326.
2013/0314
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Kurkumával Ágyas Sárgamuskotály Törköly
üvegben érlelve
A mai napon is egy különleges párlatot szeretnék a
pálinka kedvelők figyelmébe ajánlani. Ezzel a párlattal ismét visszakanyarodtam
a különleges fűszerekkel ágyazott párlataim csoportjához. Az alap pálinka,
amelybe az ágyazást elvégeztem egy sárgamuskotályból készült törkölypálinka
volt. A fűszer, amelyet pedig belehelyeztem a kurkuma gyógy és fűszernövény. Indiában már évezredek óta ismerik és használják,
innen indult világhódító útjára, sokáig a jómód jelképének tartották, és az
egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be
Európába, az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték
és csak a 18. század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres
svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban és nevezte el Curcuma longának. A
18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy a kurkuma a sárfányra
emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló
célokra megfelel. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg
azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Érdekességei,
hogy a hinduk igen tisztelik a kurkumát, esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába
mártott, megszentelt fonalat köt menyasszonya nyakába. Indiában az asszonyok
kurkuma-készítéssel foglalatoskodnak. A kurkuma gyökerét fűszálakkal és
banánlevelekkel kibélelt nagy gödrökben tartják. Onnan aztán kiszedik,
megszárítják, szétdörzsölik, és kosarakban kisajtolják. A kiszivárgó nedűt
bambusznád-csövekben fogják fel. Isszák is, hajkenőcsnek is használják. A kurkuma azonban nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként
közkedvelt. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A hagyományos
indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők
óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer. De már i. e. 600-ban
Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög
orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti. A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása
nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő,
antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő),
antimikrobás, immunstimuláló vegyület. Úgy gondolom, hogy méltó párosítás lesz
a sárgamuskotály törköllyel nemcsak színében, hanem ízében is aranysárga.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése