Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 19., vasárnap

Noah Szőlő Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



471.

2014/0119
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

   Noah Szőlő
  akácfával érlelve
 
 
 
A hétvége mindig gyorsan elrepül, de ilyenkor, amikor a hó helyett eső hull, és kellemes tavaszias az idő talán még gyorsabban repül. Persze a vasárnap az nálunk mindig más, ha lehetséges nem dolgozunk, hiszen ez különböztet meg bennünket más élőlényektől, hogy tudunk időt szentelni annak is, aminek köszönhetjük életünket, napjainkat. Persze most joggal kérdezhetnék, hogy a párlatkészítés nem munka? És erre a válasz, hogy igazából nem. A mai nap bemutatásra ajánlott italunk nem ma készült csupán a fával történő érlelést végeztem el ezen a napon. Egy kis séta a pincészetünk fölötti domboldalban, és egy-két szóból rátaláltam arra az anyagra, amelynek segítségével, ezt a párlatot kissé megszelídítem. Nyilvánvaló, hogy a Noah szőlő öregtőkéjével nem végezhetem az érlelést, és ezúttal egyik gyümölcsfa anyagát sem hívom segítségül, helyettük, egy vadonc szőlőhöz, egy vadonc fát alkalmaztam, mégpedig az akácot. Talán sokan nem is tudják, hogy az akácfa nem európai eredetű növény, ahogyan a Noah szőlő, úgy az is Amerikából származik. J. Robin párizsi királyi főkertész sok egyéb növényfajjal együtt 1601-ben hozta be Európába. Európai elterjedése különösen Magyarországon volt példátlanul gyors. Ma a magyar erdők 19,8%-a akácos, és Európa egyetlen országában sincs annyi akácerdő (320 ezer ha), mint Magyarországon. Így a fakereskedelemben nem véletlenül tekintik a „Robiniát” tipikus magyar fafajnak. A melegebb éghajlatot és a tápdús homoktalajokat kedveli, klímaigénye a szőlőéhez hasonló. Ma különösen gyorsan terjed Kínában és Dél-Koreában. A szíjács világossárga, a geszt színe a sárgásbarnától a zöldesszürkéig változik. A szíjácsban a gesztesítő anyagok hiányoznak, ezért mechanikai jellemzői némileg elmaradnak a gesztétől. A gesztesedés folyamata az akácban kétféle módon megy végbe: egyrészt gesztesítő anyagok rakódnak le, másrészt tilliszek hatolnak be az edényekbe, és eltömik azokat. A gesztesítő anyagok közül leglényegesebbek a cserzőanyagok, a gyanták, a színezőanyagok, a fagumi és a robinetinek. Ezek közül különösen a csersav- és a robinetinféleségek jelentősek az akác tartóssága szempontjából. A gesztesítő anyagok hatására ennek megfelelően megnő a gesztrész ellenálló képessége. Az italunknak pedig zöldessárga szint ad, amiért is különcöknek ajánljuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése