Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 25., szombat

Zöld Veltelini Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2013.



475.

2014/0123
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY
 
 

  Zöld Veltelini Szőlő
  eperfával érlelve
 
 
 
 Baljóslatú felhők keringenek falunk felett, amelyek, akár csak a meteorológusok nem sok jót ígérnek az elkövetkezendő napokra. Eső, hó, hideg jöhet minden csőstül a nyakunkba. Bennünket mégis az V. Ongai Pálinkaverseny díjkiosztója tart izgalomban, amelyet szombaton tartanak majd a Lillafüredi Palotaszállóban pálinkabállal egybekötve. Meg is kaptuk a részvételre jogosító visszaigazolást a pincészet 4 főjének részére, hiszen ezen csak azok vehetnek részt, akik valamilyen díjat nyernek, tehát van mit átvenniük a díjkiosztón. E kis bevezető után forduljunk rá olyan párlatunkra, amely majd a későbbiekben lehet díjazott. A zöld veltelini törkölypálinka család második tagja eperfás érlelésnek lett alávetve, hogy ezáltal, kicsit színében is dinamikusabb és látványosabb legyen. Néhány gondolat magáról a szőlőről. A Kárpát-medence teljes területe alkalmas szőlőművelésre ez nyilván mindenki előtt ismeretes. Ez a különleges adottság a szőlészek-borászok, pálinkakészítők kreativitásával, valamint a világhírű szőlőnemesítő hagyományokkal együtt hozta létre a világ leggazdagabb fajtaösszetételét. A történelmi Magyarország területén évezredek óta műveltek szőlőt, tehát nehogy azt higgyük, hogy ez csak egy újkori hóbort, vagy divat. A szőlő és gyümölcstermesztés nem egyszerűen foglalkozás, hanem élethivatás, és, aki ezeket a növényeket tiszteli, csak az érhet el kimagasló eredményt, akár a borversenyeken, akár a pálinkaversenyeken. A következőkben inkább az érlelést végző fáról mondanák, illetve írnák néhány gondolatot. A trópusokon és a mérsékelt égöv melegebb részén honos eperfafélék (Moraceae) gazdag családjának 1700 faja ismert. Ezen belül a mérsékelt égövi Morus-Eperfa nemzetség mindössze 12 fajjal rendelkezik, közülük részletesen csak a fafeldolgozásban is szerepet betöltő fehér eperfával (Morus alba) foglalkozunk. Kínából származik, Európában a XVI. századtól ültetik. A monarchia idején útjainkat mindenhol ez a fa szegélyezte, de a selyemhernyó-tenyésztés céljára speciális ültetvényeket is létesítettek. Sajnos az útfásításoknak már a maradványai is eltűnőben vannak. Elvadultan előfordul alföldi ligeterdőkben és üdébb tölgyesekben, akácosokban. Helyenként vadgazdálkodási céllal is ültetik. A pálinkaérlelés egyik legfontosabb alapanyaga a tölgy mellett. Kiváló színű, és zamatú italok elengedhetetlen alkotója, merem ajánlani.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése