Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 6., hétfő

Fehér 5 Cuvée Natúr Törkölypálinka 2012.


126.

2012/0206

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

Fehér 5. Cuvée
üvegben érlelve



A mai napon bemutatásra kerülő, kóstolásra felajánlott párlat a Natúr Pálinkák, Törkölypálinkái közé tartózik. Annak ellenére, hogy cuvée-nek neveztem el valójában négy féle szőlő törkölyéből raktam össze kísérlet képen. Elsőként az egyik kedvenc házasítási alanyom a cserszegi fűszeres az alkotója, amelyről már igen sokat beszéltem, így most ezt nem akarom részletezni. Második alkotója ennek a törköly cuvéenek a Chardonnay szőlő törkölye, amelyet szintén előszeretettel alkalmaztam több alkalommal is. Mindkét szőlő fajtának a törkölye jellegzetesen fűszeres illatú, akár csak annak a bora. A harmadik alkotó eleme ennek a házasításnak a kékfrankos rózé bornak a törkölye. Ez az alkotó elem az, amely miatt nem lehet fehér bikavérnek nevezni ezt a párlatot, hiszen a kékfrankos nem fehér, hanem vörös szőlő. Persze mivel rózé alapanyag törkölyét használtam fel, így az gyakorlatilag ugyan úgy készült, mint a fehér szőlők törkölye és nem úgy, mint a vörös szőlők törkölye. Ez, azaz elem, amely miatt kissé különlegessé válik ez a párlat, hiszen a fehér szőlők törkölye mellé egy vöröset helyeztem be a házasításba. Végezetül a cuvée negyedik tagja a fehér szlanka szőlőnek a törkölye. Ez a szőlő igazi hungarikumnak számít, sőt a Kárpát-medence ősi fajtái közé sorolható. Másnéven Magyarkának is hívják. Az 1960-ban bekövetkezett téeszesítés valóságos tragédiát jelentett a gazdák számára, valamint ezeknek az ősi fajtáknak. Ezt az itteni szőlőművelés a mai napig nem heverte ki. Az egykori gyönyörű szőlők helyén csak gaz és dudva terem. Biztató jel azonban, hogy néhány fiatal gazda életcéljának tekinti a régi állapotok visszaállítását. A fehér szlanka világos bogyójú, vékonybőrű fajta, de sajnos a szlanka szőlő kihalófélben van. Ez volt a szegény ember szőlője. Kivitte magával az ember a szelet kenyérkét, és szőlővel megvolt a reggeli vagy az ebéd. Gyermekkoromból még jól emlékszem rá és az ízére. Bízom benne, hogy ismét lesznek, akik a régi magyar fajtákat visszahozzák a divatos fajták mellé, én ezt pálinkáimmal is tudom támogatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése