Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 20., vasárnap

Díjazott párlataink 2013-ban.



Merlot Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012.


Ezt a párlatunkat pincészetünk a IV. Ongai Regionális Pálinkaversenyre készítette elő, amelyet 2013. januárjában tartottak meg. A Muth Pálinka és Borpince erre a versenyre először indult el, aminek oka, hogy igen csak távol van tőlünk Borsod-Abaúj-Zemplém megyében. Ez a verseny mostanra úgy kinőtte magát, hogy a nevezett párlatok száma 785 lett, amely már országos versenynek számít, hiszen közel száz településről érkezett minta. A felkészülés során pincészetünk két válogató versenyt rendezett odahaza 2012. december hónapban. Ezt a párlatot, mivel szeptember 30.-án készítettem el csupán a második házi válogatóra neveztem be, mert így volt ideje három hónapot pihenni. A párlat a húgom nevén volt, és 46% alkoholtartalomra lett beállítva, lefagyasztás és többszöri szűrés elvégzése után. A bírálást csoportban 5 bírálóval végeztük el, amelyet én vezettem fel. A húsz pontos rendszerben végzett bírálat során 15-18 pontig kapott értékeket, amelynek végső összpontja 82 pont le, ami 16,8 pontos átlagot eredményezett, tehát ezüstéremre ítéltük. Mind az illat, mind az íz tisztaságban megkapta a maximum pontot, de a többi szempontnál nagy volt az eltérés a megítélésben. Érdekes, hogy ezen a bírálaton csupán a 9. helyen végzett ezzel a pontszámmal, a két bírálat összesítésében, pedig csupán a 13. helyre kalifikáltuk, és így nem is indulhatott volna a verseny a legjobb 12 között. Végül mivel a kékfrankos törkölyt visszavontam az indulástól, így ő is befért az indulok sorába a 11. helyen. Ezzel szemben az Ongai versenyen szinte a legjobban szerepelt. 524-es sorszámon indult, de arról, hogy kibírálta arról nincsen információnk. Amit tudunk, hogy az illat tisztaságra 3 pontot kapott. Az illat karakter szempontban ugyancsak 3 pontot kapott, pedig fajtajellegesnek, felismerhető gyümölcsnek titulálták. A folytatásban az íz tisztaság következett, ér erre is a maximális 3 pontot kaptuk mondván tisztának tűnő. Sajnos az íz karakter esetében már levontak két pontot és csak 3 pontot ítéltek oda, mondván enyhe csípősség és füstösség érezhető benne. Végül a harmóniára is csak 3 pontot adtak oda, de ezt a szöveges elismerésben megfelelőnek találtak. Az így összeadódott 15 pont alapján éppen lemaradt az ezüstről és csak bronzérmet ítéltek oda neki. Végső soron így ezzel még majdnem elégedettek is lehetünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése