Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 27., szerda

Borsikafűvel Ágyas Chardonnay Szőlő Törkölypárlat 2013.



329.

2013/0317

AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY
 
 
  Borsikafűves Chardonnay Szőlő
  üvegben érlelve


Régen volt már olyan, hogy március közepén tartósan havazik a környékünkön, amely azért eléggé mediterrán éghajlatú. De nem ezért nyúltam ismét egy igen érdekes fűszerhez, hogy a tegnapi napon bemutatott törkölypálinkából elcsippentve egy kicsit kipróbáljak egy különlegességet. Chardonnay törkölypálinka igen különleges önmagában is, hát hogy ha azt még egy kicsit megfejeljük egy ritka, de nálunk is őshonos gyógy és fűszernövénnyel a borsikafűvel. A legtöbb illatos konyhanövényhez hasonlóan az ember a borsikafüvet is ősidők óta gyógynövényként, köhögés ellen és a gyomor megnyugtatására, meghűlés és a hasfájás ellen. használja. A többi hasonló hatású gyógynövényhez mérten azonban a borsikafű hatása csekély mértékű. Már nem tudjuk, miért, de az ókori rómaiak a nyári borsikafüvet a mitológiai szatírokkal - a kéjsóvár, félig kecske, félig ember alakokkal hozták összefüggésbe, akik a bor istene Dionüszosz tiszteletére züllött orgiákat ültek. A hiedelem eredményeképpen a római természetvizsgáló, Plinius a nyári borsikafüvet a szerelmi vágy serkentőjének (afrodiziákum) tekintette, míg a téli változatról - ennek szöges ellentéteképpen - azt tartotta, hogy a nemi vágy lelohasztója (antiafrodiziákum). Talán senki nem lepődik meg azon, hogy a nyári borsikafű jóval nagyobb népszerűségre tett szert. A XVII. századra a nyári borsikafű elvesztette kapcsolatát a testiséggel. A nyári és a téli növényváltozatot egyre inkább egyenértékűen kezdték használni, annyira, hogy hamarosan már különbséget sem tettek a kettő között. Nicholas Culpeper szerint a borsikafű „kiűzi a gázokat a gyomorból és a belekből, s jó az asztma és a mellkas más betegségei ellen. Nem ismeretes nála jobb ellenszer a kólika és a gyomorrontás ellen." Emellett a növényt a „tompa lelkek serkentésére" is javasolja. Az orvosi irodalomban nem találunk olyan esetleírásokat, miszerint akár a nyári, akár a téli borsikafű kellemetlen mellékhatásokat okozna. Ebből kiindulva természetesen mi is bátran alkalmazhatjuk és használhatjuk, így akár a párlataink ízesítésénél is. A chardonnay szőlő törkölyének egyébként is nagyon jó fűszeres illata van, így most ezt a fűszernövényt hozzáadva még különlegesebb illat kavalkád támadja meg ízlelő bimbóinkat, amikor a megkóstolására vetemedünk. De nemcsak ízében, zamataiban különleges ez az ágyas párlat, hanem színében is igen különleges látványt nyújt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése