Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. december 2., vasárnap

Olaszrizling Szőlő Fahéjjal Ágyas Párlat 2012.


251.

2012/1202

AQUAVINICUM

ÁGYAS

BORSEPRŐ

  Fahéjas Olaszrizling szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 A hétvége már az advent jegyében telt el, ehhez méltón határoztam el, hogy az elmúlt két napban bemutatott párlatom harmadik tagját nem hagyományosan gyümölcs ágyon fogom érlelni, hanem fűszernövény ágyon, amely a tél kedvenc aromáját és illatát hordozza a fahéjon. Ez a fűszer természetesen nem ismeretlen a pálinka készítők körében, igaz elsősorban almapálinkák fűszerezésére használják. Ezzel szemben én most meg kísérlem az olaszrizling szőlő borának seprőjéhez házasítani. Az olaszrizling későn érő, jó cukorgyűjtő, és aszúsodásra is hajlamos, éppen ezért a déli, melegebb lejtőket mindig jobban kedveli. Élvezetes édes borkülönlegesség azonban csak megfelelő borászati ismeretekkel és felkészültséggel készíthető belőle. Száraz borként finom savú, kellemes aromájú, utóízében kellemesen kesernyés. A kedvező évjáratokban különleges minőséget. Egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium. A világfajták megjelenésével sokan temetni kezdték itthon a fajtát, de az utóbbi évek kísérletezései a fajta gazdag ízvilágát és különleges minőségét igazolják. A hosszú évtizedekig csak kocsma borként ismert olaszrizling majdnem minden borvidékünkön megtalálható. Karakteres, változatos ízeket produkáló, határozott savakkal rendelkező bort, illetve párlatot ad. Visszakanyarodva a fahéj történetére, ismert az is, hogy a keresztes vitézek később szerelmi bájitalt készítettek belőle. A 12. században Hildegard, a német rendfőnöknő már homloküreg-gyulladásra, megfázásra, náthára is javasolta. 1292-ben John of Montecorvino minorita szerzetes emlékezik meg a fűszerről. Hazánkba a 15. században érkezett el, és gyorsan beépült a nemesi konyha fűszerei közé. Mintegy 300 éven át harcoltak egymással portugálok, franciák és angolok a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért. Ez a fűszerháború számos emberáldozatot követelt. A középkorban a keresztes hadjáratoknak köszönhetően már könnyebben jutott a fahéj Európába. Akkortájt a gyógyítás mellett (köhögést, rekedtséget gyógyítottak vele) gyakorta használták fűszerként is. Kóstoljuk meg!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése