Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 26., kedd

Chardonnay Szőlő Natúr Törkölypálinka 2013.



328.

2013/0316

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY
 
 
  Chardonnay Szőlő
  üvegben érlelve 
 
 
 Az is lehetséges, hogy egy kicsit már unják is a kedves olvasok, és hallgatók a chardonnay szőlővel kapcsolatos mondandómat, mert bizony igen gyakran előkerül a párlataim alapanyagaként. Most megígérhetem, hogy a közeljövőben nem fog ez ismét előfordulni, hiszen az utolsó hordó cefrémet dolgoztam fel ezúttal ebből a fajtából, amelyet úgy szintén Heilmann Boldizsárnak a sógorom bátyjának köszönhetek, aki rendelkezésemre bocsátotta. Néhány gondolat a cefre születéséről. Korán és jól indult a tavasz, mely idővel egy kicsit lendületet veszetett. A nyár eleje csapadék nélkül telt, kissé hűvösebben, de az év közepére extrém meleggel érkezett a nyár, ami egészen a szüret végéig kitartott. Szép napos meleg ősszel zártunk. A szüret időpontja mindig nagyon fontos, de egyben kérdéses is. Ezúttal szeptember elején elvégeztük a szüretet, tehát mondhatjuk, hogy még friss volt a gyümölcs. A szőlőt bogyózás után héjon áztattuk majd 4 órát. A préselést követően 50% -át új magyar 5 hl-es tölgyfahordóban erjesztettük és finomseprőn tartással érleltük tovább. Mindez fantasztikus krémességet kölcsönzött a bornak. A másik 50 %- át kóracél tartályban tartottuk, ami pedig elsősorban a szőlő gyümölcsös jegyeit őrizte meg. A törköly elég levesesen került a birtokomba, amelyet még aznap elkészítettem erjesztésre. Műanyag tartályokba mertem, majd feltöltöttem vízzel, és pektinbontó enzimet helyeztem bele. A hűvös sötét helyen tárolt tartályokba másnap raktam bele a fajtaélesztőt. Savazásra nem volt szükség, mert még a víz hozzáadásával is megfelelő volt az. Tizenkét nap alatt megtörtént az erjedés, amely után lezárásra került a tartály légmentesen. A desztillációra csak most került sor, de érezhetően nem szenvedett a cefre a tárolás során károsodást. Remek illatanyagok áradtak szét a finomítás során. A kisüsti technológiával elkészített pálinka ígéretesnek bizonyult. Az első kóstolások után ugyan már fogyasztható az 50%-os alkoholtartalomra csökkentett ital, de azért az érlelés még sokat finomít, majd rajta. Pohárba kerülve intenzív, kellő komolysággal bír. Illatában, az élesztő valamint a kenyérhéj jut vezető szerephez, melyhez idővel a gyümölcsök is felzárkóznak. A szájban kellemesen krémes érzés fog el. Közepesnél hosszabb, gazdag a korty. Ajánlom fogyasztani aperitif, és digesztivként is enyhén fűszerezett halak, könnyed saláták mellé.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése