Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 23., szerda

Mogyoróval Ágyas Vegyes Fehér Bor Párlat 2013.



276.

2013/0123

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

 
Mogyorós Fehér Bor
  üvegben érlelve
 
 
 Néhány nappal ezelőtt már készítettem egy kis tanulmányt az Európai Mogyoróval kapcsolatban. Természetesen aki rendszeresen olvassa írásaimat az pontosan tudja, hogy ilyen esetekben hamarosan ezek a növények, gyógynövények megjelennek valamelyik párlatomban. Nincs másként ebben az esetben sem. Érdekessége, hogy ezzel még senki sem próbálkozott meg tudomásom szerint a pálinkás világban. Nem azért mert a mogyoró olyan elérhetetlen gyümölcsünk, hanem azért, mert a legtöbben a köztudatban csak úgy tudnak rágondolni, mint a moziban, vagy a tévé elé ülve, sósan, pörkölten nassolva fogyasztott ínyencségre. Valójában azonban a mogyoró, sokkal több, ennél a nyugatias képnél, amelybe az utóbbi időben beleskatulyázták. El sem tudnám képzelni a gyümölcsösünket, a kertünket anélkül, hogy az egyik sarkában ne állna egy jókora mogyoró bokor, amely mára már szinte fává terebélyesedett. Ezzel persze már céloztam is arra, hogy ágyként saját termésű mogyorónkat helyeztük bele ebbe a fehérbor párlat, hogy a kettő egyesülve, kihozza egymásból a bennük rejlő rejtett tulajdonságokat. Sokan nem is sejtik, hogy a heti 5-6 alkalommal fogyasztott mogyoró és egyéb magvak segítségével a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát felére csökkenthetjük. Mint minden gyümölcs esetében a mogyoró is csak akkor jó, ha a héja fényes, tömör és egészséges. A friss mogyoró kellemes ízű és jellegzetes zamatú. A régi mogyoró könnyű, száraz és az esetek többségében avas, keserű. Egy évnél tovább nem érdemes tárolni, mert elveszti zamatát. Ilyet ne használjunk ágyként még véletlenül sem, mert tönkre tesszük a párlatunkat. A mogyoró egyike az ember által legrégebben fogyasztott növényeknek. Az utolsó jégkorszakban ie. 8000 és 5500 között Észak-Európában a Corylus nemzetségbe tartozó számtalan faj dominált. Mára a nemzetség fajainak a száma tízre csökkent az északi féltekén. A fajhoz nagyon sok ősi szokás és mítosz kötődik. Egykoron a házasságkötések alkalmával a mogyoró a termékenységet jelképezte. Észak-Európában a mogyoróbokrot a villámcsapás elleni védekezés céljából ültették. A magyarság a mogyoróval már az őshazában találkozott, de a mogyoró szavunk bolgár-török eredetű. Számunkra a benne található ásványi réz a fontos, amely rendkívül jó hatással van szervezetünkre, így kis mértékben fogyasztva valódi gyógyszerre tehetünk szert.
 

1 megjegyzés:

  1. Jó napot kívánok!

    Egy pontos receptet lehetne erről kapni? Engem érdekelne a mogyoró ágyas pálinka és bor.

    VálaszTörlés