Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 28., csütörtök

Kékfrankos Szőlő Natúr Borpárlat 2013.



330.

2013/0318

AQUAVINICUM

NATÚR

BOR
 
 
  Kékfrankos Szőlő
  üvegben érlelve 
 
 
 Az az igazság, hogy a vidéki, falusi kisdombok pincéi nagyon nagy kincseket rejtenek a gyomrukban. Újra és újra van módomban ezt felismerni, mert egyre többen hívnak meg, kérnek fel, hogy menjek el pincéjükbe, nézzem meg, kóstoljam meg borukat, vajon mit lehetne vele kezdeni. Sajnálatos módon nem csak a szőlőtőkék, nem csupán a gyümölcsfák törzsei öregednek meg, hanem egyre inkább kihalnak, megöregednek, megbetegszenek az idősebb generáció tagjai. Már nem tudják a szőlőjüket gondozni, egyre több lesz a parlagon maradt domboldal, egyre kevesebb hordót képesek felemelni, kimosni, így a borok gondozatlanok lesznek, elöregednek. Egy ilyen beteges, idős bácsi pincéjébe kaptam nem régen meghívást. Két hordót is felajánlott, hogy a tartalmát nekem adja, és azt teszek vele, amit akarok. Az első, amit megkóstoltam nagyon rossz volt, szabályosan ihatatlan. Javasoltam is a bor kiöntését és a hordó tűzre vágását, de a második már felkeltette a kíváncsiságomat, mert mind illatra, mind ízre elfogadhatónak tűnt, no nem annyira, hogy borként használható legyen, de lepárlással még meglehetett menteni, így azt elhoztam. Természetesen a tulajdonosa elmondta, hogy egy három éves kékfrankos bor van a hordóban, amely nem volt darabban, csupán régen volt már megfejtve. A desztillálás során egy viszonylag magas alszesszel lefolyt párlat keletkezett, amely viszonylag gyenge kén jelenlétére utalt illatában. A bor fáradt öreg íze végül is nem jött át a párlatba, amely elég fiatalos lendületet szerzett a kétszeres lepárlás következtében, ahol az átlag alkoholját sikerült 72%-os mértékre kihozni. Minden évben sikerül kékfrankos bor ledesztillálnom, mert ez elég gyakori a falu pincéiben. Maga a szőlő a legenda szerint onnan kapta a nevét, hogy az 1809-es francia megszálláskor a francia katonák Sopronban kék színű frankkal fizettek volna érte. Ez a legenda nagyon szép, de nem sok köze van a valósághoz. Tény viszont, hogy az 1830-as évektől használják ezt a nevet. A hegyközségünk területén igen közkedvelt szőlőfajta, és a borát is sokan kedvelik, mind önmagában, mind házasításban. Mind a szőlőjének, mind a borának igen jelentős, magas savtartalma van. Ebben az esetben ez a párlatba nem jött át, hiszen több éve állt a hordóban, és úgy mond, megszelídültek a savai. Ígéretes párlat, amelyből sokat szeretnék kihozni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése