Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 10., vasárnap

Cabernet franc - Merlot Cuvée Natúr Törkölypálinka 2013.



293.

2013/0209

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

 
Cabernet franc - Merlot szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 Nálunk a Bátai a Hegyközség területén a fenti két szőlőfajta klasszikusnak számít. A cabernet franc szőlőnek legutoljára érkezik el a szüret ideje, mivel késői érésű fajta, a betegségekre kevéssé hajlamos, ellenáll a lisztharmatnak, a rohadásnak is. A belőle készült bor mélyvörös színű, csersavtartalma jelentős, extraktja nagy. Illatában a piros bogyós gyümölcsök, a fűszeresség a jellemző, hosszú utóíz jellemzi. Testvérével a Sauvignonnal sok közös tulajdonságuk van. Az egyik az, hogy mindkettő kiemelkedő minőségű cefrét ad, mely csersavban gazdag. A cabernet franc önállóan is, de más cefrékkel házasítva is kiváló, legtöbbször sauvignonnal és merlottal keverik, ez a francia cuvée (cabernet franc, sauvignon, merlot). Mint a legtöbb nagy beltartalmú vörösbort, a franc-t (és a sauvignon-t) is égetett tölgyfahordóban (barrique) érlelik. A fa hatására – mikrooxidáció révén – a fiatal, érő borban lévő csersav finomodik, ill. a fa még plusz tannint old a borba. A fahordós érlelés révén különleges aromák, ízek és zamatok kerülnek a pálinkába, a legtöbbször a különböző fűszerek, a dohány és a kellemes füst tűnnek fel. A barrique érlelés azon túl, hogy különleges ízekkel „öltözteti” fel a pálinkát, annak eltarthatóságát is növeli. Itthon igazi otthona (sauvignonnal együtt) a magyar mediterrán, Villány, de tőle északabbra Szekszárdon is jól érzi magát a fajta. Illatában határozott édestörköly- és vanília-aroma, háttérben virágmézes, gyümölcsös jegyekkel. Szájban testes, de szép egyensúlyt mutat, törkölyös jegyeit a fahordó szépen keretezi. Utóíze hosszantartó. A nemes húsokhoz illik ajánlani, már azért is, mert karaktere inkább a fűszeresebb, nehezebb húsételekhez igazodik, másrészt egy nemes ételhez, nemes bor illik. Bélszínből készült ételek, hátszínből készült ételek, vadételek, barnamártással kínált húsételekhez, fűszeres, kemény sajtokhoz ajánlott. Az angolosra sütött marhahúsételekhez a fiatal, csersavdús cabernetek a legjobbak, ugyanis a friss, éretlen tanninok jobban harmonizálnak a frissen sült, kissé véres ételekkel, mint a lekerekedett, idősebb, puhább csersavú cabernetek. Azok, inkább a főzéssel, párolással készült ételekhez ajánlható. Nagyon sok ehhez hasonló cuvée van forgalomban a kereskedelmi főzdék révén. A Merlottal házasítva egy igen kellemes terméknek lehetünk az élvezői, amelyet kis mértékben fogyasztva egészségünk őrzője lehet.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése