328.
2013/0316
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Chardonnay Szőlő
üvegben érlelve
Az is lehetséges, hogy egy kicsit már unják is a
kedves olvasok, és hallgatók a chardonnay szőlővel kapcsolatos mondandómat,
mert bizony igen gyakran előkerül a párlataim alapanyagaként. Most
megígérhetem, hogy a közeljövőben nem fog ez ismét előfordulni, hiszen az
utolsó hordó cefrémet dolgoztam fel ezúttal ebből a fajtából, amelyet úgy szintén
Heilmann Boldizsárnak a sógorom bátyjának köszönhetek, aki rendelkezésemre
bocsátotta. Néhány gondolat a cefre születéséről. Korán és jól indult a tavasz, mely idővel egy
kicsit lendületet veszetett. A nyár eleje csapadék nélkül telt, kissé
hűvösebben, de az év közepére extrém meleggel érkezett a nyár, ami egészen a
szüret végéig kitartott. Szép napos meleg ősszel zártunk. A szüret időpontja
mindig nagyon fontos, de egyben kérdéses is. Ezúttal szeptember elején
elvégeztük a szüretet, tehát mondhatjuk, hogy még friss volt a gyümölcs. A
szőlőt bogyózás után héjon áztattuk majd 4 órát. A préselést követően 50% -át
új magyar 5 hl-es tölgyfahordóban erjesztettük és finomseprőn tartással
érleltük tovább. Mindez fantasztikus krémességet kölcsönzött a bornak. A másik
50 %- át kóracél tartályban tartottuk, ami pedig elsősorban a szőlő gyümölcsös
jegyeit őrizte meg. A törköly elég levesesen került a birtokomba, amelyet még
aznap elkészítettem erjesztésre. Műanyag tartályokba mertem, majd feltöltöttem
vízzel, és pektinbontó enzimet helyeztem bele. A hűvös sötét helyen tárolt
tartályokba másnap raktam bele a fajtaélesztőt. Savazásra nem volt szükség,
mert még a víz hozzáadásával is megfelelő volt az. Tizenkét nap alatt
megtörtént az erjedés, amely után lezárásra került a tartály légmentesen. A
desztillációra csak most került sor, de érezhetően nem szenvedett a cefre a
tárolás során károsodást. Remek illatanyagok áradtak szét a finomítás során. A
kisüsti technológiával elkészített pálinka ígéretesnek bizonyult. Az első
kóstolások után ugyan már fogyasztható az 50%-os alkoholtartalomra csökkentett
ital, de azért az érlelés még sokat finomít, majd rajta. Pohárba kerülve
intenzív, kellő komolysággal bír. Illatában, az élesztő valamint a kenyérhéj
jut vezető szerephez, melyhez idővel a gyümölcsök is felzárkóznak. A szájban
kellemesen krémes érzés fog el. Közepesnél hosszabb, gazdag a korty. Ajánlom fogyasztani
aperitif, és digesztivként is enyhén fűszerezett halak, könnyed saláták mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése