Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 4., szombat

Hardepont Vajkörte Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



456

2014/0104
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

   Hardepont Vajkörte
  üvegben érlelve
 
 
 
 Stílusosan egy körte párlat után, ismét, a folytatásban is egy körte pálinka családról fogok az elkövetkezendő napokban beszélni, illetve írni. Lehetséges, hogy a kedves olvasóknak, illetve hallgatóknak egy kicsit már tele a hócipője ezzel a sok körte pálinkával, de a tavalyi évben rengeteget gyümölcs szinte felkínálta a lehetőséget a pálinkakészítésre. A körte az emberiség régóta kedvelt gyümölcse. Termesztésének Kínában és a Földközi-tenger mellékének afrikai részén több mint 3000 éves múltja van. Évszázadokon át a legkeresettebb, a leginkább elterjedt és a legnagyobb fajta szortimentű mérsékelt égövi gyümölcs volt. Termesztésének színvonala fokmérő volt az országok gyümölcstermesztésének megítélésénél. És ezt a kijelentést nem lehet félvállról venni, mert úgy gondolom, hogy egy pincészet fokmérője a körtepálinkák színvonala. A körte genetikai sajátosságai és termesztési hagyományai az évszázadok során csak lassú fajtaváltást tettek lehetővé. Fajtaszortimentjére és annak változására a statikusság jellemző. A világ körteellátásának nagyobb hányadát jelenleg is a 100-200 éves fajták termesztése alapozza meg. A 17–19. században Nyugat-Európában nemesített fajták jelentős részének fogyasztási értéke ma is felülmúlhatatlan. Leváltásukra végül is a fokozott termőhelyi igény kielégítésének nehézségei, a termesztés, a növényvédelem, a szállítás, a tárolás és áruvá készítés gazdaságossági és piaci követelményei kényszerítenek bennünket. E körte a fenti gondolatokat pontosan igazolja, hiszen származását tekintve érdemes megjegyeznünk, hogy mintegy 255 évvel ezelőtt, 1759-ben a belga gyümölcsészet atyja, Hardenpont Miklós apát nyerte magról, Mons városa melletti kertében. No és az a tény, hogy azóta Európa-szerte töretlen a termelési kedv iránta jól jelzi, hogy igen értékes fajtáról van szó, amely nemcsak friss piaci fogyasztásra, hanem téli tárolásra is igen alkalmas, arról már nem is beszélve, hogy pálinkája is felejthetetlen. Jól tudjuk, hogy a mai modern korban sok ember betegszik meg a pajzsmirigyműködés zavara miatt. Míg régebben a Magyarországon általános jódhiányos táplálkozás miatt inkább az alulműködés volt általános, ma egyre többen a túlműködő vagy gyulladt pajzsmirigyük miatt keresnek segítséget. E párlatomat ennek természetes javítására is tudom ajánlani.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése