Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 23., szombat

Bikavér Törköly Szőlővel Ágyas Párlat 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
Ezzel a kóstolóval és bírálattal megkezdtük felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április 19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 20-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább három otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A hetediknek felkínált párlat annyiban különlegesség, hogy szőlővel ágyas törköly, amely több hónapos ágyon érlelés után került fel erre a bírálatra. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Bese Csaba vadász, mezőgazdasági gépkezelő. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A bírálat elején mindig frissek a kóstolók. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. A megítélésében nem volt jelentős eltérés csupán egy pont, így a megszerezhető három pontból csupán 2,6 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál sem volt lényeges eltérés a zsűrinél, de mindenki talált hibát, így 4,0 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is egy bírálónál volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,9 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok itt már nagyobb eltéréssel, másfél pontszórással ítélték meg a párlatot és átlagosan 3,9 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is történtek levonások, amely okán 3,6 pontot ért el a pálinka. Így összességében 16,98 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap negyedik legjobb pálinkájává lépett elő.
Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan nem fogjuk ezt a párlatot indítani a II. Gyulai Világkupán, de így is egy szép megfelelő minősítésű párlatról van szó, amelyet otthoni kóstolgatásokra feltudunk használni. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése