Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 11., hétfő

Cabernet Franc Szőlő Natúr Borseprő Párlat 2013.



294.

2013/0210

AQUAVINICUM

NATÚR

BORSEPRŐ

 
Cabernet franc szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 A mai nap némi képen a tegnapinak a folytatásának is tekinthető, hiszen a ma bemutatásra kerülő párlatunknak az alapanyag is ugyanaz az alapanyaga, még pediglen a Cabernet franc szőlő. Azzal az árnyalatnyi eltéréssel, hogy ezúttal nem a szőlő törkölye, hanem a bor seprője kerül terítékre. Azok, akik napról napra, hétről-hétre figyelemmel kísérik írásaimat azoknak nyilván eszükbe juthat, hogy egy ehhez hasonló párlatot már készítettem ebben a szezonban. És, aki ezt felismeri, és állítja, az helyesen teszi, mert valóban így történt. Sőt még azt is elárulhatom, hogy az alapanyag ugyanannak a bornak a seprője, ugyan annak a pincészetnek a termékéből származik. Hogy lehetséges ez? Úgy, hogy az azóta eltelt négy hónap alatt a bor tovább érlelődött még mindig a műanyag tartályokban. A pince tulajdonosa, borász mentorom Sőrés András, aki a kicsit enyhébb idő beköszöntével újfent megfejtette a cabernet franc borát és a felfogott üledéket összegyűjtve felkeresett a főzdében, és desztillálásra átadta a melléktermékét. Érdekes módon az első borfejtésekor visszamaradó üledéket boranyának is nevezik, a második fejtés seprőjével szemben éles ellentét áll fent. Az első fejtés borseprője sokkal tartalmasabb, sokkal töményebb, így íz, illat világban is sokkal gazdagabb. Ezzel szemben a második fejtés során keletkező üledék sokkal finomabb, sokkal jobban hasonlít magához a borhoz. Ilyenkor már nem tartalmazza azokat a káros, felesleges anyagokat, amelyeket az első fejtés üledéke tartalmaz. Igaz ilyenkor kevesebb a szilárd részecske benne, de ami benne van az már sokkal letisztultabb. A lepárlás során az is feltűnt, hogy az adott mennyiségből lényegesen kevesebb párlatot sikerült ledesztillálni, ami azt jelezte, hogy kevesebb alkoholtartalom maradt benne. Természetesen illatra, ízre, zamatra, pedig mintha érettebb, fajta jellegesebb, mélyebb párlat keletkezett volna az előzőnél. Sőt talán a kéntartalom is csökkent volna az italban. Ez a párlat azért jellegzetesen férfias jegyeket mutat, de ezen belül fogyasztható étkezés előtt és étkezés után is. Nyilvánvalóan a párlat mutat némi törkölyös jegyeket is, jellegzetesen vörös szőlő jegyeket mutatva. Mindez kedvenc itala lehet minden borászattal foglalkozó pincészetnek, akik a vörös boruk kóstoltatása mellé, annak melléktermékeként bemutathatják a belőle készült párlatot is, amely kis mennyiségben az egészségre kedvező hatással bír.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése