A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból
gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá
születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és
ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival,
kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba
kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk,
hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
Ezzel a kóstolóval és bírálattal megkezdtük
felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április
19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március
20-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább három
otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel
induljunk el a versenyen. A kilencediknek felhozott italunk szintén egy ágyas
párlat, még pedig egy málnával ágyas alma. A bírálat hagyományos 20 pontos
rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter
alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg
a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök,
szőlőtulajdonos borász. Valamint Bese Csaba vadász, mezőgazdasági gépkezelő.
Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A bírálat elején mindig frissek a
kóstolók. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő
hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Érdekes
módon a bírálók az első szempontnál nem találtak jelentős eltérés csupán egy
pontnyit, így a megszerezhető három pontból csupán 2,4 pontot sikerült
beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat
jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a
pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál már drasztikus
volt az eltérés a zsűrinél 2,5 pont, és mindenki talált hibát, így 3,4 pontot
abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a
szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha
hibátlan a termék. Itt is egy bírálónál volt némi eltérés a pontozásban, amelynek
átlaga kicsit kerekítve 2,3 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel
folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A
pontozok itt már nagyobb eltéréssel, 2,4 ponttal ítélték meg a párlatot és
átlagosan 3,1 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt,
más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a
párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék,
itt is kiugrottak a hibák és történtek levonások, amely okán 2,8 pontot ért el
a pálinka. Így összességében 14,01 pontot adtunk oda számára, amellyel az
utolsó lett a bírálaton.
Ezzel
az eredménnyel nyilvánvalóan nem fogjuk ezt a párlatot indítani a II.
Gyulai Világkupán, de így is egy szép megfelelő minősítésű párlatról van
szó, amelyet otthoni kóstolgatásokra feltudunk használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése