Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 9., csütörtök

Almás Narancs Natúr Gyümölcs Párlat 2012.


129.

2012/0209

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

Almás narancs
üvegben érlelve



Már nem egyszer tettem említést arról, hogy esténként egy narancsot és egy almát fogyasztok el lefekvés előtt. Az ötletet, hogy ezek párosításával párlatot készítsek még sem ez adta, hanem sokkal inkább a kíváncsiság. Magyarországon narancsból pálinkát az Agárdi Pálinkaház készít szinte egyedül és egyedül álló módon. Nem csak a költségek és az elkészítés körülményessége miatt, hanem a benne található olajos nedvek miatt sem kedvelt a főzdék számára ennek az elkészítése. Ráadásul a narancs illat, és zamat anyagainak a háromnegyed része nem magában a húsában található meg, hanem a héjában és alatta a fehér bőrében. Továbbá hiába érezzük édesnek a kihozatali aránya az erdei gyümölcsökével egyenlő. A tényeken enyhítendő az almával való házasítása a cefrének. No, nem mintha az alma túl nagy alkohol tartalommal bírna, mégis a szakszerű elkészítésével, semleges illat, íz, és zamat tulajdonságaival növeli a narancs cefre alkohol kihozatalát, segíti az erjesztés lezajlását, és megkönnyíti a párlás menetét is. A benne lévő vitaminokat az alma nem csökkenti, sőt még fokozza is az egészségre gyakorolt kedvező hatását. Talán egyetlen gyümölcs sincs, amit annyian vizsgáltak volna hatásai tekintetében, mint a narancs. Még a narancshéját is előszeretettel fogyasztjuk édességként elkészítve. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a penészedés megakadályozása végett a nálunk kapható narancsok héja gombaölő anyaggal kezelt, így ha valaki ezt akarja felhasználni, érdemes előtte néhány órára beáztatni és vízben többször átmosni. Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint számos gyógyhatással bíró flavonoid típusú vegyületet tartalmaz. Emellett jól eltartható, facsart leve is rendkívül egészséges és frissítő. Újabban D-vitaminnal is dúsítják azok számára, akiknek fokozottan szükségük van erre a vitaminra. Az előnye a korábbi tejes dúsítással szemben az, hogy a narancslére igen ritka az allergia, ellentétben a tejjel. A hátránya, hogy savas, és oldja a fogzománcot, ezért a normális szájhigiéniás szabályokat narancslé fogyasztását követően feltétlenül tartsuk be. A tudományos vizsgálatok a gyümölcs számos gyógyhatását igazolták, amelyekkel a párlatunkban is találkozhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése