Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 11., szombat

Mangó Ágyas Vegyes Gyümölcs Párlat 2011.


29.

2011/1022

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

Mangó Vegyes Gyümölcs Párlat
üvegben érlelve



Ez a párlat a második tagja annak a sorozatnak, amelyet déli gyümölcsökkel készítettem Ágyas Párlatként. Többnyire ezekhez a gyümölcsökhöz vegyes gyümölcsből készült pálinkát használtam fel, mert ennek a párlatnak nem annyira karakteres az illata, a zamata, az íze, mint a fajta pálinkáké. De itt tulajdonképpen nem is erről szeretnék szólni, hanem magáról az ágyról, mint gyümölcsről, hiszen annak a beltartalmi értékei lesznek ebben a párlatban a mérvadóak. Ebben az esetben a mangó az a gyümölcs, amelyet kipróbáltam ágyas párlatként. A mangóval a hétköznapok során leginkább talán szörpként futhatunk össze, de friss gyümölcsként nem annyira jellemző a magyar déli gyümölcspiacon. A csonthéjas mangó a legízletesebb egzotikus gyümölcsök közé tartozik. Az indiaiak szent fája. A szerelem szimbóluma. Származási helyét a szakirodalom Indiában jelöli, amelyre a botanikai neve is utal. Több mint 4000 éve termesztik. Távoli rokona a kesudiónak és a pisztáciának.
Kelet-Indiából a buddhisták közvetítésével jutott Kelet-Ázsiába, majd Malajziába. Innen a portugáloknak és perzsáknak köszönhető továbbterjedése. Ma már a trópusokon és a szubtrópusi övezetekben gyakoriak a mangóerdők, régen viszont csak a kiváltságosok birtokán volt mangóerdő. A mangó alakja tojásdad vagy vesealakú, héja zöldes pirosas árnyalatú, de színe a sárgáig változik. Maga a gyümölcs húsa narancssárga színű, íze és állaga az őszibarackéhoz hasonlít.
A gyümölcsnek egy darab nagyméretű, lapos magja van, amelyet rostos szőrök borítanak. A mangó nem csupán kellemes ízű vitamin- és ásványi anyag forrás, hanem enzime gyomorvédő hatású. A mangó gyümölcshúsának tápértékét nagy szénhidrát tartalma adja. Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin, B1, B2 és az E vitamin is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kálciumot ugyan úgy tartalmaz, mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat. Béta karotin tartalma miatt pedig kiváló káliumforrás. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét. Különleges ízű párlata a nők kedvencévé válhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése