Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 7., kedd

Csokis Meggy Ágyas Vegyes Gyümölcs Párlat 2012.


127.

2012/0207

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

Csokis Meggy
üvegben érlelve



A mai napon, most bemutatásra kerülő párlat tulajdonképpen kakukktojásnak számít a többi eddig bemutatásra került párlat között. A boltban aszalványok vásárlásakor mindig megakadt szemem azon a zacskón, amelyre az volt írva, hogy csokoládéval bevont meggy. Addig-addig kerülgettem, amíg egy alkalommal elhatároztam, hogy veszek belőle és kipróbálom Ágyas Párlatként egy Vegyes Gyümölcs Pálinkában. Természetesen előtte meg is kóstoltam, és nem találtam fogyaszthatatlannak. Az egyébként savanykás meggy étcsokoládés bemártásban részesült és igen pikáns ízt kölcsönzött számára. Néhány dolgot itt azonban nem árt, ha megjegyzünk magáról az aszalványról, a meggyről, mint gyümölcsről. A meggyet a görögök már több ezer éve ismerik, de az ókori rómaiak és perzsák is kedvelték. Ősidők óta elterjedt. Származási helye Eurázsia. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, ezt bizonyítja, hogy a meggy az egyetlen finnugor eredetű gyümölcs szavunk, a többi gyümölcsünk a bolgár, szláv és török nyelvekből kölcsönzött. Itthon a 17. századig a vadmeggy volt ismert, majd következett a spanyolmeggy és a cigánymeggy. Számos helyiségnév (Meggyaszó, Somogymeggyes) és családnév (Meggyesi, Medgyes) bizonyítja, hogy régóta kedvelt gyümölcs hazánkban. Európában is csak a 15-17. századtól terjedt el. Magyarország pedig világszerte elismerten kiváló minőségű fajtáival a hetedik helyen áll e gyümölcs termesztésének rangsorában. A magyarok azonban nemcsak termelik, hanem előszeretettel fogyasztják is, hiszen évente mintegy 5 kg meggyet fogyasztunk fejenként, ezzel a világ élvonalába tartozunk. Miért is? Azért, mert gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Vasat, kálciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk. Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamint és szerves savat tartalmaz. B- és C- vitaminban is gazdag, antioxidánsként ismerjük. Vérszegénység ellen is kiváló. Emiatt aztán Ágyas Párlatként is csak javallni tudom fogyasztását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése