A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból
gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá
születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és
ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival,
kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba
kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk,
hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
Ezzel a kóstolóval és bírálattal megkezdtük
felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április
19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március
20-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább három
otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel
induljunk el a versenyen. A tizediknek felhozott italunk egy natúr gyümölcs
alma pálinka. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és
pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági
vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh
Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint
Bese Csaba vadász, mezőgazdasági gépkezelő. Végül jómagam, mint a pincészet
vezetője. A bírálat elején mindig frissek a kóstolók. A szokásoknak megfelelően
a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített
italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Érdekes módon a bírálók ezúttal
nagyon összehangoltan értékeltek, így a megszerezhető három pontból csupán 2,9
pontot sikerült beátlagolnunk, ami kiváló eredmény. A folytatásban még mindig
az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk
volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál is csupán
egy pont volt az eltérés a zsűrinél, így 4,5 pontot abszolváltunk a számára.
Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz
tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is egy
bírálónál volt komolyabb eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve
2,7 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot,
amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok ezúttal sem találtak
komoly hibát a pálinkában, és nagyon egyhangúan pontoztak, ennek megfelelően
átlagosan 4,7 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt,
más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a
párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, ahogy
eddig itt sem keletkezett nagyobb mértékű eltérés a pontozóknál, amely okán 3,4
pontot ért el a pálinka. Így összességében 18,2 pontot adtunk oda számára,
amellyel a legjobb párlat lett ezen a bírálaton.
Ezzel
az eredménnyel nyilvánvalóan lehetne indítani ezt a pálinkát a II.
Gyulai Világkupán, de mivel elég kis mennyiség áll rendelkezésre belőle, így inkább kincsként őrizzük és otthon kóstolgatjuk, mint valami esszenciát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése