Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 9., csütörtök

Királyleányka Érlelt Szőlő Törkölypálinka 2010.


2.

2010/0812

AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY

Királyleányka
eperfa hordóban érlelve



Jelentős idő telet el azóta, hogy az anyapárlat a Királyleányka törkölypálinka elkészült. Együtt érlelődött a teljes mennyiség, és csak jó félév eltelte után határoztam úgy, hogy készítek belőle egy érlelt változatot. Sokszor és sokan kóstolták a pálinkát és elismeréssel nyilatkoztak felőle. Így egy kicsit még ezt a hatást akartam felturbózni azzal, hogy az érlelés további idejét eperfahordóba hajtottam végre. Az előzőekben az anyapárlatnál már ecseteltem miféle, és hányféle illat, zamat, és íz fedezhető fel ebben a törkölypálinkában. Sokszor jó végig gondolni mindazt a munkát, időt, és verejtéket, amelyet az ember hullat a szőlő megmetszésétől, az érlelt törkölypálinka felhörpintéséig. Nem is szabad azt a gyakorlatot követnie egyetlen keresztény hívő embernek sem, hogy a tulipános poharába kitöltött pálinkáját egyetlen hajtással küldi a háta mögé. Ha így tenne, az sértés lenne a természet irányába, és megvetés a magunk munkája irányában. Sohase feledje hát egyetlen jó magyar ember sem, hogy a pálinkát inni csak szertartással szabad helyesen. Gondoljunk csak bele abba, hogy mennyi áldozatos munka, fáradság, a jó Isten mennyi kegyelme, törődése kell ahhoz, hogy a lemetszet vessző helyén gyümölcs teremjen, mennyi szaktudás kell ahhoz, hogy a gyümölcsből bor, vagy igazi hungarikum pálinka legyen. Az érlelés az eperfa hordóban csodát művelt a pálinkával, mind színében, mind zamataiban pluszt adott értékeinek. Az aranylóan sárga nedű, áttetszően fényes italának minden cseppje igazi magyar kincs, mert a magyar föld termete. Ezért is határoztam el, hogy minden párlatom számára védőszentet társítok, és azt kérem fel, hogy őrködjék annak fejlődése felett, valamint mindazok felett, akik abból csak egy cseppet is magukhoz vettek. Ezentúl minden egyes elkészült párlatomat szentelt vízzel és a megfelelő liturgiával meg is szenteltetem, hogy ne csak Szent János áldása legyen a belőle fogyasztókon, hanem Szent Miklós a pálinkák védőszentje is oltalmazza őket életük során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése