324.
2013/0312
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Cabernet Franc Szőlő Natúr Törköly
üvegben érlelve
A ma bemutatásra kerülő pálinkával kapcsolatban
lehet, hogy többen is felkapják a fejüket, hiszen nincs is egészen egy hónapja,
hogy éppen egy ugyanilyen pálinkát mutattam be, így hát felmerülhet az
olvasókban és a hallgatókban is, hogy vajon mit jelent mind ez. A válasz
egyszerű, és egyébként logikus. A bátai hegyközség területe, amely ma már a bátaszékivel
közös hegyközség hatalmas területet ölel fel. Csak ízelítés képen 1300 hektár a
szőlő terület, amelyről tavaly 80000 mázsa szőlő termett és 900 termelő a
tagja. Ehhez képest a nagy szekszárdi hegyközség csupán 60000 mázsa szőlőt
állított elő, pedig az ő hírük szinte nemzetközi. Végül is nem is ez a lényeg,
hanem az, hogy ennek a szőlőnek a Cabernet francnak több klónja is termelésbe
van fogva, amely alapvetően meghatározza a szőlő, a bor, sőt pálinka illat és
zamat anyagait is. De persze nemcsak ez, hanem a termőterület fekvése, talaj
összetétele is képes különbségeket produkálni. Ezzel a két féle
törkölypálinkával pontosan ezt szeretném bemutatni és érzékeltetni, hogy ugyan
azon évben, ugyanazon fajta törköly esetében is milyen szembetűnő különbségeket
lehet felfedezni a párlatban. A ma bemutatásra kerülő törköly új ültetvényről
származik, amelyen nem árú termelés folyik, hanem bor alapanyagot állítanak
elő, emiatt jelentős terméskorlátozással ért be. A termőterület nem a
Baranya-megyei határban, hanem a Duna völgyére néző Öreg-hegyen termett.
Jellemzően a délelőtti nap sütötte és a délutáni órákban árnyékban pihentek a
fürtök. Az itt
termett szőlő törkölyéből készült Cabernet Franc íze inkább a kökény, az erdei
szamóca és szilva ízére emlékeztet, ellenben a múltkor bemutatottéval szemben,
ahol inkább a fűszeres paprika illatok domináltak. Bársonyos, nagy extrakt
tartalmú borának fogyasztása kiemelkedő élményt nyújt, ahogyan a pálinkája is
mélyebb vastagabb zamatokkal rendelkezik. Tanninban gazdag. Jó
évjáratban és jó fekvésből egy éves pihentetés után remek íz-mélységet ér el.
Házasításokban és önmagában is előszeretettel használják ezt a törkölypálinkát,
amely a fahordós érlelést is szereti, és remekül kiemeli az eredeti illat karaktereket.
Elegáns törköly, fajtára jellemző fűszeres jegyekkel, aromatikája és illatata a
bátai szüretek hangulatát hordozza. Fogyasztását szobahőmérsékleten
aperitifként vagy digesztívumként, illetve kávé kísérőjeként ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése