327.
2013/0315
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Sárgamuskotály Szőlő
üvegben érlelve
A ma bemutatni kívánt pálinka kicsit úgy van, mint
a klasszikus mesében, amikor a kocsi elkerüli a lovakat. Ugyanis a tegnapi
napon bemutatott párlat a mainak a kistestvére. Ott inkább az ágyként
belehelyezett fűszerről írtunk, itt most kicsit magáról az alappárlatról írok.
Immár évek óta ennek a szőlőnek a törkölyéből elkészítem a pálinkámat, amelyet
a sógorom bátyjának köszönhetek, hiszen az ő szőlőjükben található meg ez a
fajta. Maga a
szőlő őse valószínűleg Elő-Ázsiából került hazánkba is. A világ legrégibb és
legismertebb szőlőfajtája, amelyet már a görögök és a rómaiak is említenek
szakirodalmukban. Kedvező körülmények között aszúsodhat, amelynek révén nem
veszíti el savait sem, mivel az ottonelnél jobb savakkal bír. Az illatos
fajták közt a legrafináltabb és legelegánsabb illat- és ízjegyeket mutatja.
Bora különösen kedvelt az illatos fajták között. Sajnos, a korábbi évtizedekben
Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes iskolázásban lehetett megtalálni
és értékeit nem feltétlenül tudta így megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a muscat
ottonel, de üde, fajtajelleges illatának megőrzéséhez a viszonylag korai
szüret elengedhetetlen. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik. De ez
nem vonatkozik arra az esetre, ha pálinkának készítjük elő. Mivel ez a gyümölcs
savakban gazdag, a hosszú érlelés, valamint főzés után is intenzíven visszaadja
a szőlő törköly jellegzetes ízét. Készítése során a bogyózott szőlőszemek adják
az alapgyümölcsöt, amelynek hagyományos cefrézése szolgáltatja a desztillálás
kiinduló alapanyagát, amelyet kisüsti technológiával készítettünk el. A
desztillálás során igen magas alkoholtartalommal folyt le az alszesz, amelynek
finomítása során is a kész pálinkát sikerült 72%-os átlag alkoholtartalommal
lecsepegtetni. Az érlelést, a pihentetést nem ezen a magas alkoholtartalmon
végeztem el, hanem szinte azonnal visszagyengítettem 50%-os alkoholfokra. Annak
ellenére, hogy ez a fajta törkölypálinka szereti a hosszantartó fahordós
érlelést, most ezúttal üvegedényben végeztem el az érlelését. Merész, mégis
elegáns muskotályos jelleg mellett egy parfümös, édeskés citrus aroma is
felismerhető. A fűszeres illat mellé szépen párosul egy édes mazsolás íz
világ, amely a szőlő fajtájából adódóan inkább a lágyabb karaktereket hozza
előtérbe. Régen desszertekhez ajánlották, újabban halételekhez és sajtos
ételekhez is kínálják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése