Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. december 2., vasárnap

Olaszrizling Szőlő Érlelt Borseprő Párlat 2012.


250.

2012/1201

AQUAVINICUM

ÉRLELT

BORSEPRŐ

  Olaszrizling szőlő
  Eperfa hordóban érlelve
 
 
 Nem újdonság, hogy ismét háromfelé osztottam az elkészült alappárlatomat, hiszen pincészetünkben ez már szinte bevált gyakorlat. Sohasem a mennyiségre utazunk, sokkal inkább minőségre és a különlegességre. Nos ezúttal az alapanyag maga is különleges, így nem véletlen, hogy az eperfa hordós érleléssel is megpróbálkoztunk az esetében. Az olaszrizling olasz, vagy francia származású elterjedt szőlőfajta, Magyarországon az egyik leggyakoribb. Hozzánk Franciaországból, Champagne-ból került a 19. század közepétől. Németek közvetítették hozzánk az olaszrizlinget, és ők adták neki az olasz jelzőt megkülönböztetésül a rajnai rizlingtől. Rendkívül termékeny, mert kedveli a Kárpát-medencei klímát, a mostoha körülményeket is, talajban sem válogatós, sőt még a homokot is szereti. A nagy filoxéra járvány elpusztította szőlők helyébe ültették. Hasonnevei: Welschriesling, Taljanska grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky, Nemes rizling, Italian Riesling. Széles körben elterjedt Ausztriában, főleg Stájerország déli és délkeleti részén, Burgenlandban, illetve Weinviertelben, ahol habzóbort készítenek belőle. A Fertő-tó közelében nemesrothadású desszertbor készül az olaszrizlingből. Romániában is termesztik. Nálunk, Magyarországon elsősorban a Balatoni borvidékeken és Siklóson jellemző. Az alapanyagról most ennyit írnák, viszont folytatnám a fahordós érlelés szakmai megismertetését. Az érlelési folyamatok közé sorolható az átésztereződés is, amelynek két változata lehetséges. Egyik esetben valamely észterből a jelenlevő alkohol feleslegének hatására újabb észter keletkezik. Feltehető, hogy ez a folyamat szeszes italok érlelésekor – a nagy etilalkohol felesleg következtében gyakran lejátszódik. E reakció hatására az etilalkohol észtereinek mennyisége növekedhet. A másik esetben két észter lép egymással kölcsönhatásba, és ennek következtében két új észter keletkezik. A pálinkában található aldehidekből és alkoholokból addíciós, illetve kondenzációs reakciók következtében félacetálok és acetálok keletkeznek. Ez a folyamat teszi például jobbá az olaszrizling borseprőt, ami egy nem alapvetően illatosnak számító szőlőtől nagyon szép teljesítmény. A pálinka illata a szüretkor frissen préselt must illatát, zamatát szépen tükrözi. Ajánlom étkezések zárására, vagy desszertek mellé kísérőnek, ezt az ízében és színében is különleges párlatot.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése