Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 16., szombat

Sárgamuskotály Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2013.



300.

2013/0216

AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY

 
  Sárgamuskotály szőlő
  Akácfahordóban érlelve
 
 
 Most a klasszikusnak nevezhető bevezetőm következik, amely szerint az Aquavinicum párlat Rendszerre felépített termékrendszer alapja, hogy három fő kategóriát képeztünk, amely során készítünk natúr pálinkát, készítünk fahordós érlelésű pálinkát, valamint gyümölcsökkel, fűszerekkel ágyas párlatokat. Itt ma a második főkategória a fahordós érlelésűt mutatom be. Mint már említettem a Sárgamuskotály szőlőből készült pálinkák, tapasztalataink szerint kedvelik a fahordós érlelést, jól illeszkedik illat és íz világukba. Maga a szőlő valószínűleg Elő-Ázsiából került hazánkba is. A világ legrégibb és legismertebb szőlőfajtája, amelyet már a görögök és a rómaiak is említenek szakirodalmukban. Kedvező körülmények között aszúsodhat, amelynek révén nem veszíti el savait sem, mivel az ottonelnél jobb savakkal bír. Az illatos fajták közt a legrafináltabb és legelegánsabb illat- és ízjegyeket mutatja. Ősi pontusi fajta a georgica csoportból. Talán a legrégibb időktől megtalálható fajta a Kárpát-medencében. Egyes források szerint már a rómaiak idejében is termeszthették. Ma Magyarországon 410 ha nagyságú termőterületén Tokaj-Hegyalja, Mátraalja és Balatonboglár osztozik. Tokaj-Hegyalján egyre több termelő telepíti, nagyobb teret engedve e fajtának. Bármely talajféleségen jól érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre. Pálinkája borával ellentétben nem igazán ismert, de különösen kedvelt az illatos fajták között. Sajnos, a korábbi évtizedekben Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes iskolázásban lehetett megtalálni és értékeit nem feltétlenül tudta így megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a muscat ottonel, de üde, fajtajelleges illatának megőrzéséhez a viszonylag korai szüret elengedhetetlen. Bora önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik, ez a pálinkájára nem jellemző. Aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a  pálinkája szépen harmonizál, így a jövőben jelentős szerepet játszhat. A tiszta muskotály pálinkák élettartamáról még nincsenek értékelhető adataink, de az már most is egyértelmű, hogy a fajta jelenléte kedvező, ettől aztán igen közkedveltté teszi. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy bátran nyúljon hozzá, bár nem könnyű alapanyagot szerezni e fajtából. Ennek a pálinkának az akácfahordós érlelést választottam, amelytől zöldessárga színt kap az érlelés során. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése