Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 21., kedd

Mézes Fűszeres Noah Szőlő Gyümölcs Likőr 2014.



473.

2014/0121
 
 
 
AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS
 
 

   Mézes Fűszeres Noah Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 Minden napnak meg van a maga különlegessége, olykor szépsége, vagy éppen negatívuma. Amikor az adott nappal kapcsolatos észrevételeinket eleink leírták a mai napra, amely Ágnessel kapcsolatos, úgy vélték, hogy „Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince”. Hát sajnos nem volt ma hideg, bár a szél kicsit fújt, de ettől még bízzunk abban, hogy a pince megtelik borral, pálinkával, likőrökkel. Rég múlt idők szokása volt az is ezen a napon az ecsedi uradalomban, hogy 1648-ból való úrbéri összeírásában fordul elő az anglitbor kifejezés. Csefkó Gyula tanulságos fejtegetései után nem kétséges, hogy itt első ízben már lefejtett dézsmaborról van szó, amelyet a jobbágyok Ágnes napján adtak át Uruknak. A mai napról remélhetőleg, majd a jövőben arról is megemlékeznek néprajzkutatók, hogy elkészítettünk egy olyan likőrt, amely remélhetőleg méltó lesz arra, hogy felemlegessük. Még mindig egy ital erejéig maradunk a Noah szőlő párlatnál, mert ebből készítettünk egy mézes-fűszeres likőrt. Természetesen, amikor egy ilyen ital elkészítésére rászánjuk magunkat, kicsit körül nézünk ezen a téren, a kereskedelmi palettán. Egy-két főzde kínálatában találni szőlőpárlat alapú likőrt, amelyeknek jellegzetessége, hogy méz hozzáadással készítették el. Mivel úgy tűnik, hogy ez a recept bevált én magam is ezt a módszert alkalmaztam. A mi italunkban azonban nagyon fontos szerep jut az akácmézen kívül az egzotikus fűszereknek is. Szinte minden likőrünkben megtalálható a vanília és a gyömbér, de ezúttal az egyedi íz karakter megteremtése érdekében sáfrányos szeklicéből is tettem bele. Mindennek ellenére persze aszalt szőlő is kerül bele, amelynek jótékonyan hatása uralja az italunkat. Az aszalványunkban található szőlőmag erős antioxidáns, amely semlegesíti a szabad gyökök kellemetlen hatásait, és javítja az immunrendszer működését.
A szőlő apró magjából készült flavonoid tartalmú kivonat Európában az egyik leggyakoribb gyógyhatású készítmény. A flavonoidok hatékony antioxidáns tulajdonságokkal bíró növényi vegyületek, amelyek a szabad gyökök roncsoló hatásától védik meg a sejteket. Nem véletlen tehát, hogy nekünk, akiknek rendelkezésére áll mindez természetes forrásként, jól használhatjuk szervezetünk megerősítésére, ami mellett még finomabb is, mint a gyógyszerek.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése