331.
2013/0319
AQUAVINICUM
ÉRLELT
BOR
Kékfrankos Szőlő
eperfahordóban érlelve
A ma bemutatásra felkínált pálinkáról azt is
mondhatnám egyszerű összegzéssel, hogy az utánzások itala. Hogy mit is értek ez
alatt pontosan? Hát azért ritkán szokott előfordulni az, hogy rövid időn belül
többször ugyan olyan fahordós érlelésű italt mutatok be, ráadásul a tegnap
bemutatott párlatnak ez a kis testvére, hiszen az alappárlat ebből lett
elcsippentve. Arra már egyébként is rájöhettek, hogy előszeretettel
kísérletezem a borpárlatokkal, illetve gyümölcspálinkák esetén az alma, amelyet
rendszeresen használok. A kékfrankost, mint szőlő gyümölcsöt elég sokszor
bemutattam már, így ezzel nem szeretném most untatni sem hallgatóimat, sem
olvasóimat. Inkább folytatnám azt a sorozatot, amelyet az érlelt párlatoknál
elkezdtem, vagyis a derítésnél hagytam abba a legutóbb. A fehérjetartalmú
derítőszerek túladagolására azért különösen ügyelnünk kell, mert nagyon könnyen
túlderítést okozhatunk. Ez esetben a fehérje egy része oldatban marad, és csak
hosszabb idő után, főként hőmérséklet csökkenés hatására válik ki, ez pedig
kellemetlen utólagos zavarosodást okoz. A legfontosabb fehérjetartalmú
derítőszerek a vizahólyag, a zselatin, a tojásfehérje, a kazein, a fölözött
tej. A felsoroltakból talán a vizahólyag hangzik a legérdekesebbnek, ez ugyanis
egy tengeri hal úszóhólyagjából nyerik, tisztítják, szárítják. A jó minőségű
vizahólyaglemezek fehéres színűek, áttetszők. A hólyag anyaga tiszta enyv,
kevés cserzőanyagot igényel. Szokásos adagja 1-10 g hektoliterenként. Sajnos
azonban ez elég nehezen beszerezhető, igen költséges derítőszer. A zselatin a
másik anyag, amelyet felhasználhatunk. Vízben erősen duzzadó fehérjeszármazék.
Kémiailag nem teljesen egységes anyag, szerkezete sem egészen tisztázott.
Molekulatömege 20000-70000. Csontokból, porcokból, bőrhulladékokból állítják
elő, hosszas főzéssel, tisztítással. Táblákban kerül forgalomba. A felaprózott
zselatin kevés vízzel duzzasztva, keverve, 30-35 C-ra melegítve oldatba vihető.
Önmagában ritkán, többnyire tanninnal együtt használják. A zselatinból a
felhasznált tanninmennyiségének kétszeresét kell venni. Szokásos adag: 5-10 g
tannin és 10-20 g zselatin hektoliterenként. A derítendő pálinkához előbb a
feloldott tannint, majd a kevés vízben duzzasztott és langyos, 30-35 C-os
vízben oldott zselatint adagoljuk. A derítőhatás néhány óra múlva, esetleg 1-2
nap múlva jelentkezik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése