Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 16., szombat

Sárgamuskotály Szőlő Natúr Törkölypálinka 2013.



299.

2013/0215

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

 
  Sárgamuskotály szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 Azt is mondhatnám, hogy folytatom a különleges alapanyagú párlatok bemutatását, de az igazság az, hogy ez az alapanyag már nem olyan különleges, hiszen évek óta elkészítem már ebből az adott pálinkánkat. A szőlő a Rigóvár hegyen, északra néző dűlőben termett, pontosan a pincészetünk felett, mintegy negyven méterrel. A meredek domboldalon művelt egyes gordon mindig nagyon szép szőlőt terem, amely magas cukortartalommal, és karakteres savtartalommal párosul. Minden évben a szüretben is részünk lehet, hiszen a birtok tulajdonosa a sógorom és a bátyja, így a húgom révén, aki a pincészetünk tagja, tulajdonképpen saját termésnek is nevezhetjük. Persze nem csak a szüretben, hanem magában a szőlőfeldolgozásában, a must kezelésében és a borkészítésben is aktívan részt veszünk. Később természetesen a kóstolások sem maradnak el. A sárgamuskotály nagyon ritka a mi hegyközségünk területén, így a sógorom bátyja a borával rendszeresen szép sikereket ér el a borversenyeken. Ez a szőlő az egyik legrégebbi európai szőlőfajta, napjaink egyik divatos fajtája, amelyből egyre többet telepítenek. Dél-Franciaországból származik, és a leggyakrabban Lunel és Frontignan városok közelében találkozhatunk vele. Az utóbbi években több borvidéken kísérleteznek ezzel a fajtával, például a Balaton környékén és az Ászás-Neszmélyi Borvidéken is. Puha héja miatt meglehetősen rothadékony. Mustja közepes cukor- és savtartalommal bír. Levelei fűrészes szélűek, fürtjei hengeresek és vállasak. Bogyói a napos oldalon rozsdásodnak. Sárgászöld szemei kicsik és gömbölyűek, vastag de puha héjúak, lédúsak, ropogósak, finom muskotályos ízűek. Főképp Tokajban terem, ahol száraz és édes iskolázású borokat egyaránt készítenek belőle, de felhasználják Tokaji Aszu és Tokaji Szamorodni készítésénél is. Rendkívül gyümölcsös jellegzetes szőlő illatú és zamatú bort ad, ízében és illatban bodza és szőlővirág tónusok mutatkoznak. Félédes, vagy édes minőségi bort készítenek belőle. E tendenciák ellenére a sógorom bátyja száraz bort készített belőle, én pedig az édes törkölyét otthon megerjesztve készítem el belőle a törkölypálinkáját, amelyben a muskotályos jelleg nagyon szépen kidomborodik. A párlat szereti a pihentetést és az érlelést, ízvilága a chardonnayhoz közelíthető. Pár hónap múlva szép törkölypálinka palackozható belőle. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése