Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 14., csütörtök

Zenit - Irsai Olivér Szőlő Cuvée Natúr Törkölypálinka 2013.



298.

2013/0214

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

 
  Zenit - Irsai Olivér Cuvée
  üvegben érlelve
 
 
 Nem is olyan régen azt írták ennek a pálinkának az egyik összetevőjéről, hogy igen népszerű magyar fehér szőlő, amely borszőlőnek és csemegeszőlőnek is használható. Ma már ez a megfogalmazás nem helyt álló, mert nem csak csemegeszőlőnek, nemcsak bornak, hanem örömmel jelenthetjük ki, hogy pálinkának is immár az egyik legkedveltebb szőlő alapanyag. Az utóbbi években lezajlott hazai pálinkaversenyeken egyre többet indítanak ebből a fajtából és szinte elkerülhetetlen, hogy díjat ne nyerjenek vele, mert szinte elronthatatlan, annyira intenzív illat és aromaanyagokkal rendelkezik. Néhány dolgot azért nem árt tudni róla: 1930-ban Kocsis Pál nemesítette Csabagyöngye és Pozsonyi Fehér szőlőfajtákból. Elnevezése állítólag egy kártyapartihoz kötődik, amelyben a győztes nevét örökítették meg ebben a frissen kinemesített szőlőfajtában. Korán érő szőlő, vékony héja ellenére kevésbé rothad, mustja közepes cukortartalmú, és a csemegeszőlőkre jellemző alacsony savtartalommal bír. Ennek számunkra van jelentősége, hiszen cefrézéskor erre ügyelnünk kell. A bogyók kicsik, a fürt középnagy méretű. Az Irsai Olivér bora erőteljesen muskotályos illatú, savaiban lágy, friss, üdítő jellegű. Őszintén megvallva én már ittam a borából, és ittam több alkalommal a pálinkájából is, így nyugodt szívvel ki tudom jelenteni, hogy pálinkája sokkal jobb, mint a bora. Jómagam is mindent megpróbáltam azért, hogy szerezzek ebből egy főzetre való cefreanyagot, de nem sikerült még horrorisztikus áron sem. Egy kis mennyiséget azonban mégis bátorkodtam bevállalni, de ahhoz nem elegendőt, hogy önálló párlatot készítsek belőle, így zenit szőlő törkölyével házasítottam össze. A zenit is magyarfajta, és nyilvánvalóan az irsai olivér is, így a keletkezett pálinka is valódi hungarikumnak számít. Természetesen a házasítás következtében megváltozott mindkét fajta karaktere, és így egy cuvée pálinka jött létre mindkét szőlőfajta illatjegyeivel. Az Irsai Olivér fajta, egyedi és utánozhatatlan illatvilágát, jellegzetes szőlő zamatát esszenciaként élvezhetjük ebben a pálinkában. Kóstolva alkohol tartalma ellenére friss, könnyed, már-már játékos, ugyanakkor tekintélyt parancsoló is egyszerre. Határozott illata hamar kinyílik a pohárban. Grapefruit, fehér szirmú virágok tavaszi kavalkádja érezhető, melyet leheletnyi hűvös fanyarság kerekít, fiatalos, lendületes karaktert adva neki. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése