Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 25., szombat

Zöld Veltelini Szőlő Ágyas Törkölypárlat 2014.



476.





2014/0124

 






AQUAVINICUM





ÁGYAS





TÖRKÖLY

 










  Zöld Veltelini Szőlő






  üvegben érlelve

Ahogyan a régi öregjeink is mondani szokták, addig festjük a falra az ördögöt, amíg meg nem jelenik. Ebben az esetben nem a falra festették az ördögöt, hanem a média kiáltozta havazás formájában, és lássanak csodát megérkezett a hó. Reggel még néhány órát a szőlőben metszéssel töltöttem, majd amikor egyre inkább ráeredt, gyorsan szedtem egy kis galagonyát, egy kis kökényt, majd amit ilyen időben az ember még dolgozni tud, neki álltam pálinkát desztillálni. A most bemutatni kívánt termék azonban még nem ennek a munkának a gyümölcse volt, hanem egy korábbié, és ezzel el is érkeztem a zöld veltelini törkölypálinka család harmadik tagjához, az ágyas verzióhoz. Néhány éve még törkölypálinkák esetében az ágyazást mazsolával végeztem el, de amióta saját aszalógépünk van, többnyire saját gyümölcs aszalvánnyal dolgozunk. Ebben az esetben azonban még sem így történt, mert zöld veltelinit nem aszaltunk, helyette ebbe a párlatba szürkebarát aszalványt helyeztem el, amely karaktere hasonló a zöld veltelinihez. Honfoglaló eleink már ismerték a szőlőművelés és a gyümölcstermesztést, így járatosnak kellett lenniük a borkészítés, és pálinkakészítés fogásaiban is. Szent István korától betelepített nemzetiségek, kolóniák, egyháziak évszázadokon keresztül hoztak be újabb és újabb kultúrákat. Mert valljuk be azért őszintén, hogy a magyar ember igen csak szereti a jót, ételben, italban, és a hölgyekben is. Az egyház igen nagy borfogyasztónak számított, és így ők számítottak a fejlődés hajtóerejének. Így ezek kiegészítették az itthoni fajtákat, majd a nemesítésekkel elkezdődött a hazai- és a világfajták keresztezésének termékeny időszaka. A filoxéravész idején Montenuovo herceg villányi oltványtelepén Teleki (Taussig) Zsigmond vezetésével kísérletezték ki a szőlőgyökértetű támadásának ellenálló fajtákat, amelyeknek utódaiból zöldellik ma a világ szőlőterületeinek 70 százaléka. Sokak szerint több mint száz hungarikum szőlőfajta létezik. Az alfajokat tekintve minden bizonnyal nagyon magas szám érhető el. Mindezt azért gondoltam megosztani Önökkel, hiszen az elején elmélkedtünk arról, hogy vajon a zöld veltelini számíthat-e magyar fajtának. Mindenesetre ez az ágyas párlat olyan törkölypárlatot eredményez, amely a legkényesebb ízlésűeknek is igyekszik megfelelni. Fogyasszuk egy kis csokoládézás mellé.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése