Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 11., vasárnap

Viaszszilva-Cserszegi fűszeres törköly Natúr Vegyes Pálinka 2010.


22.

2010/1014

AQUAVINICUM

NATÚR

VEGYES

Viaszszilva-Cserszegi fűszeres törköly
üvegben érlelve



Az Aquavinicum Párlat Rendszerem legújabb tagjaként egy natúr pálinkát szeretnék bemutatni a Vegyes alcsoport képviseletében. A vegyes azt jelenti, hogy az öt alcsoport két különböző tagja kerül házasításra, vagy cefre állapotban, vagy pedig már lepárolt párlat formájában. Jelen esetben egy erdei, vadgyümölcs, még pedig a Viaszszilva és a Cserszegi fűszeres törkölye került házasításra még cefre állapotában. Köztudott, hogy a viaszszilva, vagy más néven a Mirabola nem ad nagy mennyiségű párlatot, viszont házastársa ebben az esetben a cserszegi fűszeres törköly mindig meghálálja a lepárlást. Mindkét alanynak jelentős illat, zamat és aroma anyagai vannak. Talán ezért is eddig senki nem kísérletezett ezek összekeverésével. A házasítás aránya 70-30%-ban valósult meg a Viaszszilva javára. A Viaszszilva melegebb vidékeken aránylag korán, már július második felében érik. Gyümölcse sárga, apró, gömbölyded, szotyogós, falusi kertekben, szőlőhegyeken is gyakori. Héja vékony, húsa tömött, illatos, bőlevü, cukros, magvaváló, de nem különösen zamatos. Korán és bőven terem. Töve körül gyakran képez tősarjakat. A múlt században igen kedvelték és ajánlották befőzésre édessége miatt.
Elterjedtségét valószínűleg annak köszönhetjük, hogy a rá oltott nemes rész elpusztulása után az alany kihajtott és fává növekedett, termőre fordult. Leginkább parlag területeken fordul elő. A kisméretű, sárgás színű vadszilva fajtából készülő pálinka egy igazi kis vadóc, amelyet intenzív, elegáns, gyümölcsös karakter és friss aroma jellemez. A Viaszszilva pálinka egy olyan nedű, amely garantáltan elnyeri a tradicionális szilva fajtákból készülő pálinkák kedvelőinek és az új megszokottól merőben eltérő íz-világot előnybe részesítő pálinka barátoknak a tetszését egyaránt. Házasítása a Cserszegi fűszeres törköllyel jó hatással volt a párlat végső illat és zamat világának kialakulásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése