A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból
gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá
születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és
ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival,
kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba
kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk,
hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
Ezzel a kóstolóval és bírálattal megkezdtük
felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április
19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március
20-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább három
otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel
induljunk el a versenyen. A hetediknek felkínált párlat annyiban különlegesség,
hogy szőlővel ágyas törköly, amely több hónapos ágyon érlelés után került fel
erre a bírálatra. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és
pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági
vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh
Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint
Bese Csaba vadász, mezőgazdasági gépkezelő. Végül jómagam, mint a pincészet
vezetője. A bírálat elején mindig frissek a kóstolók. A szokásoknak megfelelően
a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített
italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. A megítélésében nem volt
jelentős eltérés csupán egy pont, így a megszerezhető három pontból csupán 2,6
pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még
mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is
odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a
szempontnál sem volt lényeges eltérés a zsűrinél, de mindenki talált hibát, így
4,0 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása
a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha
hibátlan a termék. Itt is egy bírálónál volt némi eltérés a pontozásban, amelynek
átlaga kicsit kerekítve 2,9 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel
folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A
pontozok itt már nagyobb eltéréssel, másfél pontszórással ítélték meg a párlatot
és átlagosan 3,9 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem
maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő
megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó
a termék, itt is történtek levonások, amely okán 3,6 pontot ért el a pálinka.
Így összességében 16,98 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap negyedik
legjobb pálinkájává lépett elő.
Ezzel
az eredménnyel nyilvánvalóan nem fogjuk ezt a párlatot indítani a II.
Gyulai Világkupán, de így is egy szép megfelelő minősítésű párlatról van
szó, amelyet otthoni kóstolgatásokra feltudunk használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése