325.
2013/0313
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Cabernet Franc Szőlő Natúr Törköly
eperfahordóban érlelve
A tegnapi napon bemutatásra kerülő pálinka érlelt
változatának bemutatása következik. Amikor a Cabernet franc szőlő
törkölypálinkájáról beszéltem a végén megjegyeztem, hogy ennek a fajta
klónjának jól áll a fahordós érlelés, talán kicsit jobban, mint a múltkor
bemutatott másik fajta klónnak. Természetesen lesz majd lehetőségünk és
alkalmunk arra, hogy összehasonlítsuk a két klón különböző pálinkáját, mind a
natúr változatot, mind pedig a fahordós érlelésű változatát. A pálinka érlelésénél nálunk és szinte minden magyar lakta területen az
eperfa az egyik legkedveltebb alapanyag. Ez pedig nem véletlen hiszen az eperfa egyik legritkább és legértékesebb faanyagunk, amely a
legfenségesebb harmóniát adja a beletöltött pálinkának. A pálinka az egész
magyar nép számára szerte az egész világban erőt adó ital a honfitársaink
számára. Büszkék vagyunk a szilva, a törköly, a barack és más gyümölcsből
főzött pálinkáinkra, de ahhoz, hogy e gyümölcspálinkák kiteljesedhessenek,
szükség van érlelő alkalmatosságra, hordóra, amelyben a nyers alkoholos ital
elveszítheti karcosságát, friss, égető ízét, kiteljesedve a hordó anyagának
ízével és festékanyagaival. Az eperfa dongává változtatása után a szabad ég
alatt szárad, önmaga is érve és felkészülve a hordóvá válás hosszú útjára. A
tiszta víz és a fehér hó hozzájárulnak a donga éréséhez, lemosva és letisztítva
a fát, hogy az megérve hordóvá alakulhasson. A kádár elsődleges feladata, hogy
a megfelelő időben cselekedjen, és a megérett faanyagot beillesztve a folyamat
részébe elővarázsolja a végterméket, a kis érlelő hordócskát. A kádár a
természet erőit, elemeit használja fel hordóinak előállításához, azért hogy
amikor a hozzáértő ember belekóstol a megérett italba, érezhesse, hogy
megszületett a minőségi nedű. Az eperfahordókban érlelt italok különleges színt
és ízeket öltenek magukra pár hetes érlelés után. A pálinka veszít alkohol
tartalmából, és az íze is elveszíti karcosságát gazdagodva az eperfában rejlő
csodákkal, kioldva az eperfa festékét aranyos és konyakos kristálytiszta
csillogást ölt magára. A hordó készítés is egy olyan különleges szakma, amely
egyre inkább kihalóban van, én, mint eredetileg asztalos szakmájú megtanultam a
hordó készítés alapfogásait is, de azért ezt mindig szakemberre bíznám, ahogyan
a pálinkafőzést is mindig bízzuk szakemberre, és kérjük tanácsát, ha magunk
főzünk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése