt, jó leveses állapotban. Kevés erjesztő edényem
lévén különleges művelettel végeztem el ezt a feladatot. Szüretelő zsákból
kettőt raktam egybe, majd abba negyven kilogramm törkölyt mertem és arra 20
liter vizet öntöttem. Pektinbontás után következő napon élesztőt és tápsót
raktam a zsákokba, hogy az erjedés irányítottan menjen végbe. Ezt követően a
zsákokat légmentesen lezártam, úgy hogy abból egy vékony csővel vezettem ki víz
ágyon keresztül a keletkező gázokat. Három héttel később az erjedés lezajlását
követően már volt szabad hordóm, így akkor a törkölycefrék légmentesen a
kétszáz literes hordókban kerültek lezárásra. A lepárlást követően szinte
rögtön felfedezhetjük, hogy micsoda érték, milyen csiszolatlan gyémánt került a
birtokunkba. Illat- és ízvilága általában finoman gyümölcsös, soha nem
tolakodó. Nyughatatlan, vibráló jellege már
tüntetően magas alkoholos illatában megjelenik, amelynek mazsolás kiegészítése
izgalmasságát, rejtélyességét fokozza. Tüzes zamatokkal tombol tovább a párlat,
vastagsága, teltsége zabolátlan. Ezért okoz fájdalmas hiányt sok esetben a
lágyság érzetét keltő, ellustult sav. Egyszüretű szőlő, ha ez jó időben
történik, a nem túl elegáns, de érdekes savérzet talányosan feszessé teszi őt,
majd a pálinkájában is. Fogyasztását 10 C-on levesekhez és fehér
húsokhoz ajánljuk! De nem feledjük azt sem, hogy ez a
pálinka kiváló kísérője rövid beszélgetéseknek, kacsasülteknek, szobafestés utáni pillanatoknak, de bárhol levezényel egy retro szalonnasütésnek is. Ajánlom
azoknak is, akik nem szeretik a törkölypálinkát, mert azzal kapcsolatban mindig
régi emlékek ébrednek fel. Javaslom, hogy a jövőben a jól, hibátlanul
elkészített törkölypálinkákat, gyümölcs pálinkával egyenértékűként kezeljük,
előítéletek nélkül. Természetesen ennek fogyasztását is csak kis mennyiségben
ajánljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése