A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
Ezzel a kóstolóval és bírálattal megkezdtük
felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április
19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március
20-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább három
otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel
induljunk el a versenyen. A hatodiknak felvonultatott párlatunk egy vegyes
különlegesség, ahol a bodza került házasításra rizlingszilváni borpárlattal. Szintén
a tavaly decemberi párlat immár három hónapos, így alkalmas arra, hogy
lebíráljuk. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk
vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó,
szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila
vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Bese
Csaba vadász, mezőgazdasági gépkezelő. Végül jómagam, mint a pincészet
vezetője. A bírálat elején mindig frissek a kóstolók. A szokásoknak megfelelően
a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített
italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Hárman azonosan ítéltük meg és
csupán egy eltérő vélemény volt, így a megszerezhető három pontból csupán 2,8
pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még
mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk
volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál sem volt
lényeges eltérés a zsűrinél, de mindenki talált hibát, így 3,5 pontot
abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a
szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha
hibátlan a termék. Itt is egy bírálónál volt némi eltérés a pontozásban, amelynek
átlaga kicsit kerekítve 2,8 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel
folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A
pontozok itt már nagyobb eltéréssel, ítélték meg a párlatot és átlagosan 3,6
pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza,
mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat
összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is
történtek levonások, amely okán 2,9 pontot ért el a pálinka. Így összességében
15,6 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap kilencedik pálinkájává esett
vissza.
Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan nem fogjuk ezt a párlatot indítani a II. Gyulai Világkupán, de így is egy szép megfelelő minősítésű párlatról van szó, amelyet otthoni kóstolgatásokra feltudunk használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése