Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 3., péntek

Conference Körte Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



455.

2014/0103
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Conference körte
  üvegben érlelve



Az utóbbi napokban kicsit mindig távolabbról közelítettem meg egy-egy italunkat, így ettől most sem térnék el. Az ünnepi hangulatról, és az előttünk álló év szürke hétköznapjairól is elmélkedtem már egy kicsit, de aztán ma már arra ébredhetünk, hogy ismét péntek van, és újra kisebb ünnepek elé tekinthetünk, legalábbis a mi családunkban, így a hétvége ismét eseményekkel tarkított lesz. Igazán a pár napban bemutatott törkölypálinka nem mindig az ünneplés itala, ezzel szemben a most bemutatásra szánt ital egy ágyas körte, amely már nem csak citrusos ízében, de meleg okkersárga színével, édeskés aromáival is alkalmas az ünnepi koccintásra férfiaknak és nőknek egyaránt. Alacsony alkoholtartalma okán, pedig még fiatalabbak kedvencévé is válhat. Amikor körtét vásárolunk, ne a színére figyeljünk, mint más gyümölcsök esetében. Ebben az esetben a szín egyáltalán nem az érettség jele. Vannak olyan körtefajták, melyeknek a héja sötétzöld akkor is, ha jó érettek. Mások lehetnek sárgák, mégsem érettek még. Ha szeretnénk megtudni, hogy a körte érett-e vagy sem, óvatosan nyomjuk meg az ujjunkkal szára mellett, ott kicsit puhább kell, hogy legyen. Mivel a körte belülről kifele érik, és a száránál a legvékonyabb, így ott lehet a leghamarabb tesztelni milyen állapotban van. A körték nemcsak finomak, de nagyon egészségesek is. Vitaminban és ásványi anyagokban gazdagok, melyek növelik az immunitást, csökkentik a koleszterinszintet, segítenek az emésztésben és nem tartalmaznak sok kalóriát. Egy közepes körte körülbelül 70 kcal-t tartalmaz. A conference körte Angliából származik (1894), az egész világon ismert és termesztett fő fajta. Magyarországon 1977 óta fő árufajta, de termesztési aránya máig kicsi. Optimális időben szedve Magyarországon szeptember első hetében a gyümölcsök jól tárolhatók, akár 6 hónapig. Fontos a szedés utáni gyors lehűtése, nyomódásra nagyon érzékeny. A körte elég sok ásványi anyagot, mint például kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, vasat, jódot, és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet. Ha sok körtét eszünk, vagy éppen iszunk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése