322.
2013/0310
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Vörös Áfonyás Alma
üvegben érlelve
Az elmúlt napokban és hetekben több dolog is komoly
próbatétel eléállított, ennek következtében kicsit kevesebb időm jutott a
pálinkáimnak a készítésére. Ezúttal a most bemutatásra szánt italom alapját
almapálinka képezte. A belehelyezett ágyas gyümölcs azonban egy igen ritka és
különleges gyümölcs volt a vörös áfonya. A fekete áfonya rokona, amelyből már
készítettem párlatot, de most ezzel is megpróbálkoztam. Nagyanyáink nemcsak a finom íze, hanem egyedülálló
gyógyhatása miatt is kedvelték a vörös áfonyát - a belőle készített főzetet
felfázás és gyulladások megelőzésére, kúrálására is használták. A vörös áfonya
számos, élettanilag különösen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Nem csak a húgyúti fertőzések kiváló és természetes
gyógyszere, hanem gazdag forrása az öregedést gátló, sejtvédő hatású, szabad
gyök - megkötő tulajdonságú bioaktív anyagoknak is. Ezen túl a vörös áfonya
kiváló ásványi anyag, valamint vitamin-forrás is. A felfázásos
megbetegedéseket a baktériumok, - mégpedig, tízből kilenc esetben Escherichia
coli baktériumok - elszaporodása okozza. A fertőzés könnyebben kialakul a
terhesség alatt, a menopauzában lévő nőknél, szexuális kapcsolatok révén, a
férfiaknál pedig prosztatagyulladás esetén. Szerencsére e kellemetlen probléma
kezelésére is van természetes megoldás. Nagyanyáink nemcsak a finom íze, hanem
egyedülálló gyógyhatása miatt is kedvelték a vörös áfonyát, amelynek a
leveléből készült teát és főzetét, valamint a bogyójának levét egyaránt
használták felfázás és gyulladások megelőzésére, kúrálására. Az
antioxidánsokról még azt is tudjuk, hogy óvják testünket az öregedéstől, s
emellett hozzájárulnak bizonyos krónikus betegségek megelőzéséhez, például
ilyen az érelmeszesedés, a koleszterinlerakódás, a szívinfarktus, különféle
bőrproblémák kialakulása, a daganatok keletkezése és a memóriazavar. A vörös
áfonya kiváló ásványianyag- (Ca, Mg, K), valamint A-, B-, C-vitamin-forrás is. A
vörös áfonya tehát népgyógyászati tapasztalatok és újabb kutatási eredmények
alapján előnyösen alkalmazható húgyúti megbetegedések, fertőzések megelőzésére
és kezelésére, az immunrendszer erősítésére, de jelentős a sejtregeneráló és az
antioxidáns hatása is. A párlat pár hónap múlva nem csak színében, hanem ízében
is egy különleges illat és zamat anyagot
nyújt számunkra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése