Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 22., péntek

Cabernet Franc Szőlő Natúr Törkölypálinka 2013.



324.

2013/0312

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY
 
 
Cabernet Franc Szőlő Natúr Törköly
üvegben érlelve 
 
 
 A ma bemutatásra kerülő pálinkával kapcsolatban lehet, hogy többen is felkapják a fejüket, hiszen nincs is egészen egy hónapja, hogy éppen egy ugyanilyen pálinkát mutattam be, így hát felmerülhet az olvasókban és a hallgatókban is, hogy vajon mit jelent mind ez. A válasz egyszerű, és egyébként logikus. A bátai hegyközség területe, amely ma már a bátaszékivel közös hegyközség hatalmas területet ölel fel. Csak ízelítés képen 1300 hektár a szőlő terület, amelyről tavaly 80000 mázsa szőlő termett és 900 termelő a tagja. Ehhez képest a nagy szekszárdi hegyközség csupán 60000 mázsa szőlőt állított elő, pedig az ő hírük szinte nemzetközi. Végül is nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ennek a szőlőnek a Cabernet francnak több klónja is termelésbe van fogva, amely alapvetően meghatározza a szőlő, a bor, sőt pálinka illat és zamat anyagait is. De persze nemcsak ez, hanem a termőterület fekvése, talaj összetétele is képes különbségeket produkálni. Ezzel a két féle törkölypálinkával pontosan ezt szeretném bemutatni és érzékeltetni, hogy ugyan azon évben, ugyanazon fajta törköly esetében is milyen szembetűnő különbségeket lehet felfedezni a párlatban. A ma bemutatásra kerülő törköly új ültetvényről származik, amelyen nem árú termelés folyik, hanem bor alapanyagot állítanak elő, emiatt jelentős terméskorlátozással ért be. A termőterület nem a Baranya-megyei határban, hanem a Duna völgyére néző Öreg-hegyen termett. Jellemzően a délelőtti nap sütötte és a délutáni órákban árnyékban pihentek a fürtök. Az itt termett szőlő törkölyéből készült Cabernet Franc íze inkább a kökény, az erdei szamóca és szilva ízére emlékeztet, ellenben a múltkor bemutatottéval szemben, ahol inkább a fűszeres paprika illatok domináltak. Bársonyos, nagy extrakt tartalmú borának fogyasztása kiemelkedő élményt nyújt, ahogyan a pálinkája is mélyebb vastagabb zamatokkal rendelkezik.  Tanninban gazdag.  Jó évjáratban és jó fekvésből egy éves pihentetés után remek íz-mélységet ér el. Házasításokban és önmagában is előszeretettel használják ezt a törkölypálinkát, amely a fahordós érlelést is szereti, és remekül kiemeli az eredeti illat karaktereket. Elegáns törköly, fajtára jellemző fűszeres jegyekkel, aromatikája és illatata a bátai szüretek hangulatát hordozza. Fogyasztását szobahőmérsékleten aperitifként vagy digesztívumként, illetve kávé kísérőjeként ajánlom.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése