Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 11., hétfő

Cabernet Franc Szőlő Érlelt Borseprő Párlat 2013.



295.

2013/0211

AQUAVINICUM

ÉRLELT

BORSEPRŐ

 
Cabernet franc szőlő
  szilvafahordóban érlelve
 
 
Ahogyan azt már megszokhattuk az Aquavinicum párlat Rendszeremben a legfontosabb párlataimat, mindig elosztom, vagy kettő, vagy három részre, hogy minden kategóriába kerüljön belőle. Ennek a Cabernet franc borseprő párlatnak nem lett túlzottan nagy mennyisége, így csak kétfelé osztottam, illetve volt egy harmadik rész is csak, hogy azt visszaajándékoztam Sőrés András mentoromnak az alapanyagért cserébe. Meg is figyeltem, hogy az utóbbi időben azok a borseprő ágyas párlataim, amelyeket készítettem, és túl jellegzetes illattal, aromával bírtak óriási küzdelmet vívtak az ágyas gyümölccsel a párlat feletti uralomért, és gyakran semlegesítették egymást. Ezért ebbe a párlatba nem is akartam megpróbálni az ágyazást. Már most jelezni szeretném, hogy ezzel még nincsen vége ennek a párlatnak, mert a pincészetben a bort két hónap múlva meg is fogják deríteni és a derítési aljat is megfogom kapni desztillálási céllal. Így végre ugyan annak a bornak mind a három üledékéből sikerül majd párlatot készítenem, amelyeket összehasonlítva érdekes megfigyeléseket tehetünk majd. Az ilyen karakteres párlatok esetében természetesen az érlelő fa megválasztásával is óvatosnak kell lennünk. Itt az ország déli megyéiben a cabernet franc vörös bort előszeretettel érlelik barricolt tölgyfahordóban, amelytől érdekes vaníliás ízt kap a bor. Ugyanezt értelemszerűen elvégezhetjük a belőle készült párlatokkal is, ugyanúgy a borpárlattal, a szőlő pálinkával, vagy éppen a törkölypálinkájával, és végül a borseprő párlatával is. Ezúttal szilvafa hordós érlelést választottam, azért, mert kíváncsi voltam a két anyag egymásra reagálására. Pikáns, fűszeres ízek kiegészülve a palackban érlelés aromáival. A borseprőben a fűszeresség vezet illatban és ízben egyaránt. Hűen tükrözi az egyik kiváló bátai borász törődésének és minőségi borászatának eme különlegességét. Mind a fűszeres borseprő aromatikája, és a kékszőlős ízvilága magával ragadja a pálinkakedvelőket. Illatában, és szárazpróbájában markáns, frissen vágott szénára emlékeztető illata a túlérett szőlő jegyeivel vegyül az orrban, míg a garaton enyhe fanyarkásság és hosszan tartó déli fűszerek pikáns elegye jellemzik. Fontos, hogy a hordó íze ne nője túl a párlat aromáit, ezért folyamatos kontroll alatt kell tartanunk. Továbbá a párlat színét is megváltoztatja, amelytől aztán pikánsá válik, és kis mennyiségben valódi kuriózummá.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése