332.
2013/0320
AQUAVINICUM
ÁGYAS
BOR
Szegfűszeges Kékfrankos Szőlő
üvegben érlelve
Természetesen a mai napon sem maradhat el az elmúlt
két napon bemutatott párlatnak a folytatásaként, azoknak a harmadik testvére, a
kékfrankos borpárlat ágyas változata. Nem igen szokott előfordulni az, hogy így
március közepe után több hó van az országban, mint decemberben, de az idén ez
is képes volt megtörténni. Nem igazán emiatt, de ettől is bekövetkezhetett
volna az, hogy ezúttal ennek a borpárlatnak az ágyaként egy olyan kedvelt téli
fűszert alkalmaztam, amelyet bizonyára már nagyon sokan fogyasztottak téli
meleg italokban, forralt borban, puncsban, grogban. Ebből már könnyen ki lehet
találni, hogy a szegfűszegről van szó. Ez a picinyke, szögre emlékeztető szárított bimbó a világ egyik
legrégebbi és legnépszerűbb fűszere. Elengedhetetlen eleme a kompótoknak,
kihagyhatatlan a forralt borból, és egy jó almás pite se készülhet nélküle.
Mindebből már érzékelhető, hogy felhasználása igen sokoldalú és valószínű, hogy
a magyar háztartások legtöbbjében megtalálható rendszeresen. A
Fűszer-szigeteken őshonos szegfűszeg története a régmúltra nyúlik vissza. Mivel
az elsők között került kereskedelmi forgalomba, így nem csoda, hogy – arab
közvetítéssel – az ókori rómaiak konyhájában is megtalálható volt ez az aromás,
illatos fűszer. A rómaiakkal nagyjából egy időben, a Han-dinasztia idején, már
a kínaiak számára sem volt újdonság a szegfűszeg. A császár elé járuló, vele
szót váltani készülő alattvalók számára előírás volt a szegfűszeg rágcsálása,
hogy friss és üde lehelettel jelenhessenek meg a kihallgatáson, az uralkodó
színe előtt. A frissítő jelleg mellett a szegfűszeg Kínában aratott fényes
karrierjéhez az afrodiziákum léte is hozzájárult. A középkorban a szerecsendióval
együtt a szegfűszeg számított az egyik legértékesebb és legritkább fűszernek
Európában, így több expedíciót is indítottak a fűszerek őshazájának
felkutatására és totális leigázására. A hosszas keresgélés után 1522-ben
Magellán egyik megmaradt hajója, a Victoria tért vissza jelentősebb mennyiségű
szegfűszeggel és szerecsendióval - a spanyolok legnagyobb örömére. Igaz,
Magellán egy – Maktan-szigetéken folyó – harc közben 1521-ben meghalt, de a
maradék legénység rálelt a forrásra, és alaposan megpakolta a hajót, mielőtt
visszaindult volna Európába. Ennek köszönhetően és azért a modern kornak ma már
nem okoz problémát ennek felhasználása akár egy kísérlet erejéig pálinka
ágyazásaként sem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése