329.
2013/0317
AQUAVINICUM
ÁGYAS
TÖRKÖLY
Borsikafűves Chardonnay Szőlő
üvegben érlelve
Régen volt már olyan, hogy március közepén tartósan
havazik a környékünkön, amely azért eléggé mediterrán éghajlatú. De nem ezért
nyúltam ismét egy igen érdekes fűszerhez, hogy a tegnapi napon bemutatott
törkölypálinkából elcsippentve egy kicsit kipróbáljak egy különlegességet.
Chardonnay törkölypálinka igen különleges önmagában is, hát hogy ha azt még egy
kicsit megfejeljük egy ritka, de nálunk is őshonos gyógy és fűszernövénnyel a
borsikafűvel. A legtöbb illatos konyhanövényhez hasonlóan az ember a borsikafüvet is ősidők óta gyógynövényként,
köhögés
ellen és a gyomor
megnyugtatására, meghűlés és a hasfájás
ellen.
használja. A többi hasonló hatású gyógynövényhez mérten azonban a borsikafű
hatása csekély mértékű. Már nem tudjuk, miért, de az
ókori rómaiak a nyári borsikafüvet a mitológiai szatírokkal - a kéjsóvár, félig
kecske, félig ember alakokkal hozták összefüggésbe, akik a bor istene
Dionüszosz tiszteletére züllött orgiákat ültek. A hiedelem eredményeképpen a
római természetvizsgáló, Plinius a nyári borsikafüvet a szerelmi vágy serkentőjének
(afrodiziákum) tekintette, míg a téli változatról - ennek szöges
ellentéteképpen - azt tartotta, hogy a nemi vágy lelohasztója
(antiafrodiziákum). Talán senki nem lepődik meg azon, hogy a nyári borsikafű
jóval nagyobb népszerűségre tett szert. A XVII. századra a nyári borsikafű
elvesztette kapcsolatát a testiséggel. A nyári és a téli növényváltozatot egyre
inkább egyenértékűen kezdték használni, annyira, hogy hamarosan már különbséget
sem tettek a kettő között. Nicholas Culpeper szerint a borsikafű „kiűzi a gázokat a
gyomorból és a belekből, s jó az asztma és a mellkas más betegségei ellen. Nem ismeretes nála jobb ellenszer a kólika és
a gyomorrontás
ellen." Emellett a növényt a „tompa lelkek serkentésére" is
javasolja. Az orvosi irodalomban nem találunk olyan esetleírásokat, miszerint
akár a nyári, akár a téli borsikafű kellemetlen mellékhatásokat okozna. Ebből
kiindulva természetesen mi is bátran alkalmazhatjuk és használhatjuk, így akár
a párlataink ízesítésénél is. A chardonnay szőlő törkölyének egyébként is
nagyon jó fűszeres illata van, így most ezt a fűszernövényt hozzáadva még
különlegesebb illat kavalkád támadja meg ízlelő bimbóinkat, amikor a
megkóstolására vetemedünk. De nemcsak ízében, zamataiban különleges ez az ágyas
párlat, hanem színében is igen különleges látványt nyújt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése