Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 25., hétfő

Sárgamuskotály Szőlő Törkölypálinka 2013.



327.

2013/0315

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY
 
 
Sárgamuskotály Szőlő
  üvegben érlelve


A ma bemutatni kívánt pálinka kicsit úgy van, mint a klasszikus mesében, amikor a kocsi elkerüli a lovakat. Ugyanis a tegnapi napon bemutatott párlat a mainak a kistestvére. Ott inkább az ágyként belehelyezett fűszerről írtunk, itt most kicsit magáról az alappárlatról írok. Immár évek óta ennek a szőlőnek a törkölyéből elkészítem a pálinkámat, amelyet a sógorom bátyjának köszönhetek, hiszen az ő szőlőjükben található meg ez a fajta. Maga a szőlő őse valószínűleg Elő-Ázsiából került hazánkba is. A világ legrégibb és legismertebb szőlőfajtája, amelyet már a görögök és a rómaiak is említenek szakirodalmukban. Kedvező körülmények között aszúsodhat, amelynek révén nem veszíti el  savait sem, mivel az ottonelnél jobb savakkal bír. Az illatos fajták közt a legrafináltabb és legelegánsabb illat- és ízjegyeket mutatja. Bora különösen kedvelt az illatos fajták között. Sajnos, a korábbi évtizedekben Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes iskolázásban lehetett megtalálni és értékeit nem feltétlenül tudta így megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a muscat ottonel, de üde, fajtajelleges illatának megőrzéséhez a viszonylag korai szüret elengedhetetlen. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik. De ez nem vonatkozik arra az esetre, ha pálinkának készítjük elő. Mivel ez a gyümölcs savakban gazdag, a hosszú érlelés, valamint főzés után is intenzíven visszaadja a szőlő törköly jellegzetes ízét. Készítése során a bogyózott szőlőszemek adják az alapgyümölcsöt, amelynek hagyományos cefrézése szolgáltatja a desztillálás kiinduló alapanyagát, amelyet kisüsti technológiával készítettünk el. A desztillálás során igen magas alkoholtartalommal folyt le az alszesz, amelynek finomítása során is a kész pálinkát sikerült 72%-os átlag alkoholtartalommal lecsepegtetni. Az érlelést, a pihentetést nem ezen a magas alkoholtartalmon végeztem el, hanem szinte azonnal visszagyengítettem 50%-os alkoholfokra. Annak ellenére, hogy ez a fajta törkölypálinka szereti a hosszantartó fahordós érlelést, most ezúttal üvegedényben végeztem el az érlelését. Merész, mégis elegáns muskotályos jelleg mellett egy parfümös, édeskés citrus aroma is felismerhető. A fűszeres illat mellé szépen párosul egy édes mazsolás íz világ, amely a szőlő fajtájából adódóan inkább a lágyabb karaktereket hozza előtérbe. Régen desszertekhez ajánlották, újabban halételekhez és sajtos ételekhez is kínálják.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése